free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szex a sorozatokban

Borsa         Címkék: sorozat, szex, szexésnewyork, tévé, történet 3 hozzászólás

A hetvenes években a dugás téma még az utalgatások szintjén volt, mára viszont már sok minden megváltozott. A szex ábrázolása elfogadottá vált a sorozatokban is.

Vajon hányan gondoltak bele abba, hogy milyen hosszú idő telt el a televíziózás történetében, amíg a szexualitás jelenlegi ábrázolása elfogadottá vált a különféle szériákban? Most nem a Buja vágyak-szerű, zs-kategóriás, gagyi, softszex filmekre gondolunk, amelyek évtizedek óta untatják bágyadt történeteikkel a nyálcsorgató kamaszokat és az alvászavaros nagypapákat, hanem azokról a színvonalas sorozatokról szeretnénk értekezni, amelyek különféle korú nézők millióit vonzzák a képernyők elé.

A hetvenes, nyolcvanas években csak halvány utalások formájában jelent meg a szex a sorozatokban. A Dallasban számtalanszor előfordult olyan jelenet, amikor Bobby és Pamela szájuk szegletében pajzán félmosollyal mennek fel a lépcsőn, majd a szobaajtó előtt forró csókot váltanak, aztán snitt. Pedig bizonyára rengetegen kíváncsiak lettek volna arra, mi történik a zárt ajtók mögött, vajon az ágyban mit tud kezdeni a sármos Patrick Duffy Victoria Principal-lal? De ez sosem derült ki. Az ágyjelenetek akkoriban annyiban merültek ki, hogy Jockey éppen aktuális szeretőjével társalog vízszintes testhelyzetben, de valahogy "véletlenül" mindig az akció előtt vagy után kalandozik arra a kamera. Az egész dugás-téma megmaradt a halvány ráutalgatások szintjén, és ez még nagyon sokáig így is maradt.

http://pamandbobbyforever.tripod.com, www.dvdtalk.com
Dallas

Az alapvető problémát az okozta, hogy a nézők sokasága különböző módon szocializálódott, különféle gondolkozású emberekből áll, akik között a prűd nyugdíjas néni ugyanúgy megtalálható, mint a tízéves kisgyerek. Így érthető, hogy a sorozatok készítői egyszerűen nem merték megkockáztatni, hogy nézők millióit veszítsék el csupán azért, hogy egy jóval kisebbnek tűnő rétegnek kedvezzenek néhány szaftos szexjelenettel. Valami olyasmi volt az irányelv, hogy akit ez érdekel, az nézzen inkább pornót. Csakhogy ez azért sosem volt ennyire fekete vagy fehér. A pasik még csak-csak elvoltak ezzel a lehetőséggel, de a nők jelentős része igenis érdeklődik a szexualitás képi megjelenése iránt, csak éppen nem feltétlenül a pornófilmek naturalista világa hozza lázba őket. Arról nem is beszélve, hogy sokkal izgalmasabb egy ismert sorozatsztárt szeretkezni látni, mint Sebhelyesfarkú Johnnyt a Négy nagy durranás című gagyi pornóban.

A kilencvenes években aztán lassan elkezdett olvadni a jég. George Clooney, a Vészhelyzet Ross dokija kifejezetten nőcsábász karakternek íródott, aki bizony nem veti meg a csinos nővérkéket, sőt, raklapszámra cipeli haza őket egy kis huncutkodásra. Itt már beengedték a kamerát a hálószobába is, és bár a jelenetek meglehetősen visszafogottak voltak, a sorozat készítői megpróbálták az élet szerves részeként megmutatni azt, ami egyébként valóban az. Szigorúan vigyáztak persze arra, nehogy kivillanjon a hölgy popsija, és a lepedő deréktól lefelé takarjon mindent. Hiszen a nézőket csak nagyon lassan lehetett rávezetni arra, hogy megváltozott a világ, ezért fel kellene adni az évtizedek alatt beidegződött tabukat, és tudomásul kellene venni végre, hogy a kisbabát a tévében sem a gólya hozza. És csendben elfogadni, hogy a szex szép lassan szórakozássá alakult, és a mindennapokban semmi köze sincs a gyereknemzéshez.

http://community.post-gazette.com, www.ideagrove.com
Vészhelyzet

A kilencvenes évek sorozatai az útkeresgélésről szóltak. Már nem volt tabu a téma, de még nem is merték egy az egyben betolni az arcunkba. Jó példa erre a Baywatch, ahol rengeteg szexuális utalást és képet vágnak be, dúskeblű hölgyek garmadáját vonultatják fel, és majd minden részben van valamilyen szordínós szexjelenet, de még a későbbi pornósztár Pamela Anderson sem kap lehetőséget arra, hogy megmutassa valódi énjét. A testiség ott vibrál a levegőben, de nem hagyják elszabadulni. Erre még pont az évtized végéig kellett várni.

http://pamela.celebden.com, www.90s411.com
Baywatch

Az ezredforduló magasságában sok minden megváltozott. A kórházsorozatok sikerén felbuzdulva a producerek szétnéztek, milyen tematikus szériákat lehetne még készíteni. Így jutottak el a helyszínelős, túsztárgyalós, ügynökös történetek közepette odáig, hogy vajon mi lenne akkor, ha a szexualitás nem a sorozat velejárójaként jelenne meg, hanem ez lenne a széria központi témája. Ehhez már csak egy kerettörténetet kellett hozzácsapni, és máris tesztelhetőek voltak a nézők: vajon mit kezdenek ezzel az új világgal?

Ez volt a Szex és New York a négy nagyvárosi szinglivel és folyamatos szexuális kalandjaikkal. Bebizonyosodott, hogy igen is van egy jelentős, nőkből álló nézői réteg, akik a szexet korántsem a gyermeknemzés szükséges velejárójaként képzelik el, és nem idegenkednek attól, ha mások erre a témára építenek egy televíziós sorozatot. Itt már nem dugják el a meztelen testeket a kamera elől, és olyan, korábban istenkísértésnek tűnő elemeket is nyílttá tesznek, mint az orális szex, amiről addig nemhogy forgatni, de még beszélni sem mertek egy tévészériában.

www.nytimes.com, http://blogs.ocweekly.com, http://i.ytimg.com,
Szex és New York

Mivel a főpróba kitűnően sikerült, sőt, máig töretlen népszerűségnek örvend, nem maradt más hátra, mint a szexuális másságot bemutató sorozatok megjelenése. Végül is, ha belegondolunk abba, hogy a társadalom öt (egyes felmérések szerint tíz) százaléka a saját neméhez vonzódik, miért ne lehetne népszerű egy róluk szóló széria? Ráadásul a heteroszexuális nézők is kíváncsiak erre a számukra ismeretlen vagy furcsa világra. Így született meg a Fiúk a klubból, vagy az L, amely nem csak a homoszexuális pasikat, illetve leszbikus lányokat állítja a középpontba, de olykor annyira szabad operatőri megoldásokat alkalmaz, hogy azok már-már a pornográfia határait súrolják.

http://gallery.superherofan.net
Fiúk a klubból

Az elmúlt években rengeteg olyan tévésorozat készült, amelyekben a szex abszolút főszerepet játszik, és már korántsem csak az amerikaiak rukkolnak elő ilyen ötletekkel. Talán elég megemlíteni a Szeretők című brit szériát, vagy a szintén brit Skinst, amely nyíltan beismeri, hogy a szex bizony már a kamaszok életének is meghatározó része - akár elfogadjuk, akár nem. Persze ma is vannak még (és mindig is lesznek) olyan nézők, akik gyalázatosnak tartják, ha a tévében tizenévesek szeretkeznek, mert elfelejtették, ők maguk hány évesen szerezték első szexuális élményeiket.


Skins

Érdekes, hogy Magyarországon sokkal könnyebben átment a szexualitás televíziós elfogadtatása, mint a tengerentúlon. Ez leginkább azért lehet így, mert a vasfüggöny miatt sokkal töményebben és rövidebb idő alatt kellett idomulnia a társadalomnak az új helyzetekhez. Ezzel persze korántsem arra akarunk utalni, hogy a Szomszédokban nem volt izgalmas Nemcsák Károly alsónadrágban, de azért próbáljunk viszonylagos komolyságot erőltetni magunkra.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés