free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szilvaleves flancosan

Ízbolygó         Címkék: fahéj, kaja, karamell, recept, szilvaleves 2 hozzászólás

Fahéjas, karamelles pudingleves vörösboros szilvával - mondanánk flancosan, de ez itt igazából egy nagyon finom szilvaleves. A név ismét hosszabb, mint elkészíteni.

A fahéjas, karamelles pudingleves ötlete az általam oly nagyon kedvelt édességből, a pudingból jött. Régebben még én is Oetker doktor tasakjait vásároltam vadul, aztán amikor már jobban odafigyeltem mit is tesznek a tasakokba, nekiláttam házi pudingokat készíteni.

Semmi különleges dolog nem kell hozzá, csak keményítő(kukorica), tej (gyümölcslé), kevés cukor, esetleg tojás sárgája. Aki kóstolt már házi vanília pudingot, vagy igazi csokiból csokisat, az soha nem veszi le a polcról a tasakosat. Vagy tényleg csak végveszélyben, de az meg ritkán adódik. Szóval, ha éppen nem vaníliásat, csokisat, kókuszosat, hanem éppen karamelleset készítek, akkor már eleve az indulásnál megkaramellizálom a cukrot, és utána mehet bele a fahéjas tej. A szilva igazából csak azért került a képbe, mert akadt itthon egy tasakkal a fagyasztóban, és különösebben nem volt más ötletem, mire is használhatnám. Így lett belőle leves.

Hozzávalók

1 csomag fagyasztott szilva
1 l tej
2,5 dl habtejszín
10+5 dkg cukor
3-4 evőkanál keményítő
1 teáskanál fahéj
2 dl vörösbor
1 evőkanál puha vaj

A tejet a fahéjjal összemelegítem. A szilvát kimagozom. Egy világos aljú, de magas falú lábasban 10 dkg cukrot karamellizálok. Ez egyszerű: cukor beleönt, majd közepes lángon magától karamellizálódik. Nem kell piszkálni, löködni. Amikor szép a színe (mély aranysárga), akkor nyakon öntöm a fahéjas tejjel. Kicsit prüszköl, lehet fröcsköl is, szóval csak óvatosan. Aztán szépen felolvasztom a karamell szigeteket a tejben. Egy serpenyőben a maradék 5 dkg cukrot karamellizálom. Ha a színe oké, mehet rá a szilva, majd a vörösbor. Amikor a karamell felolvadt, a vörösbor pedig besűrítette a karamellt, hozzáadom a vajat, és átforgatom a szilvákkal (glasszírozom).



A tejben közben már biztosan elolvadtak a karamell szigetek, úgyhogy nekiállhatunk besűríteni. Egy nagyobb bögrébe mérjük a 3 evőkanál keményítőt, majd a forró tejet apránként adagolva a keményítőt felengedjük vele. Amikor már semmi csomó benne és folyékony, beleverjük a maradék fahéjas tejbe, kicsit sűrítjük, hozzáadjuk a tejszínt, és már készen is van. Aki édesszájú, nyomhat bele még mézet vagy cukrot. A sötét muscovado cukor igazán kellemes a karamellel! Legvégül belekeverem a glasszírozott szilvákat.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés