free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Súlyos személyiségzavar jele is lehet a falcolás

Ádám Péter         Címkék: betegség, borderline, falcolás, lélek, személyiségzavar 2 hozzászólás

A falcolásnak több oka is lehet, akár egy súlyos személyiségzavar is megbújhat az öncsonkítás mögött. A betegség gyógyulással, de öngyilkossággal is végződhet.

Egyes szubkultúrákban (emo például) ugyan divatosnak számít a falcolás, azaz a világ- és egyéb fájdalom saját maguk vagdosása általi kifejezése, azonban ez az igen látványos nyomokat hagyó tevékenység egy nagyon is súlyos személyiségzavar egyik lehetséges tüneteként is értelmezhető. A borderline személyiségzavar (Borderline Personality Disorder, BPD) a lakosság 2-3 százalékát érinti, és bizony döntő zömében - 80-90 szálakban - a nők szenvednek ebben a rendellenességben. Persze nem minden falcoló szenved ebben a betegségben, és hát nem minden BPD-s feltétlenül vagdossa magát, de ez a leggyakrabban előforduló személyiségzavar típus, és egyben a legkomplexebb a falcolást, mint tünetet felvonultató betegségek közül.A magyarul határeseti személyiségzavarnak nevezett BPD talán az egyik legnehezebben beazonosítható és megoldható feladatnak számít a szakemberek számára. Ez a fajta személyiségzavarra ugyanis jellemzőek lehetnek olyan más betegségek tünetei (általában enyhébb formában), mint a depresszió, a mániás depresszió, a neurózis, a szociális fóbia vagy éppen a pszichózis. "A borderline személyiségzavar megállapításához egy nagy csomag tünetcsoportból kell néhánynak egyeznie, maga a falcolás csak egy a lehetséges variációk közül, bár tény, hogy az egyik legfeltűnőbb" - magyarázza Réti Tamás pszichiáter, akinek több BPD-s beteggel is akadt már dolga. "Míg mondjuk egy "hobbi-falcoló" tinédzser karján elvétve látunk sebeket, addig egy súlyos BPD-ben szenvedőnél alig található ép bőrfelület a karokon, ami mindenképpen jelzés értékű, de egy komolyan szétvagdalt alkar önmagában még édes kevés ahhoz, hogy határeseti személyiségzavart állapítsunk meg."

A fentebb említett tünetcsoportban sok olyan, más lelki betegségre is jellemző megnyilvánulás található, mint az érzelmi és kapcsolati instabilitás, amely a hangulat szélsőséges ingadozásával, ideiglenes ürességérzettel, szorongással járhat együtt. Identitászavar, akár az önkép, értékrend vagy szexuális orientáció területein. Gyenge önkontroll, dühkitörések, öncsonkító tevékenység (mint a végtagok vagdosása), alkoholizmus, droghasználat, de jellemzőek az öngyilkossági kísérletek is. Statisztikák alapján a borderline személyiségzavarban szenvedők megközelítőleg 10 százaléka sikeresen vet véget az életének. "A nagy tünethalmazból legalább öt jelenléte szükséges ahhoz, hogy valakit BPD-vel tudjunk diagnosztizálni" - meséli a pszichiáter. "A legjellemzőbbek viszont a hangulatingadozás, a vissza-vissza térő ürességérzet és a nem feltétlen öngyilkossági szándékkal történő, fizikai önbántalmazás. A karok vagdosásának tehát nem az élet elvesztése a célja, hanem inkább az ürességérzet megszüntetése" - folytatja szakemberünk.A borderline személyiségzavar okai Réti doktor szerint a gyermekkorban keresendők. "A BPD-vel diagnosztizált személyek sokszor valamilyen verbális, fizikai vagy szexuális bántalmazástól szenvedtek gyerekkorukban. A szakirodalom egyértelműen a nem megfelelő gyerek-szülő kapcsolatra vezeti vissza ezt a fajta rendellenességet, és mindezt az alapból, genetikailag gyengébb, sérülésre hajlamos személyiség helytelenül történő kezelésének tudhatjuk be" - mondja Réti. "Ha az érzékenyebb személyiséget gyerekkorában a családja és a környezete megfelelően képes támogatni, akkor még simán egészséges felnőtt válhat belőle. Ellenkező esetben viszont könnyen válhat labilis személyiséggé idősebb korára, ami sok egyéb rendellenesség mellett BPD kialakulását okozhatja."

A BPD-s betegeknél azonban nem csak a határeseti személyiségzavar beazonosítása okoz komoly fejtörést a szakembereknek, hanem a kezelés is számos akadályba ütközik. "Az összetett tünetegyüttes miatt a gyógyszeres kezelés önmagában nem sokat ér, maximum a tünetek egy részének felületes kezelésére alkalmas. Ráadásul az antidepresszánsok a BPD-sek labilitása miatt könnyen függőséget okozhatnak, ami csak fokozná a probléma súlyosságát" - világosít fel minket a pszichiáter. "Mivel a betegség okai a gyerekkorra vezethetők vissza, ezért a pszichoterápiás kezelés tud a leghatékonyabb lenni, akár gyógyszerekkel is kombinálva. Az egyéni terápiával a csoportterápia alkalmazása is bevett gyógymód, hiszen a határeseti személyiségzavarosok gyakran szenvednek szociális problémákkal, és a csoportos foglalkozások csökkenthetik az elszigeteltség érzését is."A terápiák azonban nem mindig vezetnek a teljes gyógyuláshoz, a borderline személyiségzavarban szenvedők egy része ingadozó hangulatállapota miatt gyakran megszakítja a kezelést. Ami viszont érdekes adat, hogy BPD-sek zöme középkorára rendbe jön, fokozatosan kialakul egy stabil önkép, és az érzelmi ingadozások is megszűnnek. A falcolással viszont sokan a gyógyulás után sem állnak le teljesen, ugyanis a szervezetük hozzászokik a vagdosáshoz, és ugyanolyan függőség alakulhat ki, mint például a drogok esetében. "A falcolás endorfint és más, az élvezettel kapcsolatos anyagokat szabadít fel, és az idegrendszer egy idő után "követelni" fogja ezeket az anyagokat, így a BPD-s még akkor is a késhez nyúlhat, ha a többi tünetnek már régen búcsút mondott" - magyarázza Réti.

A szakember szerint azonban magáról a falcolásról való leszoktatás már egy sokkal könnyebben kezelhető probléma. Mindenesetre a saját magát rendszeresen vagdosó személyekre már csak ezért sem árt odafigyelni. Az esetek többségében persze nem biztos, hogy BPD-vel találjuk szemben magunkat, de a pszichiáter szerint a falcolás mindenképpen valamilyen problémát jelez.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés