free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A szájszag és én

Borsa         Címkék: púder, rosszlehelet, szájszag 2 hozzászólás

A rossz leheletért nem csak a fokhagymás rántotta lehet a felelős, a gyomorbajokat viszont muszáj orvosolni. Szájszag és a főbűnösök.

Nyilván egyikőnk sem úgy ébred reggel, az előző este elköltött vacsora összetételétől függetlenül, hogy finom mentolos a lehelete, de még a semleges vagy épp semmilyen jelzőket sem tudjuk idecitálni. Ott bizony az éjszakai emésztéstől a nyálunk többórás munkálkodásán át a rossz fogaink bűzéig minden összehangolt erővel támad az első szájnyitáskor, de egyfelől tartós kapcsolatban ez nagyobb fennakadást nem jelent, másfelől jó esetben az első fogmosásig tart a kellemetlenség. Jó esetben. Mi azonban ezúttal nem erre koncentrálunk, hanem azokra a sanyarú sorsú embertársainkra, akik a gondos reggeli fogsikálást és öblítést követően is riasztó bűzt árasztanak, ha egy-két méternél közelebb merészkedünk hozzájuk beszélgetés céljából. A helyzet senkinek sem könnyű: bármelyik oldalon álljunk is, akad kín és ciki bőséggel.De menjünk kicsit messzebbről. Az ember tudta szeretni az apja vasárnapi pörköltszagát, a nagybátyja dohányaromás leheletét, ha ő olvasott neki néha mesét, és a pasinktól sem undorodunk, ha a fokhagymás penne után csókkal tapasztja be a szánk. Ez sokat nem változott: a pálinkagőzös vagy cigarettás-kávés lehelet nem kellemes ugyan, sőt, de meghátrálásra a legritkább esetben kényszerít, ahogy a fokhagyma vagy az oldalas szalonna "utánérzése" is elviselhető kényelmetlenség, egy ideig (ezek az úgynevezett átmeneti kellemetlen lehelet fő mumusai – a tartós okairól majd alant). Persze a finnyásságnak is vannak árnyalatai, van, akinél ennél kevesebb is kiveri a biztosítékot, szerintünk azonban nem érdemes valakire pusztán ezért ráripakodni. A nagyon messziről is erősen dolgozó, igazi szájszag azonban sokkal több galibát tud okozni: itt már a gyomor odalenti munkája "szaglik fel" egyfajta kesernyés, kicsit émelyítő szúróssággal, és gyakori, hogy erről többnyire épp az érintettnek nincs tudomása. (Gondoljunk csak bele, hány, de hány taxi belsejét lengi be az áporodott szájszag, vagy a kollégáink kisirodáiba ajtónyitáskor milyen elemi erővel tud megcsapni a savanyú lehelet testes aromája.)

A régi trükkök, mint a folyamatos rágóval-cukorkával kínálgatás (ha nem megy, mi magunk eszünk meg az illető jelenlétében fél csomag "friss leheletet"), vagy a témát pedzegető célozgatás sokszor nem talál be, így ha a viszony elbírja, nem marad más hátra, mint egyenesen fogalmazni. Ez persze még a legerősebb kötelékeket is próbára teheti, de a másikat is további kellemetlenségektől óvjuk meg, ha inkább tőlünk hallja, mint ha mondjuk a főnökétől vagy az egyetemi padtársától, kevésbé udvarias szövegkörnyezetben. A dolog méregfogát talán ott célszerű kihúzni, hogy nem az illető személyes higiénéjét kérdőjelezzük meg, és nem egyből a sűrűbb fogmosásra vagy szájvízhasználatra apellálunk. Hiszen több mint valószínű, hogy a kutya nem is itt van elásva, és a bűzös lehelet (ezt a szaknyelv halitózisnak hívja amúgy) tényleg valami betegségre vagy belső szervi elégtelenségre utal.

Ha föntről indulunk, a szuvas fogakban benne felejtett ételmaradék csúnyán be tud rohadni, ez aztán a fogínyre meg a foggyökérre is átterjedő gyulladást is okozhat. De a nyelvlepedék sem kisebb ellenség. Ezt sem a nyál nem tisztítja, sem a mezei fogmosás, sőt a népszerű szájvizek sem oldják meg a bajt, a baktériumoknak pedig ideális élőhelye. Ennek a legkönnyebben úgy vehetjük elejét, ha fogmosás után a nyelvhátat is megkapirgáljuk a kefével – modernebb eszközökön a kefe hátulján található bordázott felülettel (ez sose legyen nagyon brutális sikálás, figyeljünk rá, hogy gyengéden, de alaposan sepregessünk). Ha azonban rossz fogunk és gyulladás sincs a szánkban, továbbá a nyelvünket is kellő gyakorisággal kapirgáljuk, lejjebb lehet a rossz szájszag okozója.A torok, a garat vagy a torokmandulák gyulladása könnyedén előidézi a kellemetlen leheletet, ezt pedig semmilyen rágó vagy csodacukorka nem nyomja el hosszú távon. A tüszős mandulagyulladás, a mandula körüli tályog különösen rossz szájszagot idéznek elő – a mielőbbi gyógykezelés persze a lehelettől függetlenül is kötelező. Ha itt sincs panaszunk, még lejjebb keressük a bűnöst. Például az emésztőszervek környékén. A savhiány vagy savtúltengés okozta átmeneti vagy krónikus emésztési zavarokra például joggal gyanakodhatunk (ezt kiválthatja stressz vagy helytelen táplálkozás). A savnak a nyelőcsőbe való visszafolyását a szájüreg égése és a rossz lehelet jelzi. Az emésztőrendszer gyulladása, a fekélyek, melyekről sokáig nem szívesen veszünk tudomást, szintén kellemetlen leheletet okoznak, a gyomor-bél rendszer valamelyik enzimjének a hiánya pedig közvetett úton okoz szájszagot.

Láthatjuk: az okok sokfélék lehetnek (a felsoroltakon kívül még számos), ez azonban a legkevésbé sem mentség arra, hogy rossz szájszaggal riogassuk a környezetünket. Ha közeli hozzátartozónk az áldozat, tessék őszintén jelezni, ha meg mi magunk halogatjuk az alapos kivizsgálást, csak magunk alatt vágjuk a fát, és a még kövérebb szégyennel kacérkodunk. Semmilyen nyári izzadságszag vagy büdös zokni a nyomába sem ér annak a cikinek, amit a rossz szájszag eredményez. Mindenesetre egy csomag rágó a zsebben sosem árthat.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés