free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ami a szerelemhez kell

Borsa         Címkék: , párkapcsolat, púder, szerelem, szex 2 hozzászólás

Vajon mi az oka annak, hogy nem az összes kócos fejű, mosolygós pasiba habarodunk bele, hanem csak pont abba az egybe? A szerelem tudományos magyarázata, második rész.

Elegendő-e a szerelembe eséshez a mélybarna ökörszem, a táblacsoki-has, kócolt hajzat és metroszexuális mellkasgyanta, illetve a térbeli és értékrendbeli közelség: az ismerősség és a hasonlóság? Miért nem szeretünk bele az összes sármőr barátunkba és kollégánkba - a bátyánkról már nem is beszélve! -, hiszen stílusuk a miénkre hajaz, hozzánk hasonlóan leszólják az új Tarantino-filmet, és nap mint nap együtt bujkálunk a büfében? Vagy fordítva: miért szeretünk kifelé két év együttélés után a legközelibb, legismerősebb, leghasonlóbb személyből, a férjünkből? A szerelem tudományos magyarázatának második része.A szerelem más, mint az erős szeretet: a legjobb barátnőnkkel kapcsolatban kevésbé jellemzőek az erotikus fantáziálások, ugyanakkor előfordul, hogy a korábban gyűlölt vaddisznó-férfi ágyéka válik a nyálcsorgatás céltáblájává. A szerelem lángra lobbantásához a lassabban építkező szeretettel ellentétben jól jöhet némi plusz: Ovidius a hódításhoz a kiszemelt nőstény gladiátorjátékkal való riogatását ajánlotta; Cid lovag, hogy elnyerje Donna Ximene szívét, előbb sorra lelövöldözte a hölgy solymocskáit; Alain Delon a híres csókjelenet előtt többször a hisztériás roham küszöbéig idegesítette fel Romy Schneidert. A testi izgalom - okozza azt akár a tévétorony megmászása, a kedvenc rögbicsapatunknak szurkolás vagy a másik pökhendi viselkedése miatti bőszültség - az együttlétek során könnyen címkézhető/értelmezhető szexuális szenvedélyként is, ami az udvarló malmára hajtja a vizet!

Ha nem akarjuk a vendettát kockáztatni a haragszítással, hogyan érjük el a másikban a fiziológiás izgatottság fokozódását? Bár az ismerősség és hasonlóság elősegítik a barátságot és a rokonszenvet, a továbblépéshez, azaz a szexuális vonzalom kialakulásához szükség van bizonyos mértékű ismeretlenségre is. (Lásd például, hogy a legtöbb ember szexuálisan nem a saját, ismerős és hasonló neméhez vonzódik; az izraeli kibuclakók többnyire más kibucokból választanak szeretőt; a közeli rokonaink szexuális tabuk alá esnek stb.).

Az úgynevezett "egzotikusból lesz az erotikus" elmélet értelmében a vágy kialakulásához kell némi különbözőség: azok a kiscsajok, akik együtt hordják Barbie-t a Tescóból a diszkóba, enyhe megszeppentséget, kéyelmetlenségérzést, izgalmat élnek át a fiúk társaságában. Ez a gyerekkori feszkó alakul át - állítólag - a felnőttkorban erotikus gerjedelemmé. (S talán ezért virágoznak manapság változatosabbnál változatosabb szexuális eltévelyedések a pedofíliától a villanypóznához kötözésig: mivel az erotikus képek bárki számára könnyedén hozzáférhetőek és az unalomig ismertek, egyre kevésbé izgalmas egy női mell vagy fenék önmagában, a kivillanó bokáról már nem is beszélve!). A zöldek tüntetésén egy plasztikszandál, eltévelyedett fügefalevél a nudista strandon, punk taraj a technosátorban: némi eltéréssel a nagybötűs Hasonlón belül garantáltan egzotikusak, azaz kívánatosak lehetünk!

Lássuk be, a fenti okosságok messze nem képeznek spanyolviaszkot. A szerelem alaposabb megértéséhez bűbájos méregkeverőkként érdemes az összetevők és a megfelelő arányok felé fordulnunk. A személyközi kapcsolatok esetében három fő komponenssel számolhatunk. Az első az intimitás, ami az érzelmi adalék, ez a közelséget és az emóciók kölcsönösségét jelenti. Aztán ott van a szenvedély, a motivációs komponens, amely a szexuális vonzalmat és a "szerelmesség" romantikus érzését ragadja meg. Az elkötelezettség pedig abbéli szándékunkat fejezi ki, hogy hosszú távon megmaradjunk az adott kapcsolatban.Nem kell végigjárnunk a hét Roxfort-osztályt ahhoz, hogy képesek legyünk kimatekolni, milyen arányban alkossunk tökéletest! Ha adott az intimitás magas szintje, parázs a szenvedély és még a holtomiglant sem kell kikényszerítni, beteljesült szerelemről beszélünk. A szeretetre magas intimitás, ugyanakkor alacsony hőfokú szenvedély és alacsony elkötelezettség jellemzőek. Kedvencem, a vak szerelem perzselő szenvedéllyel és hübelebalázs-elkötelezettséggel jár anélkül, hogy bármi fontosat tudnánk a másikról (azaz az intimitás mértéke itt, a másik kettővel ellentétben, alacsony).

A két leggyakrabban emlegetett szerelemtípus azonban a szenvedélyszerelem és a társszerelem. Előbbi prototípusa a katasztrófafilmek végén, vérfoltosan összeboruló pár: testi izgalmuk azzal a gondolattal párosul, hogy ezt bizony a másik személy váltotta ki! Erőteljes és kusza érzelmek, az intimitás és a szenvedély magas foka jellemzik, ugyanakkor az egymás iránti, alaposan kimunkált tervekkel leírható elkötelezettség még csekély. A társszerelem ellenben az iránt érzett ragaszkodás, akivel életünk erősen összefonódott. Inkább a bizalom, a törődés és a tolerancia jellemzőek, emocionális tűzijáték helyett pedig a melegség és a ragaszkodás érzései.

Miért fontos a kategorizálás egy ilyen komplex, leírhatatlan érzelem/kapcsolat esetében is, mint a szerelem? Mire adhatnak a különböző típusok magyarázatot? A szivárványos hippinemzedék óta a nyugati kultúrában egyre fontosabbá vált a saját döntésen és romantikus szerelmen alapuló házasság. A hollywoodi filmek többsége a Titanictól a Féktelenülig a szenvedélyes szerelem megszületését és beteljesülését ábrázolja, az élet többi részének bemutatására ott vannak a negatív nézettségi csúcsokat döntő művészfilmek. Magyarán "rátanulunk" arra, hogy a szerelem - az élet legfontosabb eseménye! - váratlanul megtörténik, s csak addig van értelme egy kapcsolatnak, amíg a láng lobog. A valóságban persze hamar jön a pofára esés - jobb esetben a takaréklángon égő társsszerelem -, ami nem elégíti ki azokat az izgalomfüggőket, akik a szerelmet kizárólag az intenzív érzelmek jelenlétével azonosítják.

Bezony, egy szerelem története harc az idő emóciókoptató munkája ellen. A szenvedélyszerelem - legyen bár egy életre szóló, óriási élmény - előbb-utóbb halványul; a hosszú távú kapcsolat jóval több befektetést, melót, kompromisszumot igényel. Muszáj ennek így történnie? A folytatásban megismerkedhetünk a mögöttes, biológiai tényezőkkel is. Addig spannoljunk bátran: hordjunk pasit raftingtúrára, iszapbirkóra, unokaöcs-vigyázóba (csak ne felejtsünk el arról is gondoskodni, hogy a keletkezett izgalmat általunk, a kívánatos nő által ébresztettként fogja fel!).
 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés