free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Különleges tavaszi levesek

Borsa         Címkék: íz-i, leves, tavasz, zöldség 2 hozzászólás

Már biztosan akad közöttetek olyan, aki unja a zöldborsólevest, ezért tavaszi zöldségleves receptekkel szórakoztunk minden kedves olvasót. Irány a piac!

Már most, március végén is izgalmasabb piacra járni, mint két hónappal ezelőtt. Igaz, még nem mindenhol találjuk meg a zöldségek idei, zsenge változatát, de azért már kaphatunk friss karalábét, tököt, bébicéklát, sóskát, spenótot. A tökből nem csak főzelék, a céklából nem csak savanyúság, a sóskából pedig nem csak mártás készíthető, próbáljuk ki őket levesként is. Például az alábbi receptek segítségével.

Karalábékrémleves

Egy csokor felaprított újhagymát dinszteljünk meg vajon, adjunk hozzá 2 db meghámozott, felkockázott zsenge karalábét. Sózzuk, borsozzuk, öntsük fel húslével és puhulásig főzzük. Két evőkanál tejföllel vagy tejszínnel, illetve fél csokor petrezselyem levelével turmixoljuk össze. Levesbetétként egy harmadik fej karalábéból dinnyevájóval gömböket vájhatunk bele.

Hideg, kapros tökleves

Egy csokor újhagyma felaprított fehér részét dinszteljük vajon, majd adjunk hozzá 30 dkg gyalult, reszelt, vagy szeletelt zsenge tököt. Pár percig pároljuk, sózzuk, borsozzuk. Kissé kihűtve keverjük el egy nagy doboz natúr joghurttal és friss kaporral (ha szeleteltük a tököt, mixeljük össze). Tálalásig jól hűtsük ki.




Sóskaleves

30 dkg megtisztított sóskát 60 dkg megtisztított és kockára vágott burgonyával és 2,5 dkg vajjal tegyünk lábasba, majd melegítsük lefedve, lassú tűzön 10-15 percig, ezalatt a vaj megolvad, a sóska összeesik. Vegyük le a fedőt, és öntsük fel másfél liter vízzel. Sózzuk, majd főzzük további 15 percig, amíg a burgonya is megpuhul. Botmixerrel pürésítsük, majd közvetlenül tálalás előtt keverjünk bele jó két evőkanálnyi tejfölt vagy tejszínt, esetleg mozzarella sajtot. (Vagy külön tegyük az asztalra.)

Lengyel tavaszi céklaleves

8-10 db zsenge céklát tisztítsunk meg alaposan, majd szárastul, levelestül aprítsuk fel. 1 liter húslevesben (legjobb a marha) jó fél óra alatt főzzük puhára, kis citromlével ízesítve. Vegyük le a tűzről, majd egy másik tálban keverjünk simára egy deci tejfölt 2 evőkanál liszttel és egy merőkanálnyi levessel, majd keverjük a leveshez. Ízesítsük sóval, borssal, további citromlével és 1 teáskanál cukorral. Visszatéve a tűzre melegítsük át, de ne forraljuk. Hagyományos betéte a félbevágott főtt tojás. Tálaláskor szórjuk meg aprított kaporral és/vagy petrezselyemlevéllel.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés