free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 bosszantó szótévesztés

Brabham         Címkék: beszéd, kultúrtripp, lista 19 hozzászólás

Sokszor nehéz pontosan használni a nyelvet, de azért vannak főben járó bűnök, amiket egyszerűen nem lehet elnézni. Ilyenek például az alábbi szótévesztések is.

Cudar egy dolog tud lenni néha a nyelvhasználat, és az is biztos, hogy aki folyton hibákat keresgél a másik beszédében és írott kommunikációjában, az többnyire szőrszálhasogató alak. Az ún. paronimák, azaz hasonló hangzású szavak összekeverése viszont kivétel nélkül főben járó bűn, úgyhogy most vesszük a bátorságot, és fel is soroljuk az öt legzavaróbb tévesztést.

Derogál / degradál

Súlyozni ezen a téren nem nagyon érdemes, de ha mégis rá lehet fogni valamelyikre, hogy érthető hiba, az ez, a két szó között ugyanis legalább némi áthallás van: ha valami valakinek derogál, azt az illető méltóságán alulinak tartja, míg degradálni annyit tesz, mint lefokozni, lekicsinyíteni. Mindezzel együtt, ha valaki azt mondja, neki „degradál árkot ásni”, akkor mi valahogy nem tudjuk elhinni, hogy azért téveszt, mert tisztában van mindkét szó jelentésével, csak épp összezavarodott.

Szuverén / szuvenír / szuterén

Igazi klasszikus, ráadásul tripla hiba, tehát még véletlenül sem maradhat ki. A legérdekesebb az egészben a tévesztések iránya: a szuterént sosem nevezi senki szuvenírnek, sőt szuverénnek se nagyon, a szuvenírt meg aztán pláne nem szokás leszuterénezni, de amikor valaki a saját függetlenségét óhajtja hangsúlyozni, gyakran hangzik el, hogy ez meg az bizony az ő „szuvenír” vagy épp „szuterén” joga. Az igazsághoz egyébként az is hozzátartozik, hogy ez már az a fajta otromba tévesztés, ami valahol mulatságos.

Helység / helyiség

Nem úgy, mint ez. Még azok is gyakran összekeverik a kettőt, akik amúgy viszonylag helyesen használják a magyar nyelvet, pedig – ez benne a legbosszantóbb – nem is furcsa hangzású idegen kifejezéseket kellene memorizálni, hanem két egyszerű szót, amelyeknek a jelentése világosan elkülönül. Helység = település, helyiség = épületrész, tényleg ne mondja senki, hogy ezt olyan nehéz megtanulni.

Obeliszk / Obelix

Príma képregény az Asterix, sőt még a belőle készült rajzfilmek és filmek is jópofák, megkockáztatjuk: illik is ismerni őket. A hordóhasú gall hős, Obelix figuráját és a hegyes oszlopok nevét összekeverni pedig elég ciki. Ha másképpen nem, hát legalább egy-egy kép társításával azért illene memorizálni a dolgot: ha kövér és bajuszos, akkor „x” a vége, ha hideg és karcsú, akkor pedig „szk”. Amennyiben ezt egyszer bevési a fejébe az ember, többet aligha lesz gondja a témával.

Az ártatlanság vélelme / védelme

Minthogy korábban már tripláztunk egyet, végül jöjjön egy sánta páros. Hogy miért sánta? Hát azért, mert „az ártatlanság védelme” nem jelent semmit, hacsak nem nagyon óvatosan akar körülírni az ember egy erényövet. A jogi fogalom, amely szerint senki nem tekinthető bűnösnek, míg egy bíróság el nem ítéli (pardon: meg nem állapítja a büntetőjogi felelősségét), az ártatlanság vélelme, és ha egy kicsit belegondolunk, ez teljesen logikus is.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés