free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nem minden mozdulatunk jelent szexuális szándékot

Fiáth Tita         Címkék: erőszak, szándék, szex, szexuális, viselkedés 2 hozzászólás

A pasik jóval gyakrabban érzik úgy, hogy a velük bájcsevegő nőnek sem jár más az eszében, mint hogy lefektessék. Nem minden mozdulat jelent felhívást keringőre.

"De hát ő is akarta..." - védekeznek a nemi erőszaktevők, és a notórius hazudozókat leszámítva időnként akár igazuk is lehet. Nem feltétlenül abban, hogy a lány az általa hőn áhított aktus megtörténte után fordul egy száznyolcvanast, és rohan a rendőrségre. Abban viszont, hogy férfiként rábólintásnak értelmeztek olyan jeleket, amiket a nők abszolút nem belegyezésként sugalltak feléjük, már lehet valami. Kutatások bizonyítják, hogy a férfiak sokkal több szexuális szándékot tulajdonítanak a partnereiknek, mint amennyit a nők hajlandóak elismerni. Talán megspórolhatnánk pár rossz szájízű jelenetet, vagy csökkenhetne a zaklatások száma, ha újragondolnánk a saját elfogultságainkat.

Pszichológusok szerint a másik szándékainak kikövetkeztetésekor elsősorban saját magunkból indulunk ki - hétköznapi nyelven szólva "vetítünk". Mivel a férfiak jóval szívesebben létesítenek alkalmi kapcsolatokat ismeretlenekkel, gyakrabban érzik úgy, hogy a velük bájcsevegő nőnek sem jár más az eszében, mint hogy hol van a legközelebbi garniszálló. Szépen tükrözi mindezt azt a kísérlet, amikor egy amerikai főiskola parkjában beépített, vonzó megjelenésű idegenek invitálták könnyed, erotikus kikapcsolódásra a diákokat. Míg a férfiak 70 százaléka igent mondott a csábító hölgynek, a lányok közül senki sem akadt, aki elfogadta volna az idegen férfi ajánlatát. Mivel a nők - ezek szerint - kevésbé kaphatóak egyéjszakás kalandokra, amikor a férfiak szándékait kell megtippelniük, a "Csak le akar fektetni" megoldás ritkábban ugrik be nekik a koreai művészfilmekről való csevegés során (ami épp a gyanútlanság miatt fajulhat később "randi-erőszakká").Kicsit alaposabban körüljárva, mi játszódik le bennünk, amikor a másik ember velünk kapcsolatos terveit fontolgatjuk, érdemes a szexuális forgatókönyveinket is megvizsgálni. A forgatókönyv - vagy idegen szóval: szkript - egymás után, ismétlődően bekövetkező eseménysorok leképeződése a fejünkben. Egy kicsit érthetőbben: amikor étterembe megyünk, tudjuk, hogy rövidesen kapunk majd egy étlapot, a pincér felveszi a rendelést, ideális esetben rövid időn belül elénk kerül az ebéd, burkolunk, fizetünk és viszontlátás. Az "étterembe járás forgatókönyve" vázlatosan megmutatja, mi minden fog történni egy vendéglőben, azaz hogy mire számíthatunk. Az erotikával kapcsolatos forgatókönyveink borzasztóan fontosak mind a saját szexuális viselkedésünk irányításában, mind a másik szándékainak és cselekedeteinek a bejóslásában. Az a nő például, aki a kalandjait olyan forgatókönyv szerint értelmezi és rendezi el, mint "Találkozunk - mindent elsöprő vágyat érzek - elsodor a szenvedély, és a karjai közt találom magam", jóval ritkábban gondol a védekezésre, mint aki a szex során bekövetkező eseményekről más keretben gondolkozik.

A "Ki kezdeményezzen a szexben?" problematikája szintén összekapcsolható a forgatókönyvekkel. Míg a nők egy része arra vár, hogy előbb-utóbb megszólítja a lovas herceg - hiszen a fejükben tárolt vázlatos eseménysor szerint a kezdő lépés férfimunka -, addig a pasik egy csoportja úgy tudja, hogy "Mindig a nő irányít". Hasonló félreértésekre adhat okot, ha az egyenjogúságra és aktivitásra épülő forgatókönyvekkel rendelkező nők olyan srácoknak teszik a szépet, akik szerint "Csak ribancok szólítanak meg idegeneket nyilvános helyen". A szkriptjeink ráadásul nem csupán azt határozzák meg, hogy milyen lépésekre vagyunk hajlandóak a továbbiakban, hanem az emlékezetünket is befolyásolják. Amikor visszagondolunk egy eseménysorra, többnyire nem a valóság, hanem a forgatókönyvről való tudásunk befolyásolja a memóriánk működését. (Például kísérletekben bebizonyosodott, hogy amikor olyan filmeket néztek az emberek, amelyekben a pincér nem hozott étlapot, vagy nem fizették ki a vacsorát a vendégek, a vizsgálati személyek hajlamosak voltak visszaemlékezni a nem látott dolgokra is! Mindez arra utal, hogy a hiányzó információkat a forgatókönyveinkből egészítjük ki.)Visszatérve a szexuális szándékok tulajdonításához: míg a férfiak feje flörtökről és egyéjszakás szexpartikról szóló szkriptekkel van tele, addig a nők hajlamosabbak a "Most indul egy hosszú távú kapcsolatom!" forgatókönyvet előszedni az első randevún (értsd: a jeleket ebben a keretben értelmezik, ennek megfelelően viselkednek, vagy legalábbis ritkábban aktivizálják az arról való tudásukat, hogy jó esély van egy szimpla ágyba bújásban végződő viszonyra is). Ha ténylegesen lefekszenek egymással az első alkalommal, a két fél memóriáját érdemes összehasonlítani. Míg a nők elsősorban az elköteleződésről szóló mondatokra, és az érzelmekre utaló gesztusokra emlékeznek, addig a férfiak több, kihívó mozdulatot és "keringőre való felhívást" idéznek fel. Meggyőzik magukat arról, hogy voltaképp a lány sem akart mást az est folyamán, mint egy vad, ámde súlytalan hancúrozást az albérletben.

A nemi erőszak vádja esetében további problémát jelent, hogy a férfiak a nőknél sokkal gyakrabban töltik ki meg nem történt, tisztán a saját forgatókönyveikből és nem a valóságból származó elemekkel a történéseket a visszaemlékezés során. Mindezek miatt az első randikon érdemes résen lenni. Bár a játék / titokzatosság a flört és a vágyak felkorbácsolásának elengedhetetlen kellékei, az események komolyabbra fordulása esetén nem árt világosan és egyértelműen fogalmazni. Hogy később a tényeken nyugodhasson az emlékezet - a férfipartnerünké is!          LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés