free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Milyen sót használjunk?

Borsa         Címkék: íz-i, , színes 3 hozzászólás

Lehet, hogy hónapokig nincs a konyhánkban tarja, vagy paradicsom, de olyan nem lehet, hogy só ne legyen a kamránkban. Lássuk, milyeneket használhatunk!

Bár szimplán nátrium-kloridként emlegetjük a sót, néhány százalékban tartalmaz nyomelemeket, ásványi anyagokat is. A háztartásokban általában megtalálható sók iparilag finomítottak, fehérítettek, és tartalmaznak vegyszert bőven, hogy olyan finom szemcsések legyenek, de mégse tapadjanak, de homogén legyen a szerkezetük. Sajnos ez olyan minőséget nyújt a szervezetünknek, amire nem hogy szüksége nincs, de egyenesen ki kellene, hogy vesse magából. Minden késztermék agyon van sózva, és valljuk be, mi is minden étkezéskor odakészítjük az asztalra a sótartót, mintha olyan alap kellék lenne, mint a tányér, amiből eszünk.Van viszont olyan só, amelyből bátran elfogyaszthatjuk a napi adagunkat – egy mokkás kanálnyi -, mert valóban szimplán csak só. Van fekete, kék és barna só, van füstölt és rózsaszín, de a sók királynője a fleur de sel, a sóvirág. Nem előkelősködés ez, csak egy kis odafigyelés a gasztronómiai kultúrára. Ahogy nem mindegy, hogy Vonnegutot olvasunk vagy Galaktika magazint, így az sem mindegy, hogy olcsó, finomított, vegyszerezett sóval szórjuk az ételünket vagy egy ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, ráadásul szórakoztató fűszerrel.

Tény, hogy a maldon, a fleur de sel, a különböző különlegesnek számító sók drágák, mint a fűszerek, hiszen ezt nem marékszámra szórjuk a rakott burgonyára, hanem valóban fűszerezésre használjuk. Próbáljuk ki egy szelet zsíros kenyéren, libamájon, paradicsomon, hogy mennyivel hosszabb ízélményt nyújt egy natúr, de magas minőségű só, mint a szimpla jódozott, finomított társa. A füstölt só sem tartalmaz adalékot, egyszerűen tényleg megfüstölik, méghozzá tölgyfán. Tökéletes grillezett zöldségekre, nagy szelet steakekre, bármire, amihez illeszkedhet az enyhén füstös íz. A himalájai rózsaszín só – ami ugyanúgy tengeri üledék, csak már régen volt ott víz -, nagy szemű, és a többi társához híven sokkal intenzívebb élményt nyújt az ízlelő bimbóinknak.

A színes sókat tálalás után használjuk. Még egy egyszerű tésztaételt is káprázatossá lehet tenni, miután az asztalra került és meghintjük, mondjuk Hawaii-i vulkanikus fekete sóval, ami só eleve fehér, de a hozzákevert aktív szén különlegessé teszi. Ez a só egyébként pecsenyesülteken a legfenségesebb. Az iráni kék, vagy a Hawaii-i vörös sóval is bátran lehet kísérletezni, tényleg csak a fantáziánk és a gasztronómiai kultúrigényünk szab határt.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés