free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szex - a női fejekben

Borsa         Címkék: aktus, púder, szerelem, szex 6 hozzászólás

Olyan sok hiedelem él a női fejekben a szexualitásról, a férfiak ágybéli elvárásairól és a kötelező orgazmusról, hogy itt az ideje szembenézni a valósággal.

Bár a szexuális zavaroknak a narancsgödrös bőr restellésétől a férjünk szájszagától való undoron át, a gyerekkorban a tornatanártól elszenvedett molesztálásig, számos oka lehet, az egyik leggyakoribb mumusként a nemi élettel kapcsolatos mítoszok kerülnek elő. Egy adott kultúrában rengeteg, sokszor egymásnak ellentmondó hiedelem él a szexualitásról; a többségük nem egyszerűen leír bizonyos jelenségeket, hanem a kívánatos viselkedés mikéntjét elő is írja, megkeserítve ezzel a másképp működő embertársak életét.


Hiába folyt le egy Atlanti-óceánnyi vízmennyiség a Dunán a szexuális forradalom óta, a "Rendes nő nem élvez" hiedelem egy öszvér makacsságával bitorolja a dobogós helyet a toplistán. Annak ellenére, hogy egyes csajok ádáz küzdelmet folytatnak ellene - csak azért is betérnek Beate Uhse fehérneműüzletébe, vagy igent mondanak a pincérfiú kacér ajánlatára - , nem egyszer azt tapasztalják, hogy a kaland kellős közepén elterelődik a figyelmük, és erotikus fantáziák helyett az integrálszámítás jelenik meg a lelki képernyőn. Az élvezetnek persze lőttek!

Érdemes megvizsgálnunk, hogy milyen elképzelések domináltak a családunkban a gyermekéveink alatt; ha sosem láttuk, hogy apánk megsimogatta volna anyánk kézfejét, puszit adott volna a szemhéjára, vagy egyáltalán: az, hogy a szüleink szexuális partnerek lehetnek, szembe sem tűnt, könnyen megágyazhatott a szexualitást egyéb bokros teendőink mellett háttérbe szorító attitűdjeinknek. A szexmítoszok sok esetben épp amiatt "kiirthatatlanok", mert tudattalanul érvényesülnek. Elképzelhető, hogy a viselkedésünkkel egy homlokegyenest eltérő értékrendet próbálunk reprezentálni, miközben az eredeti famíliánkból hozott hiedelmek a szándékunktól függetlenül hatnak. Mondjuk úgy, ahogy az említett példánkban: az orális szex kellős közepén egyszer csak a főnök vágygyilkos, hervasztó arca jelenik meg.

A "Böcsületes nő nem leli örömét a szexben" mítosszal párhuzamosan él kultúránkban az a - többnyire pornófilmes jelenetekből és az önelégült macsó fantáziából származó - elképzelés, hogy "Az egészséges nő egymás után többször is elélvez". Ha bedőlünk a Kovi-féle álomgyáros producereknek, hosszú távon teljesen elveszíthetjük a szex élvezetére való képességünket. Az együttlét egyre inkább teljesítménycentrikussá és orgazmusközpontúvá válik: ahelyett, hogy képesek volnánk a jelen pillanat - a csók, az érintés, a simogatás - élvezetére, igyekszünk a minőséget mennyiségbe fordítani. Ami könnyen ahhoz vezethet, hogy az ötödik orgazmus tökéletes színlelésére koncentrálva az az egy sem jön össze, ami pedig korábban, amíg képesek voltunk felszabadultan és oldottan átadni magunkat az érzéki örömöknek, sikerült.
A régebbi pszichológiai szakkönyvek Freud nyomdokain haladva megerősítették azt az ugyancsak a férfidominanciát erősítő nézetet, hogy a női orgazmus fajtái között minőségi különbségek találhatók. Ötös osztályzat csak a hüvelyi orgazmusért járt: "Az érett nő a szeretkezés klasszikus formája során magasabb rendű örömet él át, mint amit a klitorális orgazmus nyújtani képes". Az említett szexmítosz olyan vizsgálati eredmények ellenére is tartja magát, mint például annak felismerése, hogy a hüvely idegvégződésekkel jóval szerényebben ellátott terület, mint a csikló. Természetesen annak a férfinak, aki meg van győződve arról, hogy a nőknek bőven elég, ha kegyeskedik beléjük hatolni, nem kell különösebben strapálnia magát. Szexuális fantáziája vagy az általa bevetett kunsztok száma mínusz tartományba esik; a partner elégedjen csak meg azzal, amit kap. Mindez természetesen ahhoz vezet, hogy a nők képtelenek megfogalmazni azokat az igényeket, amikre a szex teljesebb élvezetéhez szükségük volna. Marad a "csökkentértékűségük" miatti pironkodás, és az ezt véka alá rejtő, Oscar-díjas alakítások.

Számos egyéb, a konzervatív ideológiához és a "klasszikus családmodellhez" köthető elképzelés él még napjainkban a "Családanya csak ne élvezzen"-től kezdve a "Ha egy nő túl fantáziadús vagy kezdeményező az ágyban, az tutira kurva" hiedelemig. Mérgező hatásuk ellen leginkább úgy védekezhetünk, ha egyszer valóban időt szakítunk arra, hogy végiggondoljuk, mi lapul a hamuba sült pogácsa mellett a szüleinktől kapott batyuban. Ha sikerült megfogalmaznunk/szavakba öntenünk a "hozott anyagot", megpróbálhatjuk a saját tapasztalataink vagy ismereteink alapján megcáfolni őket. Ha mindezt még a partnerünkkel is megosztjuk, ha képesek vagyunk nyíltan és őszintén beszélni a szexualitás témájáról, az hozzásegíthet ahhoz, hogy szégyenkezés, kisebbrendűségi érzés és szerepjátszás nélkül éljünk a korábbinál boldogabb és kiegyensúlyozottabb nemi életet.

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés