free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A tavaszi fáradtságot nem csak a vitaminhiány okozza

Ádám Péter         Címkék: hormonok, időjárás, tavasz, tavaszifáradtság, vitamin 1 hozzászólás

A tavaszi fáradtság már igen aktuálissá vált. Sokan egyszerű vitaminhiánnyal magyarázzák a jelenséget, azonban ennél több áll a tavaszi fáradtság hátterében.

Tavasszal megújul a természet, és hát ez alól mi sem bújhatunk ki, az évszakváltással járó környezeti változások ugyanis rendesen hatással vannak a szervezetünkre. A tavaszi fáradtság pont ezeknek a változásoknak a következménye, és nagyjából a testünk külső körülményekre adott válaszát jelenti. Persze a tavasszal együtt menetrendszerűen érkező fáradtságérzetbe bejátszik a télből magunkkal hozott szervezeti állapotunk is, ezért sokan letudják a jelenség okát, mint a vitaminszegény táplálkozás egyenes következményét: "Télen kevesebb vitamint veszünk magunkhoz, ezért aztán a tavasz beköszöntével fáradékonyak leszünk" - olvasható egy természetgyógyászati magazinban. Ez persze teljesen rendben van, de ennél azért jóval többről van szó.Vitaminforrásokat ugyanis a téli időszakban is bőven találhatunk, de a környezeti változásokat (egyelőre) nem tudjuk olyan formán befolyásolni, hogy az ne legyen hatással a szervezetünkre. Ahhoz ugyanis több napfényt kellene kreálnunk télen, hiszen ez lenne az egyik kulcsa a tavaszi fáradtság kiküszöbölésének. "Az agyunkban található biológiai óra nem csak a napi ritmust képes szabályozni, de a szezonális változásokra is érzékeny - kapjuk a magyarázatot Nagy Borbála doktornőtől. "Az agy hipotalamusz nevezetű régiójában található az a sejtegyüttes, amely szabályozza a biológiai ritmusunkat, méghozzá úgy, hogy reagálni képes a fény jelenlétére. Amikor télen kevesebb a természetes fény, a szabályozó rendszer minél több melatonin hormon termelésére ad utasítást az azt képző tobozmirigynek. A melatonin pedig többek között elősegíti az alvást. Hosszú távon a melatonin felhalmozódása történik, és tavasszal, amikor egyre nagyobb mennyiségű napfény ér minket, lassan helyre áll a melatonin termelés egyensúlya is." Amíg a melatonin nagyobb mennyiségben termelődik, addig a fáradtság érzete is megmarad, a melatonin azonban nem az egyetlen tényező, amely a tavasz elején ránk törő fáradtságért felelős.

"A melatoninon kívül egy másik hormon szintjének változása is hatással van a tavaszi fáradtság kialakulására, az pedig a szerotonin - magyarázza szakértőnk. - Ez a hormon, ellentétben a melatoninnal, inkább a több fény hatására termelődik, és - többek között - egyfajta élénk állapotot idéz elő. Télen alacsonyabb a szerotonin szintje, amely hozzájárul a fáradtság érzéséhez, a tavasszal megnövekedett nappalok száma aztán lassan serkenti a szerotonin termelést, és együtt a melatonin szintjének a csökkenésével a fáradtság fokozatosan átadja helyét egy élénkebb állapotnak." Mivel a hormonszintek változása folyamatosan történik, és a szervezetnek idő kell, hogy "helyrerázza" a hormonok termelésének mennyiségét, ezért aztán a tavasz első időszakára alakul ki az a bizonyos fáradtság. Ez persze egyenes összefüggésben van a nappalok hosszának és a velejáró természetes fény mennyiségének növekedésével.A hormonok szintjének változása azonban még nem minden, a tavaszi fáradtság jelenségére ugyanis az évszakra jellemző változékony időjárás is hatással van. "A sűrű frontváltozások, amelyek tél végére, tavasz elejére igen jellemzően hatással vannak az idegrendszerünkre - mondja Nagy doktornő. - A frontváltozásokat általában csak az arra érzékenyek sínylik meg igazán, nekik ez az időszak kimondottan nehezen telik, de a szeszélyes tavaszi időjárás mindenkire hatással van, és ennek a fáradtság lehet az egyik tünete. Másrészről pedig a melegebb idő hatására az erek kitágulnak, a vérnyomás ezzel csökken, ami szintén fáradtságban fejeződik ki, amíg a szervezetünk fokozatosan hozzá nem szokik ehhez az állapothoz."

A tavaszi fáradtság tehát több összetevő következménye, a szakember szerint a jelenség ellen nem sok mindent tehetünk, egyszerűen elmúlik majd, ahogy szépen haladunk előre az időben. A tudósok azonban olyan teóriákat is felvetnek, hogy a globális klímaváltozás (már ha egyáltalán létezik ilyen) a tavaszi fáradtság érzetére is hatással lehet majd, bizonyos elméletek szerint ugyanis a fényviszonyok is változni fognak idővel, és ez a hormonszintünkre is kihathat a jövőben. Az időjárási viszonyok átalakulása szintén közrejátszik majd abban, hogy a tavaszi fáradtságnak talán végleg búcsút intsünk. Addig is, amíg ez bekövetkezik nem árt hallgatni a tavaszi fáradtságot vitaminhiánnyal magyarázókra, és minél több friss zöldséget és egyéb vitamindús táplálékot magunkhoz venni, és persze a jó időt kihasználva többet mozogni a szabad levegőn. Ha a tavaszi fáradtságot nem is szünteti meg azonnal, az egészségünknek mindenképpen jót fog tenni.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés