free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szimon Ágo, aki szívesen öltöztetné Mihalik Enikőt

Kádas Andi         Címkék: divat, divattervező, kirakat, szimonágnesnóra 2 hozzászólás

Elég ritka, hogy egy kezdő tervező saját üzletet nyit, de Szimon Ágo bebizonyította, hogy nem lehetetlen vállalkozás. Vele készítettünk interjút.

2010 tavaszán még osztálytársaival közös showroom megnyitásán törték a fejüket, egy évre rá pedig már saját üzlettel büszkélkedhet Szimon Ágnes Nóra, a Zoe Phobic márka megalapítója, akit a márciusban nyílt Zoe Phobic Knit Shopban látogattunk meg. Az apró Rumbach Sebestyén utcai bolt nem turkáló és nem is "egy új kínai ruhaüzlet", ahogy azt sok járókelő gondolja. Ágo nagyon közvetlen és mosolygós természete miatt egy baráti beszélgetés résztvevőjének éreztük magunkat, mesélt következő kollekciójáról, és elmondta, hogy ha tehetné, szívesen öltöztetné Mihalik Enikőt.Borsa: - Megérte belevágni egy saját üzlet nyitásába?
Szimon Ágo: - Meg, mindenképpen. Eddig nem volt olyan felület, ahol személyesen is találkozhattam volna a vásárlókkal. Rendszeresen részt vettem ugyan a WAMP-on, de az csak havi egy alkalmat jelent. Így végre a Facebook-os követőim - akik már a nyitás előtt is szerették a márkát - bármikor bejöhetnek, körülnézhetnek, az egész sokkal személyesebb, mint egy online megrendelés.

Nem féltél attól, hogy egyedül nehezebb lesz vinni egy üzletet, mintha többen közösen csinálnátok, mint például az elég jól működő R9 showroom?
- Korábban úgy terveztük néhány volt osztálytársammal, hogy közösen hozunk létre egy showroomot, ahol mindenkinek az ötletei érvényesülhetnek, de sajnos nem sikerült mindenben megegyeznünk, ezért végül úgy döntöttem, hogy legyen a bolt inkább a sajátom, a saját ötleteimmel, így nem kellett kompromisszumokat kötnöm. Nem vagyok teljesen egyedül, vannak más, nevezzük meghívott tervezőknek, is az üzletben, most például Sajben Reni táskáit és Hinkelmann Alexandra ékszereit lehet megvásárolni, de folyamatosan keresek új embereket. Mivel nem érek rá keresgélni, megjelentettem egy hirdetést olyan tervezők részére, akik nemrég kezdték, de tehetségesek és szeretnék megmutatni, hogy mit tudnak.

Visszatérve a nagy Facebook-os táborodra, általában kik a vásárlóid?
Sz. Á.: - Azt mondanám, hogy 20 és 35 év közötti fiatalok. Sokan jönnek olyanok, akik itt a környéken dolgoznak, és munka után benéznek a boltba, persze sok a visszatérő vásárlóm is. Emellett a legtöbb online megrendelés külföldről érkezik.

Szerinted ez miért van így?
Sz. Á.: - Külföldön a designer-holmik vásárlásának nagyobb kultúrája van. Azt veszem észre, hogy itthon az emberek sokszor hiányolják a kínálatot, mégis, ha elébük kerül valami minőségi dolog, nem merik megvenni, még ha az árai nincsenek is a fellegekben.Te, mint tervező hogyan látod a magyarok öltözködési kultúráját?
Sz. Á.: - Lassan, de a jó irányba változik. Most nő fel egy generáció, akik már máshogy gondolkodnak, nem ijednek meg a "designer-termék" szó hallatán. Főként, ha elérhető árú dolgokról van szó. Én szándékosan tartom alacsonyan az áraimat, hogy az is megtapasztalhassa egy egyedi, designer-ruha "élményét", akinek egyébként nincs teletömve a pénztárcája. (egy Zoe Phobic koktélruha nagyjából 10 000 forint körüli áron kapható bármilyen méretben - a szerk.)

Te vásárolsz ruhákat magyar tervezőktől?
Sz. Á.: - Gyakran benézek a Látomás üzleteibe, de a Pleasemachine cipőket is imádom. Nagy kedvencem egyébként Mojzes Dóra, minden tetszik, amit ő csinál. Nanushkát is szeretem, az ő kényelmes, hordható ruhái közel állnak az én stílusomhoz.

Ha már említetted, hogyan fogalmaznád meg a stílusodat annak, aki nem ismeri még a Zoe Phobic-ot?
Sz. Á.: - Elsősorban kényelmes viseletként, a vásárlók leginkább a ruhák rugalmasságát és komfortosságát szeretik. Ha egy védjegyet kellene kiemelnem, akkor az a vállak hangsúlyozása lenne, ez minden kollekciómban megtalálható.

A másik különlegesség, a plus size kollekciód. Ez elég ritka a mai tervezőknél, nem sokan figyelnek a teltebb nők igényeire.
Sz. Á.: - Igen, én szeretném, ha a ruháim bárki számára elérhetők lennének, ezért bármelyik kollekcióm bármelyik ruháját kérésre bármilyen méretben elkészítem. Emellett ott a plus size kollekció, ahogy említetted, ahol kifejezetten a nagyobb méretekre tervezek koktélruhákat, amiket igény szerint persze kissé átalakíthatunk. Most egyébként éppen egy ilyen koktélruha fotózása zajlik, nem soká látható lesz a végeredmény.

Vezeted a boltot, fotózzátok a ruhákat, nemrég jött ki egy nyári mini-kollekciód, mindeközben van időd az őszi kollekció tervezésére?
Sz. Á.: - Kell, hogy legyen. Az őszi kollekció, ha minden jól megy, augusztus végén fog debütálni, és teljesen más lesz, mint az eddigiek. Eltűnnek a fagyiszínek, ehelyett a hűvös angolos elegancia kerül a központba, az inspirációt Agatha Christie világa adta.

Akkor ez a kollekció már nem csak a fiatalokat fogja megcélozni.
Sz. Á.: - Nem, a ruhák kicsi üzletiesebbek lesznek, abszolút hordhatók az idősebb korosztály számára is.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés