free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Már a nővér kifejezés is szexistának számít

Borsa         Címkék: egyenlőség, kifejezés, kórház, nővér, szexista 3 hozzászólás

Néhány brit kórházban eltörölték a nővér kifejezés használatát, mivel az szexista. Az ellenzők szerint inkább az egészségügyi ellátás színvonalát kellene emelni.

Az ápolónőket más néven nővérként szokás emlegetni, évszázadok óta. Úgy tűnik azonban, hogy a nővér kifejezés hamarosan a "politikai korrektség" áldozatául eshet. Néhány brit kórházban ugyanis arra jutottak, hogy ez a megnevezés túlságosan szexista és nemileg specifikus, épp ezért el is törölték az osztályos nővér titulust, s helyette immár a "kórtermi menedzser" meghatározást alkalmazzák - írja a Daily Mail.

Nem támogatott

Az érintett intézmények vezetői azt mondják, sokat tesznek azért, hogy mind a személyzetet, mind pedig a betegeket leszoktassák a nővér kifejezés használatáról. Az intézkedés ellen kampányolók viszont azt mondják, mindez összezavarhatja a betegeket és új megnevezések kreálása helyett inkább az egészségügyi ellátás színvonalának emelésén kellene munkálkodniuk. Hozzátették továbbá, hogy ez is egy újabb bizonyíték arra, hogy a kórházak irányítását hivatalnokok vették át, akik vállalkozásokként kezelik az intézményeket.

www.duckydoestv.com

Az egyik cornwall-i kórház szóvivője, ahol eltörölték az osztályos nővér megnevezést, azt mondja, ezt az "egyenlőség és sokszínűség cselekvési terv" jegyében tették. Hozzátette, hogy bár néhány páciens még mindig a nővér kifejezést preferálja, mivel ez a megszokottabb, a szó használata azonban a kórtermekben már "nem támogatott".

Egy másik intézménynél, a Birmingham Women's Hospital-nál úgy nyilatkoztak, azért változtatták meg az elnevezést, mert az régimódi volt, míg a harlow-i Princess Alexandra Hospital-nál azért, mert náluk egyre több férfi dolgozik ebben az állásban. "A nők aránya a vezető pozícióban lévő ápolók között változott az idők folyamán, az osztályos nővér titulus viszont nem tükrözte megfelelőképpen a férfiak jelenlétét." Való igaz egyébként, hogy bár a szakmát még mindig a nők uralják, egyre több a férfi ápoló és egyre több vezető is a férfiak közül kerül ki. Míg fél évszázaddal ezelőtt még csak minden századik, jelenleg viszont már minden tizedik ápoló férfi.

Dr. John Lister, a London Health Emergency kampánycsoportjának tagja viszont kritizálta a döntést. "Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a kórházak egyre bürokratikusabbakká válnak" - jegyezte meg és felhívta a figyelmet arra, hogy a kórházakra nem szabadna úgy tekinteni, mint üzleti vállalkozásokra, illetve a betegeket sem szabad összezavarni. "Azt várják, hogy a menedzserek utasítsanak és kiabáljanak, ahelyett hogy irányítanák az ellátást. Ilyen vezetőkre a Burger Kingben és a McDonald's-ban van szükség, nem pedig a kórtermekben."

http://healthcare.utah.edu

"A kórházaknak a betegek ápolására és a kórtermek tisztán tartására kellene összpontosítaniuk, nem pedig ok nélkül változtatgatni a titulusok elnevezéseit" - mondta Laura Midgely, a Campaign Against Political Correctness társalapítója. "Ha folyamatosan változtatják az elnevezéseket, a páciensek és a hozzátartozók egyre inkább összezavarodnak."

Nemrégiben a Royal College of Nursing félmérést készített az érintettek körében, melyből az derült ki, hogy többségük bizony egyáltalán nem örül, hogy megváltoztatták a titulusuk megnevezését, szerintük ugyanis a "kórtermi menedzser" nem fejezi ki megfelelőképpen azt, hogy ők voltaképpen ápolók.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés