free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A szülés utáni depresszió a férfiakat is fenyegeti

Brabham         Címkék: depresszió, púder, szülés 1 hozzászólás

Egy brit férfit felmentettek hat hónapos lánya meggyilkolása alól, mert szülés utáni depresszióban szenvedett. Az ügy kapcsán a BBC riportere utánajárt a jelenségnek.

Hétből egy kismama szülés utáni depresszióba esik – de a brit Fatherhood Institute szerint minden tizedik apa is megküzd ezzel a problémával gyermeke születése előtt és után, kiváltképpen a baba három és hat hónapos kora közti időszakban. Az intézet vezető kutatója, Adrienne Burgess szerint az anyákhoz hasonlóan ők is megszenvedhetik a gyerek világra jövetelével járó nagy változásokat. „A hormonok, az alváshiány, a megnőtt felelősség és az általános stressz ugyanúgy megviselhetik a férfiakat is, mint a nőket – mondja a szakértő. – Ha pedig a partner is depressziós, még valószínűbb, hogy azzá válik a férfi is.” Mindemellett elmondható, hogy a korábbi pszichológiai problémák is növelik a gyerek születése utáni depresszió kialakulásának esélyét – és azt is hozzá kell tenni, hogy az apa depressziója már a terhesség alatt elkezdődhet, amikor a kapcsolatok átalakulóban vannak. A férfiak ugyanis úgy érezhetik ilyenkor, hogy miközben a partnerükre irányuló figyelem fokozódik, róluk mindenki megfeledkezik.Liz Wise, az Association for Post-natal Illness nevű szervezet tanácsadója szerint „A nők úgy érezhetik, hogy mindenki másnál jobban teszik a dolgukat, amikor pelenkát cserélnek és szoptatnak, így hamar kritizálni kezdhetik a partnereiket, és átvehetik az irányítást. Akik beleesnek ebbe a hibába, azok nem gondolnak bele, hogy mennyire alááshatja ez egy férfi önbizalmát. A partner végül aztán úgy dönt, hogy nem ajánlja fel többet a segítségét, ettől pedig a kommunikáció megfeneklik, és megromlik a két fél viszonya.” Ennek kapcsán arra is többen felhívják a figyelmet, hogy az apává válást nem kezeljük olyan jelentős eseményként, mint az anyaságot. Burgess szerint egyenesen döbbenetes, hogy a férfiakat nem is hívják el a szülés előtti megbeszélésekre. „Amikor megállapítják a terhességet, a háziorvosnak az anyát és az apát is be kellene hívnia magához. Rendeletet kellene hozni, ami kimondja, hogy érdeklődni kell a nő partneréről is, mert így felfedezhető, ha az illető valamilyen problémával küzd, és nagyobb eséllyel lehet segíteni is a sérülékenyebb férfiaknak.”

Az anyák és az apák egyaránt érezhetik magukat fáradtnak, idegesnek, szerepükre alkalmatlannak és bűnösnek a depresszió eredményeként – de ezekre az érzésekre eltérő módon reagálnak (ahogy mondani szokás: a depressziós férfiak megőrülnek, míg a nők magukba roskadnak), és ez a jelek azonosítását megnehezíti. A szakértők szerint az ivás, a gyógyszerszedés és a félrelépések mind jelezhetik az apa depresszióját. „A férfiak hajlamosabbak agresszívan viselkedni a környezetükkel, míg a nők inkább befelé fordulnak – mondja Phillip Hodson, a British Association for Counselling and Psychotherapy tagja. – A kutatások egyébként azt is alátámasztják, hogy a szülés után depresszióba eső apák gyerekeinél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki érzelmi és viselkedési problémák. A hatás egészen 11 éves korig kimutatható, és a fiúknál erősebb, mint a lányoknál.”

http://huttshead.files.wordpress.com

„Aki igazi, klinikai depresszióban szenved, az semmivel nem törődik – mondja Hodson. – A depresszió a létező legnagyobb kín, és szinte kizárólag külső segítséggel lehet kilábalni belőle.” Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy az első adandó alkalommal segítséget kérjen az ember. A pszichológiai szaktanácsadás, a pszichoterápia, a masszázs és a reflexológia egyaránt használhat, ahogy a pihenés, a szabályos táplálkozás és az is, ha az érzésekről naplót vezet az illető. Wise szerint a férfiakat ugyanúgy kellene kezelni, mint a nőket. „Elmagyarázzuk nekik, hogy amit megélnek, az egyáltalán nem ritka jelenség, és semmi okuk szégyellni, majd annyi információval látjuk el őket, amennyivel csak lehet – mondja a szakember. – Néha már a beismerés is segít, de a tanácsadás is fontos, és az is sokat számít, ha sikerül beszélni a problémáról.”

A National Childbirth Trust nevű szülői alapítvány ennek jegyében egy szórólapot is kiadott az apák számára „Szülővé válni” címmel. A felhívásban az áll: „Nem szabad megfeledkezni róla, hogy a gyerek érkezésével kialakuló új körülmények miatt a férfiak is depresszióba eshetnek. Ne próbálja meg lenyelni ezeket az érzéseket: beszéljen róluk a partnerével, a családjával és a barátaival. Keressen a lakhelyén apákból alakult csoportokat, akikkel találkozhat.”

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/health-13454471LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés