free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Elhagyott szellemvárosok

Megyeri Nikolett         Címkék: épület, szellemváros, turizmus, város, világörökség 5 hozzászólás

Komplett városok, ahol a múlt században még emberek éltek, ma viszont már senki. A romok pedig megmaradtak világörökségnek, esetleg fosztogatnivalónak…

A csernobili atomkatasztrófa nyomán lakhatatlanná vált Pripjaty mondhatni a szellemvárosok "celebje". Ezen kívül azonban még jó pár - alig néhány évtizeddel ezelőtt még lakott - város akad még a Földön, melyet valamilyen okból elhagytak a lakói.

www.jamaipanese.com, www.artificialowl.net, http://en,wikimedia.org,
Hashima - Nézd meg a szellemvárosokat!

A Nagasakitól 15 kilométerre fekvő Hashima - vagy Gunkanjima, azaz csatahajó - sziget az 1800-as évek végétől települt be, a Mitsubishi helyi szénbányáiban dolgozó munkásokkal és családjaikkal. A hatalmas, nyomasztó betonépületekben emberhez méltatlan volt a zsúfoltság, előfordult, hogy 83 500 lakos jutott egyetlen négyzetkilométerre. A hatvanas években aztán a kőolaj fokozatosan kiszorította a szenet, a szénbányákat emiatt bezárták. A lakókat 1974-ben kitelepítették, a szigetet pedig lezárták. Évtizedeken keresztül leginkább csak filmesek, fotósok és újságírók tehették be ide a lábukat, tavaly áprilisban azonban a sziget egy kis részét megnyitották a turisták előtt is. Egy japán, non-profit szervezet szeretné elérni, hogy Hashima felkerüljön az UNESCO világörökségi listájára.

www.sblanc.com, www.panoramio.com,
Pyramiden

A Jeges-tengerben található Svalbardon, 1910-ben a svédek alapítottak a Pyramiden nevű bányásztelepülést, melyet 1927-ben aztán eladtak a Szovjetuniónak. Lakossága "fénykorában" is alig 1000 fő volt. Tulajdonosa, az orosz Arktyikugol bányavállalat 1998-ban kiürítette, s azóta is lakatlan. Az épületek ugyan le vannak zárva, de maga a település szabadon látogatható, sőt, vezetett túrákat is szerveznek ide.

www.skyscrapercity.com
Sewell

Az Andokban, 2000-2250 méteres tengerszint feletti magasságban található Sewell. Szintén egy valamikori bányavárosról van szó. 1904-ban alapította a Braden Copper vállalat, nevét a cég első elnökéről, Barton Sewellről kapta. 1918-ra már 14 000 ember élt itt. 1977-től aztán a vállalat a lakosokat a völgybe telepítette át, a település pedig kiürült. A vivid színekben pompázó házak és a végeláthatatlan lépcsőlabirintusok azonban máig is egészen elfogadható állapotban állnak. Sewell 2006 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

www.claytor.com, http://qusuth.wordpress.com, www.cominganarchy.com
Kolmanskop

A namíbiai sivatag homokja lassacskán magába szippantja Kolmanskop szellemvárosát. A települést 1908-as gyémántláz idején a sivatagba települt gyémántbányászok alapították, egy német városka mintájára. A déli félteke első röntgenállomása és Afrika első villamosvonala is Kolmanoskopban jött létre. Az első világháború alatt aztán a gyémánt ára oly mértékben esett, hogy nem érte meg tovább bányászni, ebből következően pedig a városkát is elhagyták a lakói. 1956-ra teljesen lakatlan lett. Látogatásához jelenleg hatósági engedély szükséges.

www.panoramio.com, http://theurbanearth.files.wordpress.com, www.cominganarchy.com
Agdamban

Az Azerbajdzsán délnyugati részén omladozó Agdamban húsz évvel ezelőtt még  több, mint 150 000 ember élt. 1993 nyarán azonban a Hegyi-Karabah területért háború tört ki Örményországgal, s a közelben dúló harcok miatt a lakosok kénytelenek voltak elmenekülni Agdamból. Az örmények feldúlták a kiürült várost, ami pedig még ezután maradt belőle, azt az azóta eltelt közel két évtizedben tovább fosztogatták. Az egyetlen épület, amely viszonylag épségben megvan még, az egykori mecset.

http://kangbir.files.wordpress.com, http://lemesia.files.wordpress.com, www.panoramio.com

Varosha

Az észak-ciprusi Famagusta város Varosha nevű negyede a hetvenes évek elején a világ egyik legfelkapottabb turisztikai célpontja volt. Az 1974-es török megszálláskor, néhány órával azelőtt, hogy a török és a görög hadsereg katonái összecsaptak Famagusta utcáin, Varoshát is evakuálták. A törökök a városrészt elkerítették, azóta is csak a török hadsereg, illetve az ENSZ képviselői léphetnek a területre. Az épületek romokban állnak, hiszen azokat a megszállás óta senki sem gondozza. Az Annan-terv ugyan visszaadta volna a városrész felügyeleti jogát a görögöknek, ám ebből nem lett semmi, ugyanis a ciprusiak népszavazáson elutasították a lehetőséget.

www.thenumber4.com, www.outnext.com
San Zhi

A Tajvanon található San Zhi annyiban mindenképp kilóg a szellemvárosok sorából, hogy sosem volt lakossága, hiszen el sem készülhetett. Futurisztikus luxus-üdülőfalunak tervezték a nyolcvanas évek elején. A megvalósítást aztán pénzhiány, illetve az építkezéseken történt halálos balesetek nehezítették, majd végül ellehetetlenítették. A 'C' kategóriás űrfilmekbe illő épületek közel három évtizede félkészen rogyadoznak, ugyanis azóta sem vállalkozott senki sem az építkezés befejezésére, sem pedig a romok elbontására.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés