free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A spanyol ajkú amerikaiak élnek a legtovább

Borsa         Címkék: amerika, felmérés, spanyol 0 hozzászólás

Egy friss felmérés szerint - persze - a spanyol ajkú amerikaiak hét évvel élik túl a feketéket és két évvel a fehéreket. Ők élnek a legtovább.

A spanyol ajkú amerikaiak két évvel élik túl a fehéreket és több mint hét évvel a feketéket - tette közzé szerdán az illetékes amerikai hatóság első ilyen jellegű becslését. A jelentés a "spanyol paradoxonnak" nevezett jelenség eddigi legerősebb bizonyítéka: magas várható élettartam egy olyan népesség körében, ahol nagy a szegények és iskolázatlanok aránya. Az egyik vezető elmélet szerint a magyarázat abban rejlik, hogy az Egyesült Államokba bevándorló spanyol ajkúak saját országaikban a legegészségesebbek közé tartoznak.

Egy 2006-ban született spanyol ajkú várható élettartama 80 év és hét hónap a kormányzati kutatók becslése alapján. Egy fehér amerikai várható élettartama körülbelül 78 év, egy feketéé csupán 73 év. Az Egyesült Államok betegségek ellenőrzésével és megelőzésével foglalkozó központjának (CDC) kutatói egészen eddig nem számították ki külön csoportként a spanyol ajkúak várható élettartamát, ez az első népcsoportonkénti bontásban készült számítás. Az amerikai spanyol ajkúak mintegy 40 százaléka nem az Egyesült Államokban született, hanem más országokban, ahonnan kivándoroltak. Mostani hazájukban legtöbbször kemény fizikai munkát végeznek, ami jó állóképességet feltételez - találgatják az okokat a kutatók.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés