free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ha szomjasak vagyunk, már szárad a szervezetünk

Borsa         Címkék: púder, szomjúság, tanulmány, víz 5 hozzászólás

Csupán a létezésünkkel, naponta több mint másfél liter vizet ürítünk. Minimum ennyi folyadékot kell innunk tehát, hogy ne száradjunk ki. Amikor szomjazunk, már baj van.

A víz minden testnedvünkben megtalálható: a vérben, a nyálban, az emésztőnedvekben és a vizeletben is. Funkcióját tekintve a víz mind a sejten belüli, mind a sejten kívüli állandó anyagcsere-folyamatok elősegítője. A sejtek és szervek működéséhez szükséges, létfontosságú tápanyag, szállítja a tápanyagokat és más esszenciális alkotóelemeket, segít a test állandó belső hőmérsékletének fenntartásában, valamint a salakanyagok eltávolításában a vizelet által. A szervezet folyadékpótlása szempontjából a tiszta víz a legmegfelelőbb ital, a víz olyan esszenciális tápanyag, amely további energia-bevitel nélkül biztosítja az egészséges folyadékpótlást. Mivel testünk minden nap megközelítően 1,5 liternyi folyadékot veszít, a lélegzés, a mozgás, azaz maga a létezés során, a megfelelő működés érdekében ezt a veszteséget ugyanennyi folyadék bevitelével pótolni kell.

Ha a leadott vizet nem pótoljuk megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel, kiszáradás tünetei jelentkezhetnek: szomjúságérzés, a vizelet mennyiségének csökkenése, sötétebb színe, megmagyarázhatatlan fáradtságérzés, fejfájás, szájszárazság, szédülés vagy a koncentrálóképesség gyengülése, a bőr rugalmasságának csökkenése, tehát repedezünk, ráncosodunk. Ahhoz, hogy testünk megfelelően működjön, magas víztartalmú ételek és italok fogyasztásával kell pótolni a nap során elveszített folyadékmennyiséget.Számos tanulmány kimutatta, hogy a testfunkciók megfelelő működése szempontjából egy egészséges, ülő életmódot folytató, mérsékelt éghajlati körülmények között élő felnőttnek, naponta 1,5 liter vizet kell innia. Ez nagyon kevés, összesen nyolcpohárnyi, amiket folyamatosan adagolva, a nap folyamán simán megiszunk. A legjobb, ha ébredés után el is kezdjük, ráadásul ez az anyagcserénket is beindítja, nem csak hidratál. Minden étkezés előtt is igyunk meg egy-egy pohár vizet, ha pedig kávézunk, feltétlenül, ugyanis a koffeinnek vízhajtó hatása van. Ha már szomjazunk, szervezetünk szárad, tehát nem kell/ene ezt megvárni.

Bizonyos körülmények között több víz fogyasztására van szükség, hőségben, terhesség alatt, szoptatás során, betegségek, sérülések esetén. Az idős emberek és a gyermekek különösen érzékenyek, ezért nagyon fontos, hogy biztosítsuk számukra a megfelelő folyadékpótlást. A nagy nyári melegben folyadékbevitelünket számos magas víztartalmú élelmiszer, jégkásák, vizes jégkrémek fogyasztásával tehetjük még színesebbé.

A Nestlé szakemberei egy vizsgálat keretében arra keresték a választ, hogy mely ízek okoznak felfrissülést. A vizsgálati alanyoknak – több száz fogyasztónak - különböző ízesítésű, különféle állagú, hűsítő hatású és savas élelmiszermintát kínáltak, majd arra kérték őket, hogy osztályozzák azokat frissítő hatásuk szerint. Ezzel egy időben érzékelés szakértők egy csoportja is kiértékelte ugyanezeknek a mintáknak a jellemzőit, annak érdekében, hogy a kutatók megállapíthassák, melyiknek tulajdoníthatjuk a leginkább frissítő hatást. A fogyasztók többsége egyetértett abban, hogy a legédesebb minták voltak a legkevésbé frissítőek, erősen frissítő volt azonban a mentolos és savanyú ízű italok. A Nestlé Research Center munkatársai emellett a nyál-összetétel vizsgálatával és EEG-vel a frissítő hatás élettani jeleit is keresték. Adott recept alapján elkészített jégkását hasonlítottak össze vízzel valamint egy átlagos jégkásával. A frissítő hatásra optimalizált recept szerint készült jégkása, az elfogyasztást követően azonnal friss érzést váltott ki és jó hatással volt az agy éberségére.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés