free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szexuális vonzalom, akár a barátságban is

Welmi         Címkék: barátság, kapcsolat, szexuális, viszony, vonzalom 14 hozzászólás

Mindig aktuális a kérdés, hogy van-e férfi-nő barátság, és ha igen, akkor miért nincs; vagyis mit kezdjünk a vegyes barátságokba férkőző szexuális vonzalommal?

Régóta áll szemben a két ellenkező vélemény a férfi-nő barátságról. Az egyik tábor szerint nem létezik, mert az egyik fél előbb-utóbb úgyis többet akar. A másik tábor rendületlenül állítja, hogy igenis létezik ártatlan férfi-nő viszony. De mi van akkor, ha van középút? Vajon lehetséges, hogy a szexuális töltet ellenére is működik a barátság, ha a felek nyílt lapokkal játszanak: elismerik a kölcsönös vonzódást, de úgy döntenek, hogy nem áldozzák fel barátságukat a szerelem és a szex oltárán?
 
Azért vannak a jó barátok…
 
Miért is? Szendi Gábor szerint attól függ, férfiből vagyunk-e vagy nőből, mert mindkét nem mást vár egy bizalmi kapcsolattól, és a szabályok is mások. A férfiak barátsága szövetség, amelyet az együtt végzett tevékenységek erősítenek meg. Ritkán hallunk olyat egy férfi szájából, hogy "elmentem a barátomhoz és egy nagyot beszélgettünk", sokkal inkább azt, hogy "voltunk horgászni, sörözni, csajozni". Ezt az evolúciós biológia az őskori együtt vadászás fontos rítusára vezeti vissza. Lehetséges, hogy ezt az elméletet férfi gyártotta, aki egyszerűen nem akarta beismerni, hogy a férfiak számára annyira fontos a magabiztosság (látszatának) fenntartása, hogy az érzéseikről nem szoktak beszélni, még a végén kiderülne, hogy ők is emberből vannak.
 


A nők barátságának mibenléte, ezzel szemben, maga a lelkizés, a kapcsolati, érzelmi összefüggések felderítése. Hogy nem kopik el a szátok ennyi beszédtől - csodálkoznak gunyorosan a férfi ismerősök -, és valljuk be, tényleg igazi pletykagépek vagyunk (kivéve az ide kommentelők, akik kifejezetten szűkszavúak). Egyesek rosszindulatúnak tartják a női barátságot, talán nem alaptalanul, mert elfajuló női háborúk egyik közkedvelt eszköze, hogy a másik ránk bízott titkait ellene fordítjuk.
 
Mi csak barátok vagyunk
 
A férfi-nő barátságra nincs szociális mintánk. Ezért is fordul elő olyan gyakran, hogy ha két ellenkező neműt sűrűn látunk együtt, rögtön azt gondoljuk: van köztük valami. Ha tagadják, akkor annál inkább. Az a valami pedig elég sok minden lehet. Vannak a biztonságos helyzetek, amikor az ellenkező nemű fél csúnya, foglalt vagy sokkal idősebb - bár ezek közül csak az első az igazán korlátozó tényező. Aztán van, amikor az egyik önbizalma növelésére használja a másikat, mert érzi, hogy az vonzódik hozzá, és ez legyezgeti a hiúságát. Vannak még hősszerelmesek mintájára keletkezett "hősbarátok", akik fogcsikorgatva nyomják el egymás iránti vonzalmukat, mindig belehalnak, amikor a másik bepasizik vagy becsajozik, de a világ minden kincséért nem vallanák be, mit éreznek egymás iránt. Végül léteznek olyanok is, akik elismerik, hogy vonzódnak egymáshoz, azonban ez nem lenne elég egy hosszú távon fenntartható párkapcsolathoz, ezért maradnak barátok - egy kis szikrával a levegőben.
 
Ha egy ellenkező neművel bizalmi viszony van kialakulóban, el kell tudnunk dönteni, mit érzünk: legyezi az egónkat az érdeklődése irántunk? Ha a másik fél reménykedik, hogy lehet köztünk valami, de mi ezt nem szeretnénk, akkor nem korrekt ezt a kapcsolatot fenntartani. Csak áltatjuk magunkat a barátság képzetével, de tulajdonképpen szerelmesek vagyunk? Ne várjunk sokáig, öntsünk tiszta vizet a pohárba, sok fájdalomtól kíméljük meg magunkat, nem kifizetődő "hősbarátnak" lenni. Vagy ez egyszerű szimpátia szexuális töltettel? Ha ez utóbbi, akkor nem kell szégyenkeznünk. Hiszen természetes, hogy kellemes külsejű emberekkel szeretnénk tölteni szabadidőnket. Az ösztönös szexuális vonzódást nem lehet és nem is kell kizárni, hanem tudomásul kell venni, és adott esetben beszélni róla - állítja Kathy Werking egyetemi tanár, a társas kapcsolatok kutatója.
 


Ez nem lesz könnyű. Kalkuláljunk bele néhány nagy pirulást, szívdobogást és akadozó mondatokat, de akár viccesen is elsülhet. Egy biztos: a végén megkönnyebbülünk. Ha pedig ilyen módon helyretettük a dolgokat a fejünkben és a lelkünkben, zöld utat adtunk a barátságnak. A környezet pletykaéhes rosszallásával ezek után kár foglalkoznunk, úgyis csak saját magunknak, illetve adott esetben párunknak vagyunk kötelesek elszámolni ez ügyben.

Megéri?

Megtudhatjuk, ha kipróbáljuk, mivel több egy nő számára egy férfi barátsága. Például ér közönségesnek lenni, és olyan poénokat is megengedhetünk magunknak, amelyeket a barátnők nem értékelnének. Aztán végre nem kell folyton lelkizni, hiszen jóból is megárt a sok. Ha viszont mégis lélekelemzésre kerül sor, egy őszinte férfi szemében új nézőpontból láthatjuk önmagunkat. Ők is profitálnak a vegyes barátságból, mert egy férfi könnyebben megnyílik egy nőnek, főleg annak, aki rá mer kérdezni olyan érzelmi jellegű dolgokra, amiről a férfi barátaival nem mer vagy nem tud beszélni. Azonban mindennek ára van. A fent említett előnyökért cserébe önfegyelemre és őszinteségre kell szorítanunk magunkat, hogy elkerüljük a kétes kimenetelű helyzeteket és a félreértéseket.
 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés