free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az én - szakítás után

Fiáth Tita         Címkék: énkép, kapcsolat, lélek, szakítás, válás 0 hozzászólás

Szakítás után nem ritka, hogy a világ legelhagyatottabb, legközömbösebb emberének érezhetjük magunkat. Pedig nem szabadna összetöpörödnünk.

Bizonyára mindannyiunknak ismerős a szakítást követő hullámvasutazás a bosszúfantáziák hangulatjavító képei és a reménytelen zokogások között. Az aggodalom, a levertség vagy a gyilkos düh érzelmeivel - az elhagyatásunkhoz kapcsolódó gyásszal - többnyire inkább rosszul, mint érett megküzdési stratégiákat alkalmazva birkózunk meg. Gyarapszik a bánatháj, túlóráznak a méregtelenítésért felelős szerveink, a feladatok pedig magukra hagyottan tornyosulnak az íróasztalunk és a mosogatópult tájékán. Ahhoz, hogy kicsit alaposabban megértsük, mi történik velünk ilyenkor, a kusza érzelmek és az önsorsrontó viselkedés mellett érdemes megvizsgálnunk, hányadán állunk önmagunkkal a szerelmünktől való végső istenhozzád után.

Egy évvel korábban elvált asszonyok énképét és identitását vizsgálva pszichológusok döbbenten tapasztalták, hogy a nők kétharmada "elveszettnek", "a személyiségétől megfosztottnak" és "sehová sem tartozónak" írta le magát. "A férjem megtanított vitorlázni és síelni, én meg beavattam őt az örmény konyha és a művészmozik rejtelmeibe - mondta egyikük a kutatás során. - Mióta elköltözött, nem voltam a kikötőben. A síléceket eladtam, és enni is azt eszek, amit éppen találok. Azt hiszem, nem csak amiatt kerülöm a korábbi hobbijaimat, mert rá emlékeztetnek. Nem. Mintha beszáradt volna bennem valami: egyszerűen nem találom a régi Esthert, aki örömét lelte a tengerészcsomók megtanulásában és a francia filmekben." Elképzelhető, hogy a szakítást követően egyszerűen a depresszió miatt vagyunk közönyösek és beszűkültek - úgy tűnik azonban, hogy az elválásra az énkép más jellegű "összetöpörödése" jellemző, mint a pszichiátriai betegekre.



Amikor belevágunk egy új kapcsolatba, nem egyszerűen az intimitás vágya és a szexualitás hajt. Ideális esetben a partnerünkkel az énünk szinte korlátlan kiterjesztését  is átélhetjük. "Nem tudtam bekapcsolni a DVD-lejátszót, ő meg nem beszélt spanyolul - folytatja Esther. - Én rendszerint elájultam a méregtől sorban állás közben. Ő megnyugtatott, viszont képtelen volt udvariasan beszélni a rendőrökkel vagy az ellenőrökkel. Ez maradt az én reszortom. Kiegészítettük egymást, de úgy, hogy nem azt éreztem: na, van egy intelligens mankóm! Inkább, hogy én magam vagyok képes szinte bármire, ha együtt vagyunk. Ezt jelentette a házasságom akkoriban." Egy másik amerikai kutatás bebizonyította, hogy frissen egymásba szeretett egyetemisták énképe pozitív irányban változik - mégpedig úgy, hogy egyre komplexebb, bonyolultabb lesz. Eszerint a tudás, a képességek vagy a különböző tevékenységek megosztása a szerelmünkkel a saját énünk összetettebbé válásával jár együtt. Később sajnos ebbe a személyes gazdagodásba rondít bele a szakítás...

Az "én mint a férjével autót szerelő feleség" vagy az "én mint hétvégéken ralliversenyekre járó nő" énrészek mellett váláskor alighanem fájdalmasabb az "én mint jó szerető", sőt: az "én mint szerethető személy" oldalaink sérülése. Úgy tűnik ugyanis, hogy az "én" nem a többi embertől elszigetelt, belső kincsünk, hanem nagy mértékben annak függvénye, hogy kikkel ápolunk intim, bizalmas kapcsolatokat. (Épp emiatt sohasem értettem, amikor az emberek arról álmodoznak, hogy a halhatatlanság reményében pár száz évre hibernáltatják magukat. Ha elfogadjuk, hogy "önmagunk" fogalmába a számunkra jelentős kapcsolataink is beletartoznak, akkor a távoli jövőben, szüleink, testvéreink és barátaink nélkül felébredve kérdéses, hogy mennyire beszélhetünk majd "én-ről" abban az értelemben, ahogyan most magunkat ismerjük.) Egy-egy viszony lezárásával járó visszautasítottság nem egyszerűen a későbbi - többnyire átmeneti - magány miatt fájdalmas. A szakítás valójában belőlünk "szakít ki" egy jókora darabot: megtépázza a hitünket, hogy szeretetre méltó, elfogadható, és a hibáink ellenére is becsülhető emberek vagyunk.



Minél hajlamosabbak vagyunk a túláltalánosításra - vagyis arra, hogy olyasmiket gondoljunk: "Elhagyott. Engem nem lehet szeretni. Most már látom: hiába próbálkoznék a jövőben, úgyis mindenki átver!" -, annál intenzívebb és hosszabban tartó depresszív periódust kell átélnünk. Ha képtelenek vagyunk az egyedi eset tanulságait "lehorgonyozni" az adott eseménynél - konkrétan: az exünknél -, és következtetéseket vonunk le az összes további kapcsolatunkra nézve, nem egyszerűen a hangulatunkat ássuk alá, hanem a kezdeményező készségünket is. Esther, aki nem csupán a férjét, hanem a vitorlázó, moziba járó és konyhaművész énjeit is elveszítette, aktuálisan képtelen bármilyen örömet okozó tevékenységbe fogni (ami szükséges volna ahhoz, hogy túllépjen a válásán). Mások ellenben okoskodhatnak így: "Lehet, hogy a férjem tanított meg búvárkodni, de időközben sokkal kiválóbb lettem, mint amilyen ő valaha lesz. Azért, mert közös hobbink volt a merülés, még kipróbálhatom, milyen volna egyszer a barátnőimmel elnézni a Vörös tengerhez!". Amennyiben az elhatározást tett követi, a hölgynek jó esélye van arra, hogy új emberekkel ismerkedjen meg és barátkozzon össze. Nem a búfelejtő szexre vagy egy újdonsült szerelembe való gyors fejesugrásra gondolok. Sokkal inkább arra, hogy a néhány hónapos sebnyalogatás utáni első, bátortalan lépéseink a világba tovább segíthetik a gyógyulást. Az énünknek egy falat puha kenyér ugyanis, ha észrevesszük, hogy ránk mosolyogtak a szemközti taxiból, hogy a barátaink megosztják velünk a titkaikat, vagy hogy felkér tangózni egy idegen. Hogy minden korábbi kudarcunk ellenére szerethetőek maradtunk, továbbra is.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés