free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 nehézség, amire fel kell készülni távmunka-vállalásnál

Brabham         Címkék: kultúrtripp, munka, távmunka 0 hozzászólás

A távmunka nem jobb és nem is rosszabb a hagyományos állásoknál. Buktatói viszont vannak, amikkel nem árt tisztában lenni.

A távmunka sokunk életébe nagyon jól illeszkedik, sőt vannak olyanok, akiknek egyenesen létszükséglet. Különösebben mószerolni nem is szeretnénk, mert összességében nem jobb és nem is rosszabb a hagyományos, „bejárós” melóknál, hanem csak egy szükséges és hasznos alternatíva, de a maga buktatói azért megvannak, amikről nem árt tudni. Éppen ezért most összefoglaljuk ezeket – és az elkerülésük módját is igyekszünk megtalálni.

Se eleje, se vége

És közben is könnyű elúszni. Merthogy ugye nincs munkába menetel és nincs vége se a munkaidőnek, meg kávé- és ebédszünet sincs, és nem is nagyon felügyel senki. Aminek az eredményeként az ember könnyen kapja magát azon, hogy még tizenegykor is pizsamában netezget, hajnali kettőkor meg kétségbeesetten kapkod, és közben elfelejt ebédelni, ügyeket intézni, elkésik mindenhonnan, és rettenetesen el is fárad ebben az egészben. Más szóval jókora adag önfegyelem kell az ilyen munkavégzéshez: fixen kelni és feküdni, reggel készülődni, elmenni a munkába, még ha ez csak néhány lépést jelent is az íróasztal irányában, és megtartani a pihenőket, amik mindenkinek járnak. Közben pedig dolgozni, ahogy mások is, aztán a kellő időben lehúzni a rolót, és elfelejteni az egészet.

Teljes magány

Sok szempontból üdvös, hogy nem kell hisztis/túl vicces/másnapos/eredendően tahó/stb. kollégákhoz alkalmazkodni, de azért tudnak hiányozni is ugyanezek a figurák, ha nincs senki más helyettük. A magányos munka vadító tud lenni, mert se egy poént nem ereszthet meg az ember, se kérdezni nem tud, ha elakad – ugyanakkor sokan hajlamosok néha annyira beletemetkezni, hogy napokig ki sem dugják az orrukat a lakásból, és a végén eljutnak odáig, hogy 48 vagy akár 72 óráig nem is nyitják ki a szájukat, csak ha telefonálnak. Meg is lehet nézni a távmunkázó ismerősöket: mind egy szálig 24 órás ügyeletben vannak minden csetprogramon és a Facebookon is – de jól is teszik. Sőt, érdemes ezenfelül minél többet ki is mozdulni, és két távmunkás ismerősünk ötlete se rossz: ők összejárnak heti kétszer dolgozni.

Kamu munkaajánlatok

Talán senki másra nem leselkedik annyi alattomos, lehúzós, minden valóságalapot nélkülöző állásajánlat, mint a távmunka-vállalóra. A kínálati oldal a jelentkezésre soha nem válaszoló hirdetőktől egészen azokig tart, akik bekérik a próbamunkát, belengetik az együttműködést, majd örökre eltűnnek, de persze vannak pilótajátékot állásként hirdető figurák és más kétes alakok is a mezőnyben. Egy a lényeg: gyakran nincs köszönet a dologban. Épp ezért érdemes nagyon körültekintőnek lenni. Szerencsére messze nem minden ajánlat hitegetés, és néhány kötelező kör letudása után az ember meg is tanul különbséget tenni a komolyan vehető és az átugorható álláslehetőségek között.
 
Kívülállóság-érzet

A magánnyal kéz a kézben jár, de mégsem vehetők egy kalap alá. A kirekesztettséget több formában is érezheti, aki távmunkában dolgozik. Egyrészt ugye nem tartozik igazán a munkahelyéhez, ahol a bent dolgozók rendes közösséget alkotnak, így ő kicsit másodrendű marad, másrészt az egész munkavállaló társadalomból is ki van egy kicsit rekesztve azáltal, hogy nem jár a szó fizikai értelmében dolgozni, és nem is fejezi be a munkáját adott időpontban. Sokan ráadásul úgy tekintenek a távmunkásra, mint aki valójában soha nem is dolgozik („ó, hát te mindig ráérsz” – mondják), ami különösen frusztráló tud lenni. Nem árt tehát egyrészt önmagát, másrészt a tevékenységét is alaposan megbecsülnie annak, aki otthoni melózásra adja a fejét.

Nincs lazsálás

Különösen faramuci az imént említett vélekedés – hogy tudniillik a távmunkában dolgozók mindig ráérnek – annak fényében, hogy ez pont egy olyan munkatípus, amiben semmiféle lazsálásra nincs mód. Egy kis lazítás még a legszigorúbb órabéres munkahelyen is belefér, és a jövedelemszámláló addig is ketyeg, aki viszont otthon dolgozik, az – szereljen bár össze tollakat vagy legyen tervezőmérnök – csak azután kap pénzt, amit valóban elvégzett. Ráadásul egyetlen távmunkából gyakran nem sikerül megélni, és a különböző határidőket egymáshoz képest nem is nagyon lehet tologatni, mert senkit nem érdekel, hogy hány helyre dolgozik még a t. munkavállaló. Érdemes tehát megtanulni rendesen beosztani az időnket, és a lehető legnagyobb mértékig lemondani a halogatás kéjéről, ha efféle feladatokat vállalunk.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés