free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ki a szexfüggő?

Borsa         Címkék: kapcsolat, párkapcsolat, púder, szex 0 hozzászólás

Nem mindenki szexfüggő, akinek intenzív a nemi élete, de a betegség komoly probléma, ellehetetleníti a normális életet. Terápiába már itthon is lehet járni.

A "Szexmániákus a férjem!" sóhaj indoklásaként elhangzó válaszok – "Mert örökké azt akarja!"; "Mert nem lehet összebújni vele anélkül, hogy egyből a franciaágyra döntene!" – az esetek jó részében köszönő viszonyban sincsenek a diagnosztizálható függőséggel. A szexaddikció megállapításához kevés, ha a szerelmünk időnként az internet előtt fantáziál / babrál, miközben mi elepedünk egy Romana-füzet társaságában a hálószobában. Hasonlóképpen nem nagy gond a bővérűség, a gyakori szexuális asszociációk és a bujálkodásra való könnyen kaphatóság sem. A betegszerepért bizony keményen meg kell dolgozni. Lássuk!

"Először csak néhány pornóújságot találtam a férjem kocsijában, a hátsó ülések alatt – meséli egy időközben elvált feleség. – Nem vagyok prűd, még nevettem is, hogy gyerünk, lapozzuk csak át őket közösen. Meglepődtem, mennyire elvörösödött. Teljesen elnémult, aztán hónapokig hozzám sem ért. A következő időszakban egyre ritkábban járt haza, olyankor is alig szólt hozzám. Tudtam, hogy titkol valamit. Később, amikor már az ismerősök kerestek meg, hogy legyek olyan kedves, fizessem ki a férjem tartozásait, durván kérdőre vontam. Összeomlottam attól, amit elmondott. Az én jólnevelt, előzékeny és kissé gátlásos férjem az elmúlt másfél évben magazinokból rendelhető prostituáltakra költötte a fizetését, és csaknem kétmillió forint adósságot halmozott fel..."

Megromlanak a kapcsolatok

A kialakult szexfüggőség egyik kritériuma – amint az a példából is látható – a baráti és családi kapcsolatok fokozatos romlása. Ahogy a dohányosok idővel egyre világosabban látják a cigaretta káros következményeit – például hogy a hó végén üres a zseb, hogy a félemeletre is csak oxigénpalackkal képesek felkapaszkodni, és hogy förtelmes szagot árasztanak –, úgy a szexaddiktok is észlelik a szenvedélyük negatív következményeit. Iszonyú gyötrelemként élhetik át a házastárs előtti lebukás veszélyét, a munkatársak ujjal mutogatását, vagy szoronghatnak akár a saját gyermekük általi megszégyenítés miatt – egy férfi páciensre például négyéves kisfia nyitott rá rendszeresen a monitor előtti maszturbáció során –, mégis: a közelgő viharfellegek ellenére inkább a homokba dugják a fejüket."Három éve szenvedtem már ugyanazzal a szigorlattal – vall a függőségéről, és az azzal együtt járó kontrollvesztésekről egy egyetemista fiatalember. – Képtelen voltam koncentrálni. A tételek szövege összefolyt a szemem előtt, és ahogy nőtt az idegességem, automatikusan indítottam az egyik pornószájtot. Próbáltam minél gyorsabban kielégülni, hogy folytathassam a tanulást, amikor viszont visszatértem az anyaghoz, megint ott motoszkált bennem a kisördög: el kéne még látogatni ide meg oda is, hogy csekkoljam, milyen új filmeket töltöttek fel az elmúlt napokban." A szexfüggők a többi szenvedélybeteghez hasonlóan egyre kevésbé élik át a kezdeti pozitív érzéseket és a gyönyört. A "muszáj" kényszerítő jellege – még akkor is, ha itt az egyik legeufórikusabb élmény, az orgazmus hajszolásáról van szó! – az évek múlásával leginkább a kínkeservvel egyenértékű. A képernyő elé bilincselt srác, az út széli prostituáltak "húzóerejétől" megrészegült üzletember, vagy épp a kisgyermekek közelségének ellenállni képtelen testnevelő tanár tisztában vannak azzal, hogy már rég nem a saját jól-létük felturbózása érdekében cselekszenek. Tudják, hogy nem szabadok, próbálnak is tenni ellene, ám a kísérleteikre rendszerint csúfos kudarc tesz pontot: egy friss szexlap megvásárlása, vagy az újabb felocsúdás egy ismeretlen motelszobában.

Végül semmi másra nem marad idő és erő

A szexfüggők nem urai többé a viselkedésüknek, de a gondolataiknak sem: "Olyan lettem, mint egy megszállott. Egy mániákus! – mondja egy 34 éves amerikai nő, egy szexaddiktokkal végzett felmérés résztvevője. – Miután 25 kilót leadtam, és intenzíven elkezdtem foglalkozni a külsőmmel, szinte ragadtak rám a férfiak. Életemben először éreztem, hogy elbűvölő vagyok: hogy végre tetszem másoknak! Egy levelet alig bírtam legépelni az irodában. Nem egyszerűen arról ábrándoztam, hogy mit veszek majd fel, hanem hogy miféle idegent fogok elcsábítani a bárban, ahová lejártunk a csajokkal. Aztán továbbszőttem: részletesen elképzeltem, mit művelek vele, és hogy ő mit tesz cserébe velem. Abban a négyéves periódusban egyáltalán nem volt komoly kapcsolatom. Irtóztam attól, hogy olyannal is ágyba bújjak, akihez valamilyen érzelem fűz. Ami igazán felizgatott, az a névtelenség, és a személytelenség." Mivel a szexfüggők fantáziáját és gondolatvilágát betöltik a szenvedélyükkel kapcsolatos, ellenállhatatlan és sürgető gondolatok, szinte semmi másra nem marad idejük vagy kapacitásuk. A heroinfüggőkhöz hasonlóan erősen romlik a munkateljesítményük, és olyanokkal is tönkremennek a személyes kapcsolataik, akik egyébként nem érintettek a szexualitásuk vonatkozásában (tehát nem házastársak vagy szeretők).

Egy kutatás szerint a leggyakoribb, függőséget létrehozó szexuális magatartásformák közé az anonim szex, a magamutogatás, a fantáziaszex, a szex árusítása és megvásárlása, az idegenek kilesése és a másokhoz dörgölőzés / tolakodás tartoznak. A szexaddikció – amint korábban jeleztük is – ugyanakkor sokkal kevésbé múlik a konkrét szexuális formákon vagy a gyakoriságon, mint inkább a szexualitás kényszerítő erején, az elviselhetetlennek tűnő sóvárgáson, a bűntudaton, és a személyes életvitel vagy a szeretetkapcsolatok szétzilálódásán. Szerencsére Magyarországon is megjelent az Anonim Szex- és Szerelemfüggők közössége. A csoportfoglalkozásokon bárki részt vehet, aki magára ismert a fentiek alapján, és érez némi elkötelezettséget a változásra és a kijózanodásra. Névtelenül, sorstársak között, tizenkét lépésben.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés