free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Itt megtalálod a színtípusodnak megfelelő színeket

Borsa         Címkék: divat, kiegészítők, színek, színtípusok, tavasz 5 hozzászólás

Azt, hogy egyes színek mennyire harmonizálnak velünk, az határozza meg, hogy milyen színtípusba tartozunk. Most a típusoknak megfelelő kiegészítőket mutatunk.

Már sok cikket olvashattunk az évszaktípusokról, melyeket a bőr, a szem és a hajszín alapján alakítottak ki. Mi is írtunk már korábban az egyes színtípusokról, így most nem is az a célunk, hogy újból megfeleljünk az alapkérdésekre, hogy ki milyen csoportba tartozik, ennyi idő elteltével ez már valószínűleg mindenkiben tisztázódott. Most sokkal praktikusabb tanácsokkal szeretnénk szolgálni, hiszen a legtöbb cikk csak a színek felsorolásáig és egy arckép bemutatásáig jut, ezzel pedig valljuk be, nem jutunk messzire. A következőkben mindegyik típushoz gyűjtöttünk kiegészítőket, ha nem is az egész ruhatárunk pompázik ilyen színekben, legalább a kiegészítők teremtsék meg a külső összhangot.

A színek tekintetében tudni kell, hogy egy-egy típushoz millióféle árnyalat tartozik, sokszor avatatlan szemmel nem is látjuk köztük a különbséget. Talán a legkönnyebben úgy lehet elkülöníteni az egyes tónusokat, hogy fényük alapján vizsgáljuk meg őket, azaz, hogy mennyire meleg vagy hideg árnyalatúak, tiszta, kontrasztos színek, vagy kevert, összemosódottak. Ha elsőre bonyolultnak is tűnik, ezekre a kérdésekre mindenki válaszolni tud egy-egy ruhadarab vagy kiegészítő esetében.

Tél típus

Ha laikusként állunk a témához, és nem áll a rendelkezésünkre egy színpaletta az üzletekben, akkor sem kell kétségbe esni, csak a józan paraszti észre kell hagyatkozni. A tél típus esetében a téli színeket kell alapul venni, amihez elég csak körbenéznünk: mindenhol a jeges, rideg tónusok uralkodnak, ennek megfelelően a színek terén is a nagyon erőteljes, kontrasztos árnyalatokat kell keresnünk.

Szegecses öv: Tally Weijl, mintás harisnya: Calzedonia, kockás kendő: Tally Weijl, napszemüveg: Springfield, piros cipő: Vagabond, éjkék kör alakú fülbevaló: Király Bizsu, fekete-fehér gyöngyös nyaklánc: Király Bizsu, ezüst gyöngyös gyűrű: Király Bizsu, masnis öv: New Yorker, táska: Salamander, rózsa: Bijou Brigitte, lila és rózsaszín hajcsat: Király BizsuMindegyik típusnál elmondható, hogy vannak alapszínek, melyek az öltözködés terén is nagyon jól kihasználhatóak. A tél típusnál ilyen alapszín természetesen a fekete, az éjkék, a piros, a hideg szürkés színek és a klasszikus fekete-fehér párosítás. Az alapszíneken túl pedig vannak a kiegészítő színek, melyek nagyon jól variálhatóak az alapszínekkel, éppen ezért a kiegészítők legjobb "alapanyaga". A kiegészítő színek közé tartozik a tiszta középrózsaszín, a hideg fényű püspöklila, a fenyőzöld és a rideg középlila. Tehát az alapszíneket a kiegészítő színekkel párosítva érhetjük el a tél típusnak legjobban illő összeállítást.

Láthatjuk válogatásunk alapján, hogy rengeteg, különböző stílusú kiegészítőn jelennek meg ezek a árnyalatok, természetesen keveredve is, nem kell csak a tiszta, egyszínű darabokat keresni. Ami a kiegészítőket illeti bármelyik alapszínből lehet kiegészítő szín, attól függően, hogy mit választunk öltözékünk alapjául. Ha például egy piros ruhát akarunk felvenni, ahhoz a kiegészítőknél a fekete színre kell voksolunk, és így tovább. Egy teljesen fekete összeállítás esetében remekül mutatnak az élénk rózsaszín árnyalatok a kiegészítőkön, esetleg lilával keverve, így jöhet a lila táska, a rózsaszín öv - jól megférnek egymás mellett.

Tavasz típus

A tavasz típus esetében is ugyanígy kell eljárnunk: végig kell gondolnunk, hogy milyen árnyalatok vesznek körül. A tavaszra elsősorban a frissesség, a tiszta, de világosabb árnyalatok jellemzőek, gondoljunk csak a természet ébredésére. A tavasz típusnak éppen ezért a világosabb, kicsit pasztellesebb tónusok között kell keresgélni, de kerüljék a túlságosan sápasztó, már-már betegesnek tűnő árnyalatokat.

Bézs táska: Furla, bordó öv: Replay, bordó hajráf: Király Bizsu, balerinacipő: Tamaris, Salamander, bézs harisnya: Calzedonia, zöld-kék-rózsaszín köves nyaklánc: Chantall, sárga fülbevaló: Király Bizsu, színátmenetes harisnya: Calzedonia, türkiz kendő: Springfield, rózsaszín-arany nyaklánc: ChantallA tavasz alapszínei a pasztellek, a meleg bézs, a most nagyon divatos teveszín, illetve a halvány szürkéskék. Ezek a visszafogott árnyalatok remek alapot jelentenek a kiegészítőknek, melyek szintén visszafogott tónusúak, de azért kicsit élénkebbek. Kiegészítő színként remek árnyalat a halvány, rózsakvarcra emlékeztető rózsaszín, de melegebb, élénkebb árnyalatai is kiválóan mutatnak a pasztell háttér előtt. A meleg méz, vagy napsárga is kitűnő választás, csak az alapszínnél vigyázzunk, inkább kékesebb árnyalatokat vegyünk hozzá. A halványzöld is jellemző kiegészítő szín, de itt is vigyázni kell, hogy megfelelő alapot válasszunk hozzá, hogy ne vesszen el.

Az általunk választott kiegészítőkön látszik, hogy elég eklektikus a tavasz típus kiegészítő-tára. A meleg bézses árnyalatú ruhákhoz jól mennek a szintén pasztelles kiegészítők, de azért próbálkozzunk az erőteljesebb színekkel, azokkal mutat igazán jól. A bézs színű harisnya például egy élénkebb színű rózsaszín ruhával nagyon jól mutat, feltéve ha a bézs még visszaköszön máshol is - például a táskán -, hogy kellőképpen hangsúlyos legyen a rózsaszín mellett. Az idei tavaszon nagyon divatos szín lesz a türkiz különböző árnyalata, a tavasz típus a szürkésebb árnyalatát válassza, balerinacipőkön, kendőkön és nyakláncokon is.

Nyár típus

A nyár típusnál kicsit megtévesztőek a tónusok, ugyanis a meleg miatt mindenki a nagyon meleg, élénk színekben gondolkodik, pedig pont ellenkezőleg, a hűvös, tompa színek jellemzik. Könnyebbséget jelent, ha arra gondolunk, hogy milyen színeket hordanánk a negyven fokba, hogy ne legyen annyira melegük: pontosan ezeket a néhol távolságtartó, arisztokratikus, néhol pedig nagyon tompa, erőtlen, ugyanakkor élénk árnyalatokat.

Málnaszínű kendő: Tally Weijl, tengerészkék táska: Salamander, tengerészkék strasszos öv: Chantall, sárga vastag karkötő: Bijou Brigitte, acélkék harisnya: Calzedonia, rózsaszín bogyós karkötő: Király Bizsu, zöld karkötő: Bijou Brigitte, fekete virágos csat: Király Bizsu, kék hajgumik: Király Bizsu, balerinacipő: Vagabond, hosszú sárga gyöngysor: Bijou BrigitteAz alapszínek mindenképpen a visszafogottabb, pasztellszínek: a halványszürke, a tompa citromsárga, az élénkebbek közül pedig a szintén kicsit erőtlen tengerészkék. Láthatjuk, hogy az alapszínek már önmagukban nagyon jól variálhatóak, de a kiegészítő színek kicsi élénkséget visznek bele. A gyümölcsszínek, mint például a málna, a dinnye, a szilvakék nagyon jól kiegészítik a pasztelles árnyalatokat. Nagyon jellemző, ugyanakkor különleges árnyalata a feltűnő tónusú, ugyanakkor mégis tompa tónusú zöld, amit a kiválasztott karkötő tökéletesen illusztrál.

A nyár típus kiegészítői nagyon változatosak, a pasztellek keverednek az élénk színekkel. Egyedül itt engedhetőek meg a fekete kiegészítők, de szigorúan csak minimális mennyiségben. A szürke alapszínhez például remekül passzolnak a sárga kiegészítők, bátran vállaljuk be, de ha málnás színeket társítunk hozzá, akkor egy kicsit határozottabb, élénkebb külsőt kapunk. A kék különböző árnyalatait (farmerkék, türkizkék) nyugodtan keverjük az feltűnőbb gyümölcs színekkel, vigyünk egy kis színt ruhatárunkba a téli szürkeség után! Mivel a tengerészkék idén is nagyon divatos lesz, ezért a nyár típusúak invesztáljanak be egy-két kiegészítőbe, nekik ez nem csak múló divatot jelent.

Ősz típus

Talán ennél a típusnál van a legkönnyebb dolgunk, ugyanis itt a legkönnyebb felállítanunk az általános érvényű szabályokat. Az ősz típus szinte minden színt magára vehet, de csak akkor, ha a nagyon meleg, kicsit kevertebb árnyalatát választja. Itt nyoma sincs a rideg, kontrasztos színeknek, gondoljunk az őszi avar egybefolyó összevisszaságára. Azok a színek, melyek a természetben fellelhetők ősszel, illenek ehhez a típushoz.

Barna táska: Furla, szőrös csat: Király Bizsu, sárga cipő: Salamander, barna kendő: Chantall, kagylóhéjas nyaklánc: Bijou Brigitte, piros szemüveg: Springfield, gyűrű: Király Bizsu, harisnya: Calzedonia, arany-barna karkötő: Király Bizsu öv: Replay, zöld-rézszínű hosszú nyaklánc: Király BizsuAz alapszínek tekintetében viszont kicsit nehezebb a helyzetünk, majdnem úgy tűnik, hogy minden szín egyszerre nevezhető alap és kiegészítő színnek is. Azért leredukálható a kör, alapszín az olívazöld, az okker és a rozsdabarna. Kiegészítő színeknek ezeknek millióféle árnyalata nevezhető, azaz a konyak, a mélyebb mohazöld, a meleg árnyalatú piros és a meleg, már-már khakiba áthajló sárga. Már így leírva is érzékelhető, hogy milyen nagy ezek között az árnyalatok között az összhang, szinte minden szín passzol mindenhez.

Ami a kiegészítőket illeti, elsősorban a barna és különböző meleg tónusait ajánljuk, hiszen ezek a legjobban kihasználhatóak. Barna árnyalatú ruhákhoz viszont a réz sárga, a khaki és az olajzöld a legjobb választás. Ha nem akarjuk, hogy esetleg túlzottan öregesnek tűnjünk, kombináljuk arany árnyalatokkal az összeállításunkat, egyből feldobja ezeket a meleg színeket. Ha nem akarunk lemondani a szürkéről, akkor választhatunk kicsit barnás, "piszkos" árnyalatot, remekül variálható a barna különböző tónusaival, kicsit frissebb hatást érhetünk el vele. Külön szeretnénk felhívni a figyelmet a sárga színre, amely nagyon jól illik az ősz típushoz, mégis kevesen viselik, pedig nagyon jól lehet kombinálni a kicsit "komolyabb" színekkel.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés