free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Remake-be szabott sorozatok

Szirmai Hedvig         Címkék: film, remake, sorozatok, televízió, tévé 4 hozzászólás

A remake kifejezésről nem biztos, hogy pontosan az jut mindenkinek az eszébe, amit a kifejezés takar. Tiszta vizet öntünk az újraforgatott sorozatok poharába.

A remake kifejezésről mindenkinek automatikusan az újraforgatott mozifilmek ugranak be, pedig a történet sokkal erőteljesebben érinti a televíziót és jóval bonyolultabb, mint azt elsőre gondolnánk. Arra nem mernénk vállalkozni, hogy felkutassuk a világ legelső remake-jét, ha meg lehet ilyet nevezni egyáltalán, de arra igen, hogy rendezzük ezt a kérdést, és a televízión keresztül öntsünk tiszta vizet az újraforgatott sorozatok poharába.

(De mi is az a remake? A remake egy korábban készített - általában sikeres - film, televíziós filmsorozat, illetve egyéb fikciós művészi termék - videojáték, képregény, esetleg regény - felújított változata, adaptációja. Jobbára a mozi és a televízió világában lelhető fel.)Sokat gondolkoztunk már azon, vajon mi értelme van annak, hogy egy korábban sikeres filmet vagy sorozatot a történet megváltoztatása nélkül néhány év elteltével újraforgassanak. Természetesen itt nem a klasszikus regények adaptációira gondolunk, hiszen azok képi feldolgozásait nem lehet kisajátítani. Sokkal inkább azokra a produkciókra, amelyek kifejezetten mozgóképnek készültek, amelyeket alkotóik jól kitalált forgatókönyv alapján, jól kitalált karakterekkel sikeresen képesítettek meg.

A televíziós remake alapvetően három csoportba sorolható. Vagy mozifilmből készül tévésorozat, vagy egy sikeres képregényt dolgoznak át sorozattá, vagy olyan szériát forgatnak újra, amit egyszer már leforgattak és bejött a nézőknek. (Érdekes, megbukott sorozatból még sosem csináltak remake-et. Ki érti ezt?) Szóval, nem könnyű választ adni a remake-ek népszerűségére, már csak azért sem, mert sok esetben előfordul, hogy az újraforgatott széria még az eredetinél is sikeresebb lesz, pedig gyakorlatilag ugyanolyan forgatókönyv alapján készítették.

Változó gondolkodás, változó világ

Az egyik szemlélet szerint egy ötvenes, hatvanas években készült sorozat már nem jutott el a mai generációkhoz, és sokaknak fogalmuk sincs róla, hogy egyszer ezt a poént már lelőtték. Ebben persze többnyire tévednek az alkotók, mert mindig van vaklaki, aki még emlékszik, de a dolog kétségkívül működik.

www.examiner.com, www.port.hu

Így volt ez például a Zorro című sorozattal, amelynek első változata 1957-ben készült, azóta viszont átlag tizenöt évente piacra dobnak egy új verziót. Kicsit átírják a forgatókönyveket, picit átpakolják a hangsúlyokat, kicserélik a főszereplőt, de az alaptörténet végül ugyanaz marad.

Próbáljuk meg újra, nem jutott eszünkbe semmi új


Ez a remake-ek legszomorúbb és legkiábrándítóbb indíttatása, de sajnos ez is működhet. Valahogy úgy kell a dolgot elképzelni, hogy kijön egy producer a tök üres stúdióból kezében egy üveg whiskey-vel és megkérdezi az éppen ott füvező forgatókönyvírót, vajon dolgozik-e éppen valami érdekfeszítő izén. Erre két heveny káromkodás után valami olyan válasz érkezik, hogy "Éppen nem, de a Knight Rider miért nem jó neked?". Ezután a producer magába mélyed, kiissza a maradék whyskey-t, majd rádöbben, hogy végül is ezzel hoz némi zsetont a konyhára. Már miért ne működne a nyolcvanas évek kamasz és nyugdíjasbutító hülyesége huszonévvel később is?

http://avalgal.files.wordpress.com

Legfeljebb David Hasselhoffot kicseréljük egy tök ismeretlen színészre (Justin Bruening), sebaj, hiszen 1982-ben még David Hasselhoff is tök ismeretlen volt. Nyilvánvaló, hogy a dolog nem lesz ugyanaz, de még mindig sokkal jobb így, mintha a stúdió üresen állna hónapokig. Így készültek egyébként a legismertebb dél-amerikai szappanoperák, amelyek közül egyikről sem sejti senki, hogy remake, pedig kivétel nélkül az összes az. Az Esmeralda vagy a Titkok és szerelmek mind-mind újraforgatott sorozatok elcsépelt ötleteiből táplálkozik, akárcsak a Csacska angyal vagy a Marimar. A közép- és dél-amerikai indigóval készült szériák gyártói néha minőségi amerikai sorozatokból is forgatnak sajátságos szappanoperát. A Született feleségeknek például létezik ecuadori, brazil, argentin és kolumbiai másolata is, alig győzik gyártani. Talán nem árt itt megjegyezni, hogy volt egy hazai próbálkozás is Egy rém rendes család Budapesten címmel, ahol szegény Szervét Tiborral próbálták meg eljátszatni Al Bundy karakterét. Ennél jobban nem is emlékeztetnénk a történetre a Borsa olvasóit.

Egyszer már bejött, menjünk tutira


Ez a változat a kockázatmentes televíziózás klasszikusa, bár meg kell hagyni, hogy százalékos arányban kétségkívül sokkal kisebb a bukások aránya, mint egyéb remake változatoknál. Ilyen volt például az 1967 és 73 között vetített Szupercsoport című tévésorozat, amit aztán 1988 és 1990 között újraforgattak Mission: Impossible címen, de a főszerepet játszó Peter Graves karakterét megtartották. (A színész idén március 14-én hunyt el 83 éves korában.) Hasonló volt az elv a Kojak esetében is, azzal a különbséggel, hogy itt Telly Savalas halála miatt muszáj volt új főszereplőt keresni. Ráadásul az 1973 és 78 közötti nagysikerű sorozat olyannyira összenőtt a görög származású színésszel, hogy a 2005-ös remake-hez merész húzással egy színesbőrű új Kojaket szerződtettek Ving Rhames személyében.

www.vinmag.com, www.tribe.net

A biztos siker reményében készítik a remake-eknek azt a változatát is, amikor nagy költségvetésű mozifilmekből vagy ismert képregényekből készítenek televíziós sorozatokat. Ilyen például a Terminátor, Sarah Connor krónikái, a Hálózat csapdájában vagy a Buffy, a vámpírok réme. Ezek a szériák jellemzően nyomaiban sem idézik fel az eredeti mozifilmet, és a forgatókönyvek színvonalánál talán csak a költségvetésük alacsonyabb. Üdítő kivételeket azonban itt is találni: a jelenleg is sokat játszott 1992-es Hegylakó című széria Adrian Paullal a főszerepben annyira sikeres lett, hogy a készítők kénytelenek voltak megduplázni a költségvetést és 119 epizódon keresztül mesélni a halhatatlanok kalandjait. Sőt, a Hegylakóból a remake remake-je is elkészült 1998-ban Hegylakó - A holló címen, és bár korántsem volt annyira sikeres, mint elődje, 22 részt azért legyártottak belőle.

www.port.hu, http://cwtv.com

A képregényekből készült szériáknak se szeri, se száma: Batmantől Supermanig, Pókembertől a láthatatlan emberig rengeteg sorozat készült az elmúlt évtizedekben. Itt is megfigyelhetőek voltak bizonyos trendek - aszerint, mikor melyik szuperhős volt népszerűbb a másiknál - de összességében a legfiatalabb korosztálynak készülő szuperhősös sorozatok biztos sikerrel kecsegtettek, bármikor is gyártották le őket.
Összességében meg kell, hogy állapítsuk, hogy az újraforgatott szériák még akkor is működnek, ha sokan inkább valami újat, frisset néznének inkább, mint az ezer éve lerágott csontokat. De gyerekkora és ifjúsága mindenkinek volt, és bizony a legerősebb tévés kötődések nem nyolcvanéves korban alakulnak ki. Így aztán bátran lehet játszani az emberek nosztalgikus hajlamaira, és ilyenkor nyugodtan elő lehet rukkolni egy remake-be szabott sorozattal.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés