free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Divattervező, aki nem érti a divatot: Tamara Barnoff

Borsa         Címkék: divattervező, interjú, kirakat, tamarabarnoff 2 hozzászólás

Tamara Barnoff divattervezővel beszélgettünk, akinek az érzelmei kivetülnek az általa tervezett öltözékeire. Galériánkban te is megnézheted.

Tamara Barnoff, cipő és ruhakészítő mester itt, Budapesten, akit az élet hat éve hozott Magyarországra, Grúziából. Cipői, ruhatervei káprázatosak, a haute couture daraboktól kezdve, a mindennapi öltözékünkhöz megfelelő ruhákat is megtaláljuk kollekcióiban, munkáiban. A 2010 nyári összeállítása jól kombinálható, élénk színű ruhákból áll. A basic vonalvezetés erre a kollekcióra is jellemző, akárcsak az előzőnél, viszont erőteljes változás a színek merész használata, a baracktól a piroson át, egészen a kanári sárgáig. Tamarával beszélgettünk természetesen az új kollekcióról, a cipőkhöz és a öltözékekhez való viszonyáról, de kiderült az is, hogy a tervezés miként szerez gyönyört, és azt a kérdést is feltettük, hogy a elkészült darabok milyen mély, személyes érzelmeket hordoznak magukon. 

Borsa: - Korábban inkább a cipőtervezés és -készítés volt az alkotói munkád fő csapásvonala, most miért fordultál mégis erőteljesebben az öltözéktervezés felé? 
Tamara Barnoff: - Én párhuzamosan foglalkoztam mindig a két dologgal. Régebben inkább exkluzív ruhákat készítettem, ezért nem volt annyira széles körben elterjedt, mint most, hogy átváltottam olyan kollekciók készítésére, amelyek középkategóriásak. Tehát, mivel olcsóbbak, több helyen lehet velük találkozni. Talán ezért tűnhet úgy, mintha korábban csak cipőkkel foglalkoztam volna, hiszen egy kézi készítésű cipő, mindig feltűnőbb, mit egy ruha.  

Milyenek ezek a ruhák?
Tamara Barnoff: - Milyenek? Könnyűek. Olyanok, amilyen én is vagyok. Ahogy változom, úgy változnak a kollekciók darabjai is.A ruhaterveid ugyanazzal a gondos, kézműves munka által, szeretettel születnek meg, mint  lábbelijeid? 
Tamara Barnoff: - Mindegy, hogy valami mennyibe kerül, mindegy, hogy egy tunika vagy egy papucs, ha valamit készítek, az ugyanolyan nekem. Belül ugyanazt érzem, ez az alkotás. Ha valami érdekel – és  biztosan érdekel, hiszen ezét készítek ruhákat-, akkor azt szeretettel csinálom. Ugyanúgy, ahogy a cipőket.  

A ruhatervezés, kivitelezés könnyebb számodra? Egy korábbi beszélgetésünk alkalmával, azt mondtad, hogy egyszerűbb hiszen, ha a ruha varrása során elcsúszik az öltés, akkor azt kibontod, kijavítod, míg egy cipőnél, ha egy fél millimétert is tévedsz, akkor az egész munkafolyamatot előröl kell kezdened, hiszen nem tehetsz tönkre egy lábat. Most is hasonlóan gondolkodsz erről? 
Tamara Barnoff: - Igen, ez ma is igaz. Könnyebb gondolkozni a ruhákon, újra és újra csinálni, tovább gondolni, alakítani. Ezek útkeresések. Amikor elkészíted a mintadarabot, akkor sok variáció van, hogy merre megyek tovább. A cipőnél egyben kell gondolkodni, száz százalékosnak kell lenni. Ez nehéz és ugyanakkor könnyű is. A mostani kollekcióban, volt, hogy egyáltalán nem kellett a varrásokkal foglalkoznom, ugyanis vannak olyan darabok, amelyeken egyáltalán nincs varrás, ennek ellenére minimum háromféleképpen hordható, de ha a viselője elég kreatív, akkor huszonöt variációt is találhat egy darab hordhatóságára. Lehet ruha, póló, tunika és mégis csak egy darab, ez nagyon vicces szerintem.  

Egy kollekció – vegyük bármelyik tervezőt -, nem más, mint a tervezés időszakában meglévő hangulatainak a kivetülése. Korábban beszélgettünk erről, hogy te emiatt nem érted a divatot, ezt hogy gondoltad? 
Tamara Barnoff: - Globális értelemen nem értem a divatot. Ha nem érzem, akkor nem érdekel. Csak a látvány nem érdekel. Más tervezők valahogy magukat mutatják meg, aszerint terveznek meg egy-egy ruhát, hogy miként vannak, de ezek az ő hangulatuk, az ő személyiségüknek a kivetítése. Mások által kitalált öltözékeket is szeretek megismerni, elfogadom olyannak, amilyenek. Olyan ez, mint ahogy az ismerősökkel van az ember: ismered, elfogadod olyannak, amilyen, a hangulatait, az érzelmeit. Más tervezők ruhái nekem, azoknak a tervezőknek a hangulatait tükrözik, nem a sajátomét.
 
Nem is hordasz ruhákat más tervezőktől? 
Tamara Barnoff: - Dehogynem! De nagyon ritka az, amikor én beleszeretek egy-egy ruhadarabba. Nincs is időm arra, hogy mászkáljak, hogy nézelődjek, próbálgassak. Évente egyszer találkozom olyan valamivel, amire azt mondom, hogy hm, ez kell! Én nagyon befelé figyelő vagyok, amellett, hogy szeretem megfigyelni a körülöttem lévőket is. Valójában az a dolgom, hogy megismerjem önmagam. Nehezen tudom más tervezők hangulati megjelenéseit magaménak érezni.  Tamara Barnoff

Miben különbözik a kollekciótervezés az egyeditől? 
Tamara Barnoff: - Amikor találkozom egy emberrel, már tudom, hogy neki mi jó. Ahogy öltözködik, ahogy beszél, ahogy mozog, tudom, hogy mi tetszene neki. Kialakul egy személyes kapcsolat, ami nekem és neki is jó. Én szeretem ezt. Szeretem az embereket, szeretek nekik jót adni, ez nem működik gyorsan, de amikor elkészül egy cipő, egy ruha, abban benne van a szeretetem. Jön valaki, készítek neki valamit, elviszi, és boldog. Ezért volt fontos most az is, hogy olcsóbbak legyenek a ruhák, amik kikerülnek a kezem közül, hogy az a darab, valóban felszabadult örömet tudjon szerezni az embereknek. Amikor kollekciót tervezek, úgymond idegeneknek, akkor nagyon erősen gondolok az emberekre. Nincsenek célcsoportjaim, vannak emberek, és vannak érzések. Látok embereket az utcán, itt a saját hangulatom, és akkor "lejön" egy ilyen érzés. Amikor tervezek egy ruhát, szabásmintát készítek, és közben nagyon erősen koncentrálok, meditálok, belemerülök, és amikor kész a szabásminta, sokszor azt sem tudom, hogy miként csináltam. Ez egy nagyon intim viszony.  

Az új kollekció darabjai, ahogy említetted, jól kombinálhatóak, színesek, mégis alapdaraboknak számítanak. Ez tudatos tervezés volt, hogy szabadságot adj a kollekció darabjainak, és az embereknek, hogy mindenki a saját hangulata szerint hordhassa azokat? 
Tamara Barnoff: - Nem. Színes volt a hangulatom, vidám, napsütéses, lányosabb. Könnyed. Régen sok volt a fekete a tervezéseimben, csak fekete. Természetes, hogy az emberek változnak, így lesz a fekete darabokból, színes kollekciók… 

Tudod, hogy a te életedben mi változott, mi az, ami kiváltotta, a megjelenését az új kollekciódnak? Mik azok az érzelmek? 
Tamara Barnoff: - Pontosan tudom, hogy mi váltotta ki ezt az érzést, aminek a segítségével létrehozhattam ezt a szín kavalkádot, a formákat… - de itt már a tervezőnő nem folytatta a gondolatot szóban, legfeljebb onnan sejthetnénk, hogy mi járt a fejében, hogy elképzeljük, a titokzatos, somolygó arcot, ami minden érzelmekkel teli nő arcán megjelenik, olykor-olykor.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés