free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A jövőben a fülkagyló alapján végezhetik az azonosítást

Borsa         Címkék: azonosítás, fül, kultúrtrip 0 hozzászólás

A fülkagyló alakja egyéni és nem változik életünk során, így a jövőben ennek alapján végezhetik az utasok azonosítását a brit reptereken.

Jelenleg az ujjlenyomatok vizsgálata a személyi azonosítás legeleterjedtebb módja, ám nem mindenkinél alkalmazható, hiszen a pékek vagy a kőművesek esetében a jellegzetes bőrbarázdák szabályosan "lekophatnak" - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában. Hatékony azonosítási módszer a szem ideghártyájának, a retinának a  "letapogatása" is, ehhez azonban a vizsgált személynek közvetlen közelről kel belenéznie a készülékbe. Az arcfelismerő rendszereket megtévesztheti a vizsgált személy arckifejezése - az azonosítás alatt az érintettnek "semleges" arckifejezéssel kell maga elé merednie. Ráadásul a korral arcunk is átalakul - a szarkalábak és az öregedés egyéb jelei szintén zavarják az azonosítást.Mark Nixon, a Southamptoni Egyetem elektronikai és informatikai intézetének professzora szerint mindeme nehézségek fel sem merülhetnek a fülkagyló esetében, amely egy sor egyedi jellegzetességgel rendelkezik. Alakja nem változik életünk folyamán, legfeljebb kissé megnagyobbodik és megnyúlhatnak valamelyest a fülcimpák. "Egy sor olyan képződmény található a fülkagylón, amelyek alkalmasak a mérésekre, s egyéniek, megismételhetetlenek minden személy esetében" - hangsúlyozta a kutatást irányító Mark Nixon.
 
A professzor munkatársaival olyan rendszert dolgozott ki, amely képes "letapogatni" a fülkagylókat, lemérve azok "szerkezeti egységeit", majd a felvételt összehasonlítani az adatbázissal. A kutatók 252 különböző személy fülkagylóján tesztelték a módszert, amely 99 százalékos pontossággal működött. Mark Nixon professzor reményei szerint a rendszert a reptereken alkalmazhatják majd, hogy "letapogassák" az érkezők fülkagylóját, miközben az utasok útlevélvizsgálaton esnek át. "Mindössze egyetlen dolog akadályozhatja a fülkagylók "letapogatását", s ez a haj" - hangsúlyozta Mark Nixon, aki az azonosítási rendszert a IV. Nemzetközi Biometriai Konferencián ismertette.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés