free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nem lehetetlen izgalmassá tenni a tavaszi nagytakarítást

Borsa         Címkék: nagytakarítás, púder, takarítás, tavasz 0 hozzászólás

Szörnyű teher a tavaszi nagytakarítás, de lehet, hogy mi közelítünk rosszul a kérdéshez. Mi lenne, ha megpróbálnánk izgalmassá tenni valahogy? Ezt fontolgatjuk.

A szerencsésebbek és a hagyománytisztelők már túl is vannak rajta, előttük kalapot emelünk. A halogatók vagy az elfoglaltak viszont talán szívesen veszik, ha a tavaszi, teljes körű suvickolás előtt nemcsak együttérzünk velük (mi is adósok maradtunk ez idáig a ragyogó végeredménnyel), de megpróbálunk új szempontokat, némi emocionális muníciót is juttatni, mert mint mindenhez, a nagytakarításhoz is sokféleképp viszonyulhatunk. Lehet kötelező nyűg, púp a hátunkon, szimpla rutinmunka, de ha kellőképp ráhangolódunk a feladatra, egy kiadós gyónással lehet egyenértékű, hovatovább összeköthető az ilyenkor szokásos böjtökkel és frissítő újjászületéssel is, lásd testi-lelki tisztálkodás és nagygenerál. Ha pedig a vállalkozó és kísérletező kedv buzog túl bennünk, és letesztelnénk, egy ekkora projekttel hogyan növeszthetjük a legkevésbé az ökológiai lábnyomunkat, nosza, megnézzük, a bio-natúr-okö előtagokkal hogyan tudunk zsonglőrködni a nagytakarítás során. Munkára fel.

Lustáknak

A rossz hír, hogy megúszni ugyan meg lehet, de nem célszerű, és nem biztos, hogy beljebb vagyunk, ha a spórolt pénzünkből egy tekintélyeset lekanyarítunk, és takarítónőre bízzuk a munka dandárját. Koncentráljunk a feladatra, de ha némi önismeret is a segítségünkre siet, azokra a „rizikófaktorokra” is, amelyekről pontosan tudjuk, hogy a felemás végeredményért felelősek lehetnek. Ilyen lehet például, hogy hamar feladjuk, és a „majd holnap folytatom”-ból jövő tavasz lesz. Ilyen, amikor csak tessék-lássék munkát végzünk, mert nincs energiánk többre, nem vagyunk motiváltak, és hamar ráununk a tevékenységre. Biztosítsuk hát be magunkat, akár többféleképp. A munka monotonitását számos egyéb ingerrel dúsíthatjuk: csináljunk válogatás-CD-t csupa energikus slágerrel, vagy figyeljünk arra, hogy változatosan osszuk be a feladatainkat, és hogy arra az egy-két napra ne előzhesse be semmi más, fontosnak címkézett feladat a nagytakarítást.A munka sikerének biztosítéka lehet továbbá, ha külső kontrollal is körbebástyázzuk magunkat: ha a családtagokra nem számíthatunk, hívjunk barátnőket, akikkel a közösen végzett munkát (amely így kellemesebb és tempósabb is lesz) aztán méltóképp megünnepelhetjük. A jutalmazásról amúgy sem árt gondoskodni – akár a részfeladatok, akár a nagy egész elvégzése után. Ha végképp semmi kihívást nem látunk a takarításban, és az allergiánkra hivatkozva már évek óta halogatjuk, kössük össze egyéb, számunkra izgalmasnak tűnő vagy régóta időszerű munkával. Rendezzük át a bútorokat, vagy cseréljük le, ha tehetjük. Fessük át a szobát (az úgynevezett egészségügyi festés amúgy sem árt), helyezzünk el új szobanövényeket, vagy változtassuk meg a szoba megvilágítását, fényforrásait. Rendezzük újra a könyveinket, cseréljünk függönyt vagy ágyneműt – a lényeg, hogy a takarítással egyidejűleg valami új „minőség” is szülessen.

Terápiás céllal

Bár közhelypufogtatásnak tűnhet, ha azonban valóban „megéljük” a nagytakarítást, és összekötjük egyéb, a testet és a lelket is tehermentesítő rituáléval, fontos állomása lehet ez a tavasznak. Elég csak a lomoktól való megszabadulásra gondolnunk: ki a fölösleggel, a szeméttel, a haszontalan kacattal. Legkésőbb ilyenkor költöztetjük át a téli, nehéz holmikat a szekrény fenekére (dunyhák, télikabátok, csizmák), és cseréljük könnyű, tavaszi-nyári garnitúrára. A zöldeknek, az otthon „tüdejeinek” a tisztítása is időszerű: egyesek finom zuhannyal, mások sörös öblögetéssel hagyják friss levegőhöz jutni a házi zöldövezetet, és a balkonos, kerti ültetéseknek is ideje van – a többértelműség kézenfekvő. A környezetünk megtisztítása és átöltöztetése visszahat: ha nem a megúszásra játszunk, hanem valóban pincétől padlásig megyünk, a psziché is fellélegzik, a jó közérzet és a kiegyensúlyozottság (hosszú távon is) garantált. 

Kísérletező kedvűeknek

Mindnyájan tudjuk, nem véletlen, hogy a lakás minden helyiségére, sőt minden négyzetméterére külön tisztítószer áll a rendelkezésünkre. Nem untatjuk azzal az olvasót, hogy hányféle kemikáliával és mérgező vegyszerrel van dolgunk, legyen elég annyi, hogy a termékarzenál beszerzése előtt nem árt józan paraszti ésszel is végiggondolni még a drogériában, tisztítás és fertőtlenítés címén mi mindennel károsítunk egészséget, környezetet, bútort vagy szövetet. Nézzük hát a természet szent patikáját (egyúttal nosztalgiatúrára is indulunk) – a végeredményt pedig bátran vessük össze a „mindent elpusztító”, drága termékszenzációkkal. Az ecetet már dicsértük eleget, csak az ismétlés kedvéért: hűtőtisztításra és szagtalanításra a legjobb, vízkőoldásra nem kevésbé (többek között mosógép vízkőtlenítéséhez is!), és hát a nagytakarítás legkegyetlenebb kihívását, az ablakpucolást is vidáman abszolválhatjuk némi ecetes víz és egy nagy köteg újságpapír segítségével (nagyon koszos üvegeket első körben langyos szappanos vízzel mossunk le). A nehéz, klórtartalmú tisztítószerek igazi, méltó alternatívája. Igaz ugyan, hogy néha kicsit időigényesebb vele a munka, de mindenképpen biztonságosabb, a hosszú távú előnyökről nem is szólva.A szódabikarbóna a legnevesebb súrolószerekkel veszi fel a versenyt, és a szagtalanításban szerzett érdemei is vitathatatlanok. Ha kis ecettel vagy langyos citromlével keverjük el, a vécétől a fürdőkádig mindent makulátlanra tisztíthatunk vele (a tűzhelyet is ideértve), de a citrommal és a citromlével önmagában is remekül boldogulhatunk az úgynevezett makacs szennyeződésekkel szemben, lásd: fürdőkád, mikrohullámú sütő, csapok.

Szappanos, mosószódás oldattal bútort tisztíthatunk és kímélhetünk, tölgy- vagy mahagónibútorunkat pedig langyos sörrel tehetjük egészségessé és fényessé – népszerű továbbá az olívaolajas vagy méhviaszos tápláló tisztítás is. Ha viszont mégis a bolti tisztítószerekre szavazunk, szerencsére nálunk is elérhető jó néhány, „zöld” jelzéssel ellátott univerzális tisztítószer, amelyekkel a parkettától a könyvespolcon át a szekrénybelsőig szinte mindent tisztára moshatunk, és bár többnyire nem a legolcsóbb árkategóriás termékek ezek, nagyon kevés elég belőlük, és a közhiedelemmel ellentétben a legkevésbé sem büdösek. Nem törvényszerű tehát, hogy a nagytakarítás súlyos forintezrekbe fájjon, és ha a környezetkímélés mint szempont is fontossá válik, a lelkiismeretünk és az egészségünk is meghálálja.  LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés