free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Spárga saláta eperrel

Ízbolygó         Címkék: eper, kaja, recept, saláta, spárga 0 hozzászólás

Ahogy az eper és a rebarbara jól kiegészíti egymást, hasonlóképpen jól működő páros az eperé és a spárgáé. A hétvégén az is kiderült, a fehér spárga isteni pirítva.

Az ablakon kitekintve komoly képzelőerővel kell rendelkeznie annak, aki a közelgő nyarat vizionálja... Az időjárásunk igen zord, a bikiniszezont még nem vesszük komolyan, de tuti, hogy egyik napról a másikra itt a hőség, le kell dobni a göncöket, úgyhogy jobban tesszük, ha a könnyedebb ételek felé vesszük az irányt.

A földi eper (helyesebben termesztett szamóca) egyike a legrégebbi gyümölcsfajtánknak, amit az ember (nem botanikus) lánya bogyós gyümölcsnek gondolna. Ez igazából pedig nem is bogyós, sőt! Nem is gyümölcs. A szamóca rendszertanilag a szamócák (Fragaria) nemzetségébe tartozik, a növény termésében számos aszmag (egymagvú zárt termés) a húsos vacok felületén egyenletesen oszlik el. Ebből az tűnik ki, hogy az eper nem gyümölcs, de gyorsan hozzátesszük, nem is zöldség. Gyümölcsnek nevezzük a növény érett, az esetek többségében lédús, húsos magházát, zöldségnek pedig a növény ehető részeit hívják. Ez alapján az eper külső felszínén elhelyezkedő magok lennének a gyümölcsök… Családtanilag pedig a rózsafélékhez tartozik, hogy teljes legyen a botanikai káosz. Egyébként vitaminokban igen gazdag és ásványi adagokban is bővelkedik.

A konyhában pedig ne csak sütikben használjuk fel! Remek eper-alma-chutney készülhet belőle, a kacsahús igen nagy barátja, illetve remekül feldobja a salátánkat is!

Hozzávalók

fél kg fehér spárga
15 dkg rukkola vagy egy kisebb fej jégsaláta (lehet vegyesen is)
20 dkg eper
5-6 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál porcukor
fél dl balzsamecet

frissen őrölt bors

A spárga szárvégét levágom (az alsó harmada mehet, ha van még spárga készülhet belőle leves!) és a maradék két harmadot 3-4 centis darabokra vágom. 1 evőkanál olívaolajat hevítek, és rádobom a spárgát. 2 percig pirítom, majd megszórom porcukorral, és rázogatva a serpenyőt rákaramellizálom a cukrot.



Nyakon öntöm a balzsamecettel, hagyom hogy elfortyogja a szúrós ecetszagát, majd félrehúzom a lángról, és sózom, borsozom, kihűtöm. Az epreket megmosom, negyedelem, a salátát/rukkolát szintén megmosom, leszárítom, majd összeforgatom az alkotóelemeket, és még meglocsolom 4-5 evőkanál olívaolajjal.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés