free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A szerelemnek múlnia kell

Borsa         Címkék: párkapcsolat, púder, szerelem 4 hozzászólás

Ha a téboly elmúltával is szeretnénk megőrizni a kapcsolatot, fel kell készülnünk a szerelem újabb arcaival való megismerkedésre. Ha nem küzdünk keményen, három-négyévente vehetjük a nyúlcipőt!

Múlnia kell, fájnia kell: valóban ezt tapasztalták volna még Rómeóék is, ha nem szállnak ki idő előtt a valóságsóból? Felvehetjük-e a harcot a pusztító idővel az érzelmek terén is, vagy a sebészkés a maximum amivel megkínált bennünket a XXI. század?

A test-lélek-szellem harmónia, a "holisztikus" látásmód napjainkban még mindig kicsit csálé: ugyan éjjel-nappal a stressz rákkeltő hatásáról, a negatív érzelmek megbetegítő mivoltáról olvasunk, arról azonban ritkábban szól a fáma, hogy fordított irányban mennyire működik mindez. Vajon a testünkben zajló biokémiai folyamatok milyen mértékben befolyásolják a mindennapjainkat; képesek vagyunk-e pusztán a viselkedésünkkel befolyásolni kedvenc médiamunkásaink, a szervezetünk hírvivő hormonjainak állapotát, vagy passzívan fogadjunk el mindent, ami odabent történik?A szerelem, mint pozitív előjelű társas viselkedés az endorfinok felszabadulásával jár. Ezek az agy jutalom-bónjai, eufórikus állapotot hoznak létre. Talán megvan még a Trainspotting-ból Mark Renton eszmefuttatása, hogy a heroin belövése az orgazmus ezerszeresénél is klasszabb fless. Nos, úgy tűnik, hogy ha időről időre mesterségesen hozzuk létre a gyönyört, kiütjük testünk természetes endorfintermelődését (azaz a morfinisták libidőja a fagypont alá süllyed). A sok, illetve az ismétlődően jelen lévő stressz ugyancsak túlingerli az endorfinreceptorokat, s ezt a nemi étvágy sínyli meg. A munkamániás elpöröghet ugyan a stressz keltette boldogsághormon-túltengés állapotában, de szexuális életre egyre ritkábban lesz képes.

Testünk természetes speedje, a feniletilamin (PEA) a szerelem molekulája; újdonsült szeretők vérében a többszörösét mutatták ki, felelőssé teszik az "első látásra" jelenségért, a nemi izgalom fokozásáért, az orgazmus hevességéért és elnyújtásáért. Termelődését felturbózzák a titkos kalandok, fantáziálgatások (bár itt akadnak nemi különbségek is: míg a nők többnyire a romantikus sztoriktól jönnek lázba, addig a pasik PEA-termelése a genitáliákról szóló részletes tájleírásoktól és akció-beszámolóktól fokozódik). Alacsony szintje depressziót okoz, ezért egy szenvedélyes szerelembe esés a melankólia legkiválóbb ellenszere. Idővel - a szenvedélyszerelem csökkenésével és a társszerelem kialakulásával párhuzamosan - a PEA-szint is esik (kutatók szerint a kapcsolat kezdetétől számított körülbelül másfél év elteltével). A korábban izgalmas érintések már nem okoznak kirobbanó gyönyört, s egyre többet kell "dolgozni" annak érdekében, hogy az egymás iránti vágyat fokozzuk. Ilyenkor mitévő? A csokoládé gazdag PEA-forrás: mit gondoltok, miért kedveskedik az udvarló bonbonnal a választottjának; miért nem ehetnek az apácák csokit?

Aki nem akar kétszáz kilósra hízni a kakaóbárok sűrű látogatása következtében, megnyugodhat: a mesterséges édesítők is létre tudják hozni a hatást, a marihuána úgyszintén, de azt hiszem, a legcélszerűbb, ha a romantikánál maradunk. Egy-egy szenvedélyes hétvége, a megszokottból való kilépés, újdonságok kipróbálása felpezsdítheti a sorvadozó PEA-termelődést. Az agy oxitocinban ázikA szenvedély csökkenésével az intimitás és az elkötelezettség kaphatnak nagyobb szerepet egy kapcsolatban. PEA-tuning helyett a kötődésért és a szeretetért felelős hormon, az oxitocin veszi át az irányítást. A szexuális együttlét, illetve az orgazmus idején az agy oxitocinban ázik; nagy adagban van jelen a szülésnél, s enyhén átvariálja a memóriát is (ugyan ki akarna újabb gyereket, ha csak a rettenetes fájdalomra emlékezne?).A kapcsolat kialakítása, egymás megérintése, nézegetése, a kölcsönös simi és az egymásról való gondoskodás fokozzák a termelődését, az alkoholizálás ugyanakkor csökkenti (ne csodálkozzunk, ha sokévnyi piálás után, többek között a biológiai alapok lázadása miatt is, tönkremegy a kapcsolat). A másokkal való együttlét önmagában is oxitocin-turbó: csoportosan élő állatok agyában nagyságrendekkel több az oxitocin-receptor, s társas állatokként nem árt, ha használjuk is ezirányú képességeinket! A kedvesünkkel való együttlét, pirítós-vajazás, közös hálózsákkal sátorozás, hátvakarás nem csak az egymás iránti elkötelezettségünket erősíti, de megóv a szorongástól is. Az oxitocin segítségével csökken a társunk iránti bizalmatlanság, az intim kapcsolattól való félelem, s szerencsés esetben képessé válunk gyenge pontjaink bátor, a következményektől való para nélküli felfedésére is.Mész, vagy maradsz?Úgy tűnik, akad pár bizonyíték a Zorán-örökbecsűre.

De vajon a szerelem múlik-e, vagy csupán bizonyos komponensek szerepe csökken, míg mások erősebb reflektorfénybe kerülnek? Nos, a biológia amellett teszi le a voksot, hogy az a személy, aki jelenleg még őrült vágyakat borzol bennünk, két év múlva feltehetőleg már csekélyebb intenzitású szenvedélyt kelt. Ha a téboly elmúltával is szeretnénk megőrizni a kapcsolatot, fel kell készülnünk a szerelem újabb arcaival való megismerkedésre, illetve a melóra: minél több energiát feccölünk egy kapcsolatba - a szexuális együttlétek gyakoriságától a közös csokifalásig - , annál erősebbé tehető az egymás iránti elkötelezettség, illetve a szeretet és az intimitás. Ha szem előtt tartjuk a fentieket, talán gondosabban mérlegeljük, hogy egy, a vágyainkat az egekig tornáztató macsó miatt kilépjünk-e megszürkült, könyvelő kollégák délutáni teázásaira emlékeztető kapcsolatunkból. Döntsünk akár a kiugrás mellett, nem árt, ha tudatosítjuk magunkban, hogy szuperhím ide vagy oda, a PEA-szint két év múlva lejtőre ér, s ha nem küzdünk keményen, három-négyévente vehetjük a nyúlcipőt!
 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés