free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 sport, amit tornaórán űztünk utoljára

Brabham         Címkék: iskola, lista, púder, sport 4 hozzászólás

Röplabda, foci, pingpong – nagyjából erre emlékszünk a tornaórák programjából. Pedig volt ott más is, többek közt például néhány egész fura gyakorlat és játék.

Ha felidézzük, hogy mit csináltunk általános és középiskolai tornaóráinkon, elsőre valószínűleg mindenki teljesen hétköznapi dolgokat fog mondani: röplabdáztam, futottam, úsztam, kosaraztam, fociztam, kondiztam, pingpongoztam, loptam a napot, lógtam. Pedig történt ott egy-két egészen furcsa dolog is – kötelezőek voltak például olyan sporttevékenységek, amiket az iskolák falain kívül a kutya nem űz. Ezekre próbáltunk meg visszaemlékezni.

Kislabdahajítás

Azt mondják, többek közt a gerelyhajításhoz szükséges mozdulatokat is el lehet sajátítani vele, szóval érthető, mire találták ki (még ha elég kevesen is lettünk végül gerelyhajítók), de ha felidézzük magunkat, amint épp végezzük a gyakorlatot, az azért elég fura emlék. És még furább az egész, ha elképzeljük, milyen lenne mondjuk tenisz helyett kislabdát hajigálni felnőtt fejjel sport és kikapcsolódás gyanánt – mert hát valljuk be, dobálózás helyett valószínűleg egymáson röhögnénk görnyedve.

Rúdmászás

Szintén rendkívül szép és nemes gyakorlat, de akkor is csak a tornaterem falain belül releváns. El lehet ezt persze mondani közeli rokonáról, a kötélmászásról is, de az valahogy mégiscsak elegánsabbnak tűnik – a rudazást már onnantól lehetetlen volt komolyan venni, hogy először be kellett rángatni a plafonba szerelt vaskos fadarabokat a terem közepére. Persze felmászni azért könnyebb volt a rúdra, mint a kötélre, lejönni róla meg már majdhogynem élvezet, úgyhogy az is igaz, hogy némi hálával tartozunk az eszköz kitalálójának.

Medicinlabda-gyakorlatok

Hasznos holmi a medicinlabda – mondhatni, nevében az íze –, de akkor is az egyik leghülyébb dolog, amit tapogatni kellett tornaórán. Megemelni alig lehetett, ha elhajítottuk, kábé úgy zuhant le másfél kartávnyira, hogy egy Tom és Jerry-epizódban is elment volna a jelenet, az igazi bénázás pedig akkor indult, amikor egyik kezünkből a másikba kellett adogatnunk a testünk körül. Annál cikibbnek egy középiskolai tesiórán aligha érezheti magát egy ember, mint amikor a medicinlabdával kell szórakoznia, és ezen még az sem változtat, hogy egész jól el lehetett rajta üldögélni.

Szekrényugrás

Ilyen-olyan ugrások még az olimpiai sportágak között is szerepelnek, na de a kellék, az itt valami elképesztő. Amikor először elővetették velünk annak idején, még dolgoztak bennünk a Lego-élmények, úgyhogy egészen tetszett az emeletes cucc, de miután az első osztálytársunknak beleakadt a lába, egyből odalettek az illúziók (és még ennél is rosszabb volt, amikor úgy sikerült ráugrani, hogy megbillent az egész). Alighanem minden idők legotrombább és legijesztőbb testnevelési eszközéről beszélünk, aminek tényleg csak annyi az értelme, hogy kisebbre lehet venni a magasságát, mert ez a lóról nem mondható el.

Kidobós

Na, ezért viszont kifejezetten sóvárgunk. Totálisan infantilis játék, és mint ilyet, baromi jó volt űzni – sőt az lenne néha még ma is, úgyhogy ha felnőtt fejjel is szokás lenne játszani, talán még a tunya emberek száma is kisebb lenne. Mi a magunk részéről egészen nyugodtan be merjük vallani, hogy már akkor nosztalgiát éreztünk iránta, amikor épphogy csak lekerült a komolyabb labdajátékok miatt a tornaórák menüjéről.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés