free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Izland felszámolja szexiparát: tilos lesz a sztriptíz

Borsa         Címkék: feminizmus, izland, szexipar, sztriptíz, tilalom 2 hozzászólás

Izland felszámolja szexiparát. Mindezt ráadásul nem vallási okokból teszi, hanem azért, mert az országban felismerték: a nők egyenrangú polgárok, nem pedig árucikkek.

Izland hamarosan a világ legfeministább országává válhat. A mindössze 320 000 fős lakossággal rendelkező ország megvalósítja ugyanis azt, amit sokan lehetetlennek tartanak: felszámolja a szexiparát. A parlament olyan jogszabályt fogadott el - ellenszavazat nélkül, két tartózkodással -, melynek értelmében a sztriptízbárokat be kell zárni és semmilyen más módon sem lehet üzleti hasznot húzni a meztelenségből.

Hogyan sikerülhet?

Ami különösen lenyűgöző, az az, hogy a skandináv állam az első olyan a világon, ahol a sztriptízt nem vallási, hanem feminista okokból tiltják. "Elfogadhatatlan a nők, illetve általában véve az emberek termékként való értékesítése" - emelte ki a sajtónak nyilatkozva Kolbrún Halldórsdóttir, az a női politikus, aki először javasolta a tilalmat. "A feminista csoportok hatást gyakorolnak a képviselőkre. Ezek a nők a hét minden napján, a nap 24 órájában kampányolnak és ez végül átszűrődik a társadalomba" - tette hozzá. Mindez pedig lendületet adhat a feministák munkájának szerte a világon.

http://en.wikipedia.org

Az izlandi hatóságok szerint évente körülbelül 100 külföldi nő érkezik az országba azért, hogy sztriptízbárban dolgozzon. Ugyan nem tisztázott, hogy emellett futtatják-e őket, azonban a törvény támogatói szerint rengeteg ilyen klubban folyik prostitúció, és sok nő azért dolgozik ilyen helyen, mert kábítószerfüggő, vagy annyira szegény, hogy nincs más választása. Tehát nem szabad akaratából.

De mégis hogy sikerülhet Izlandnak az, ami máshol lehetetlennek tűnik? Nos, az országban eleve erős a nőmozgalom és magas a női politikusok száma. A parlamenti képviselők majdnem fele nő, ezzel pedig a negyedik helyen állnak a világon, Norvégia, Finnország és Svédország mögött. Mind a négy skandináv ország - igaz, eltérő mértékben - bünteti egyébként a szexipari tevékenységeket. "A feminista energiák mindenhová beszivárognak" - jegyezte meg Halldórsdóttir.

Johanna Sigurðardóttir Izland második női- és a világ első nyíltan leszbikus miniszterelnöke. "Johanna nagyszerű feminista, aki nem hagyja, hogy a pártjának férfitagjai elnyomják őt" - mondta Gudrun Jónsdóttir, a Stígamót nevű szervezet munkatársa, akiknek a nemi erőszak-, illetve családon belüli erőszak ellenes kampányait a miniszterelnök is támogatja.

www.guardian.co.uk

A feministák Izlandon egységesen ellenzik a prostitúciót, s ezen az állásponton van a lakosság nagyobb része is. Egy 2007-es közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a nők 82 százaléka, míg a férfiak 57 százaléka tenné büntetendővé a bordélyokban és a sztriptízbárokban folyó tevékenységet, és mindössze csak a lakosság 10 százaléka ellenezne egy ilyen döntést.

Jónsdóttir szerint a tilalom egyet jelent az izlandi szexipar végével. "Tavaly törvényt hoztunk a szexualitás áruba bocsátása ellen, nemrég bevezettünk egy cselekvési tervet a lányok futtatása ellen és most a sztriptízbárokat is leállítjuk. A skandináv országok élen járnak a női egyenjogúság útján, mivel felismertük, hogy a nők egyenlő polgárok, nem pedig eladásra való árucikkek."

A sztriptízbár-tulajdonosok nem meglepő módon dühösek az új törvény miatt. Egyikük, egy helyi újságnak adott interjújában Izlandot Szaúd-Arábiához hasonlította, ahol tilos a női testet nyilvánosan mutogatni.

www.arktimes.com

Janice Raymond, a Coalition Against Trafficking in Women igazgatója reméli, hogy más országok kormányai is követik majd az izlandi példát és hasonló törvényeket hoznak. "Ez nem csupán az izlandiak számára győzelem, hanem a világon mindenki számára, aki elutasítja a nők szexuális kizsákmányolását."

Jónsdóttir abban bízik, hogy a törvény a női nemhez való hozzáállást is megváltoztatja. "Azt hiszem az izlandi embereknek csupán hozzá kell szokniuk a gondolathoz, hogy a nők nem eladók."LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés