free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tévhit, hogy a ducik nem viselhetnek színes ruhákat

Kádas Andi         Címkék: divat, kirakat, öltözék, színes 8 hozzászólás

Színesen öltözködni nem csak hóbort, hanem - a divathoz értők szerint- komoly szaktudást igénylő feladat is. Szerencsére egy kis igyekezettel elsajátítható.

Aki szeret színesen öltözködni, viszont a minták kombinálását más mintákkal már túl soknak tartja, az szeretni fogja ezt az idén is töretlen népszerűségnek örvendő stílust. Az angolul "color blocking"-nak, azaz a színblokkok kombinálásának nevezett irányzat egyre komolyabb tudományos hátteret kapott az évek során. Odáig az általános iskolai rajzórán még mi is eljutottunk, hogy léteznek fő- és kiegészítő (komplementer) színek, ám néhány színpaletta segítségével ennél sokkal mélyebben is elmerülhetünk a színek világában.

1965-ben Yves Saint Laurent elkészítette az azóta már kultikussá vált Mondrian-ruhát, melyet Piet Mondrian, holland festőművész absztrakt geometrikus művei ihlettek. A ruha (csakúgy, mint Mondrian festményei) színblokkokból állt, a fehér és a három alapszín valamilyen variációjában. Ezzel tulajdonképpen útjára indult egy új irányzat, a color blocking, ami újra meg újra felbukkan a nagy divatházak kollekcióiban, és a mi hétköznapi öltözködésünkben is. Mára az irányzat leegyszerűsödött, maguk a ruhadarabok alkotják a blokkokat, a hangsúly a megfelelő színek keverésén van.

Kezdjük az alapoktól: három fő színünk van, a piros, a kék és a sárga. Komplementer színeknek ezek keverékeit nevezzük, vagyis a lilát, a zöldet és a narancssárgát. Az alábbi színpalettákon ezeknek a színeknek további keverékei és árnyalatai vannak feltüntetve, lássuk tehát, mi mivel kombinálható.A visszafogottabb hatás kedvéért párosíthatjuk egy szín különböző árnyalatait, azonban idén a color blocking azon változata a divatos, amely fő színeket komplementereikkel, vagy hideg színeket meleg színekkel kombinál, ahogy az az általunk bemutatott példákon is látható. Ha három színt viselünk egyszerre, ezt tehetjük az úgynevezett triadikus elv szerint, ami azt jelenti, hogy a palettán három egymástól egyenlő távolságra lévő színt választunk ki, mint például a liláskéket, a rózsaszínt és a khaki zöldet. Ahogy arról már írtunk itt a borsán, idén a loncvirág rózsaszín lesz az egyik divatszín, ami a color blocking elve szerint zölddel, türkizkékkel, narancssárgával és pirossal is jól kombinálható.A színválasztásban szerepet játszhat még a bőrünk vagy hajunk színe, az azonban tévhit, hogy ha valaki kicsit ducibb, az csak feketét hordhat, mert az ápol és eltakar és egyébként is vékonyít. A színek megfelelő kombinálásával a problémás részek eltakarhatók és kiemelhetjük szép arcunkat, formás lábunkat vagy esetleg szép dekoltázsunkat. Általánosságban azt a szabályt alkalmazzuk, hogy a kiemelendő területeken kissé világosabb árnyalatokat választunk, vagy másik megoldásként ruhadarabjaink színkavalkádját megtörjük egy sötét övvel vagy táskával.Ha mégsem érezzük magunkat kényelmesen egy rózsaszín szoknyában, mert tegyük fel széles a csípőnk és úgy érezzük a rózsaszín ezt még inkább kiemeli, akkor természetesen viselhetünk feketét, ez esetben viszont vegyünk hozzá például egy narancssárga felsőt, így mindjárt bolondosabb az összkép.

Általánosságban elmondható, hogy a színes ruhadarabok jótékony hatásúak megjelenésünkre, az emberek a színeket pozitív képekkel társítják, aki színesen öltözködik, az egy magabiztos ember benyomását kelti. A színkombinációk száma pedig gyakorlatilag végtelen, így bárki megtalálhatja az egyéniségéhez, vagy épp aznap reggeli hangulatához illőt.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés