free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A szellentés mint státuszszimbólum

HT2         Címkék: egyenjogúság, férfi, nemikérdés, státuszszimbólum, szellentés 21 hozzászólás

Hogy lehet eljutni a szellentés témakörétől az emancipáció ügyéig? Hímtag kettőnek egy lépés sem kell: egyértelmű összefüggést lát az egyenjogúság és a bélgázok közt.

Babot ettem ma, kikívánkozik belőlem. Tökmás cikket kellene írnom, így Hímtag szinten, meg úgy egyébként is, de hát végérvényben az egész írás arról szól, hogy ami bent van, annak ki kell jönnie, úgyhogy nem tartom vissza, mert abból az iménti logika szerint - és tényleg - csak baj lehet. Kitűnő metaforában vagyunk, úgyhogy jelezném: küzdelem azért jócskán van bennem. Az imént a fürdőkádban még piszok egyszerűnek tűnt az egész, mondhatni, úgy éreztem - figyeljél, utalok -, egy lökésre meglesz az egész, de így a gép előtt ülve (na jó, bevallom, fekszem) már kicsit feszengősebb a dolog. Illetve dehogyis kicsit, nagyon: sok szempontból egyszerűbb lenne a korai magömlésről és a merevedési zavarokról beszélni, akár saját tapasztalatok felvonultatásával is, mint erről. (Nagyon érik már az a múltkor beígért fütyis kör. Na de ne szaladjunk ennyire előre.) Ja, hogy még nem neveztem meg a témát, és a bab emlegetéséből sem esett le? Hátvágánygáz. Végbélszél. Valaggalamb. Segglehelet. Pú. Az. A fing! ("Ilyen szót nem illik papírra (képernyőre) vetni!")Hogy miért érzem mindennél inkább ideillőnek a dolgot? Nem biztos, hogy egyértelmű, hiszen ugye politikai napi- és hetilapokon kívül gyakorlatilag bárki foglalkozhatna vele: az egészségügyi magazin tárgyalhatná a fiziológiai aspektusokat és megmagyarázhatná, mire jó anatómiailag, a tudományos lap elmélkedhetne róla, hogy Mexikó végbélgáz-kibocsátása milyen kapcsolatban áll az üvegházhatással, a disznóviccekre specializálódott, iskolai padok takarásában tündöklő szennylapoknak pedig eleve - pfúj! - úgy kell, mint egy falat kenyér. Mindazonáltal, ha nem aprózzuk így el a kérdést, hanem kellő távolságról nézünk rá, be kell látni, hogy a fing, az egy interdiszciplináris ügy, és mint ilyen, minden interdiszciplináris tudományok egyik legjelesebbje, a gender felségterületére tartozik.

Mert hát mondjuk ki: fingani férfimulatság. Megengedve szinte sosincs, de egy férfinak el van nézve, egyes körökben pedig egyenesen díjazandó is a maga "tiltott gyümölcs"- jellegében, míg egy nő maximum akkor szellenthet (már amennyiben egyáltalán tud), ha egyedül van, vagy ha már ki tudja venni a fogait. De még akkor is csak lesajnálás a jussa, míg azért egy egészséges férfiember, ha elereszt egy többszólamút, akkor legalább a maga fajtája minimum irigyli. Emlékszem, ismertem kisgyerekként egy felnőtt férfit, aki bárki szellentésére rá tudott kontrázni úgy, ahogy mások böfögni tudnak - hát bizony, nem szégyellem bevallani, azóta is felnézek rá, mert ez a tökéletesen kontrollált légáramoltatás valahol már a misztikum szférájába tartozik. Igen, azt hiszem, le kell írnom: státuszszimbólumról beszélünk, más szóval van egyfajta plecsnijellege férfikörökben. Másfelől pedig be kell ismernem: az önkontroll terén is vannak hiányosságaink, mert férfiszemmel nincs az a szituáció, ami ne tudna annyira bensőségessé válni, hogy legalább néha azt ne mondja az ember: ej, ennyi még belefér.Mindezzel szemben el tud valaki képzelni egy nagy női pútoló bajnokságot a sarki kocsmában, vagy akárcsak egy szál csajt is, aki odanyújtja a kezét valakinek, hogy "na, húzd meg az ujjamat"? Én nem. Szerintem a nők sem. Valahogy úgy van ez - és éppen ezért mondom, hogy nem habitus kérdése ez, hanem gender-ügy -, hogy ezt a felállást mindenki el is fogadja így. A nők beletörődnek, hogy a hangos végbélszél-eregetés a férfiak előjoga, és ha nem is díjazzák, de azért még a legnagyobb fintorgás közepette is valamiféle elnézéssel kezelik, ha durrant egy férfi, magukkal szemben azonban messze nem ilyen megengedőek a fingtéma (és úgy egyszerűen a fingás) szélesebb plénum elé vitelében. A férfiak mindeközben gázfelhőbe burkolózva sem tudják még csak elképzelni sem a szellentő nőt, sőt igazából túl közel sem engedik a témához őt, mert bizony már csak azt is elég furcsa lenne elképzelni, hogy egy nagyobb dörrenés után azt mondja a csaj: "Szép volt! Ez az, nyomjad neki még, hadd halljam, meg tudod csinálni!" Sőt mi több, míg magát hajlamos mind nagyobb eredményekre sarkallni az ember, egy ilyen kiszólás hallatán valószínűleg tényleg csak a legnagyobb fingbajnokok nem szaladnának ki a világból. Nesze neked emancipáció.Ha van dolog, amiben sosem lesz egyenjogúság, az szerintem pontosan a szellentés. Más kérdés, hogy ez valószínűleg olyan ügy, amiért a nők nem is fognak soha kivont karddal harcba indulni, mert az általános felemelkedés eszméjével meglehetősen nehezen egyeztethető össze az ilyen szintű lesüllyedés. Tekintve pedig, hogy a férfiak nemesebbé válását aligha várhatjuk, nagyon úgy tűnik, hogy a gusztustalanság és a mérsékelt önuralom marad a hímnem előjoga, és mint ilyen, a státuszszimbólum- és plecsni-jellege is érinthetetlen lesz, míg világ a világ. Ha más nem is, legalább ez megmarad. És inkább mi röhögünk rajta, mintsem hogy rajtunk röhögjenek emiatt.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés