free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Almaborban sült csirke

Ízbolygó         Címkék: almabor, cider, kaja, recept, sültcsirke 1 hozzászólás

Az almabor remekül működik a hagymalevesben, Ízbolygó azonban sült csirke készítéséhez használta. Őrületesen megbolondítja az unalmasnak tűnő sült húst.

Almabor, más néven cider. Jellemzően almából, erjesztéssel készített, kellemes savanykás ízű, alkoholos ital, amit főleg Franciaországban, Finnországban, Észtországban, Németországban, Ausztriában és Angliában is készítenek. Készíthetnénk mi is, hiszen almával jól állunk, mégsem jellemző ez kis hazánkra. A legfinomabb almabort birsalmából lehet készíteni, azonban ez némiképpen költségigényesebb, mint a sima alma esetében. Alkoholtartalma a sörének felel meg (4,5-6%), de léteznek ütősebbek is. Nagyjából 1 liter almalevet 1,5 kg almából nyerhetünk. Érett állapotban feldolgozott 1 liter gyümölcslében 120 g cukor van, ez a mennyiség csak kb. 6% alkoholtartalmat eredményez a borban.

A cider remekül működik például a hagymalevesben. A vajon közepes lángon, lassan megkaramellizált hagymához adjuk az almabort kevés víz társaságában, majd kakukkfűvel, balzsamecettel ízesítjük, sajtos pirítóssal kínáljuk.

Hozzávalók
(4 személyre)

4 csirkecomb (jófajta, háztáji)

frissen őrölt bors
2 evőkanál olívaolaj
1 üveg cider (almabor)
4 lilahagyma
1 evőkanál mustár
8 dkg bacon
fél evőkanál liszt

Kelkáposztás burgonyapüré:
1 kg lisztesre fővő burgonya
1 kis fej kelkáposzta

2 dl tejszín
30 dkg vaj
(szerecsendió)

A csirkecombokat megmosom, leszárítom. Serpenyőben felhevítem az olajat, majd a csirkecombokat bőrös felükkel lefelé pirosodásig sütöm, majd megfordítom, akkor sózom, borsozom. Ha mind piros, ropogós, akkor átteszem egy tepsibe őket. Közben a szalonnát és a hagymákat vékony csíkokra vágom, és a visszamaradt olajban megpirítom, hozzáadom a mustárt, majd megszórom liszttel, pár percig pirítom, és nyakon öntöm a borral. Ezt a csirkecombok köré rendezem, majd a tepsit 200 fokos sütőbe tolom, és fél óra alatt megsütöm.



Ez idő alatt sűrű szósz lesz a csirke alatt, ami remekül passzol a köretként felszolgált kelkáposztás burgonyapüréhez. A köret a sütési idő alatt elkészíthető. A burgonyát megpucolom, majd nagyobb kockákra vágva, sós vízben megfőzöm. Amikor puha, robotgéppel összetöröm/habosítom, közben adagolom hozzá a vajat, illetve a tejszínt. Ha szükséges sózom, illetve kerülhet bele egy kis szerecsendió is. A kelkáposztát vékony csíkokra vágom, és kevés vízben roppanósra párolom, majd a krumplipüréhez keverem.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés