free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A teafilter mint dizájntárgy

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, ital, tárgy, tea, teafilter 2 hozzászólás

Nincs olyan használati tárgy, ami ne mozgatná meg a dizájnerek fantáziáját. Igen, még a teafilter is ezek közé tartozik. Nézzétek csak…

A teafiltert a 20. század elején találta fel egy Thomas Sullivan nevű amerikai kereskedő, részben akaratán kívül. Az akkoriban még selyemből, kézzel varrott kis tasakok funkciója ugyanis eredetileg csupán az volt, hogy azokban termékmintákat juttassanak el a fogyasztóknak, mígnem valaki rájött, hogy mennyire praktikus, ha nem távolítja el a teafüvet a zsákocskából, hanem azzal együtt áztatja ki a forró vízben. Az azóta eltelt több mint száz évben a teafilter hétköznapi tárgyunkká vált, melynek legjobb esetben is a beltartalma nyújt említést érdemlő élményeket, a külleme viszont annál kevésbé. Kivételek persze ez alól is vannak.

www.thedieline.com

A piramis alakú teafilter ugyan már nem új találmány, azonban mégis említést érdemel a termék kifinomultabb változata, a Tea Forté (kép 1). Peter Hewitt amerikai tervező teafilter-dizájnjában az igazi pláne a hosszúkás piramis tetejéből "kinőtt", már-már igazinak látszó levelecske, amely fogóként szolgál. A dizájner - aki egyébként a teamárka tulajdonosa is - a filterekhez illő teáskészletet is tervezett.

www.yankodesign.com

Divat- és/vagy rendmániások kedvence lehet Soon Mo Kang elmés csomagolásdizájnja (kép 2). A teásdoboz egy miniatűr gardróbszekrény, melyben apró papírvállfákon, decensen sorakoznak a póló alakú teástasakok. A filter a vállfa segítségével a bögre peremére is felakasztható.

www.toxel.com

A távol-keleti WDARU dizájnstúdió szakembereinek alkotása a MAUM teafilter-család. Az emberfigurás filterek egytől egyig önálló "személyiséggel" rendelkeznek és széttárt karjaikkal ügyesen kapaszkodnak a pohár vagy a csésze peremén. A termékből többféle kollekció létezik, így többek között iskolabuszos (kép 3), úszómedencés (kép 4), sőt karácsonyi (kép 5) változat is.

http://shop.donkey-products.com

Az előzőhöz kísértetiesen hasonló ötleten alapulnak, "mondanivalójukat" tekintve ugyanakkor pár fokkal viccesebbek a német Donkey Products teafilterei, melyből filmes legendákat (kép 6), politikusokat (kép 7), valamint a svéd (kép 8), illetve az angol (kép 9) királyi család tagjait ábrázoló verzió is készül.

www.hackmaskate.net

Anton Schnaider orosz tervező feltalálta a cigarettát (kép 10), amely garantáltan nem károsítja sem az ön, sem pedig környezete egészségét, mi több: nem is füstöl. Ez a cucc ugyanis külleme ellenére nem dohánytermék, hanem teafilter. Az persze már egyéni ízlés kérdése, hogy poénosnak, vagy épp gusztustalannak tartanánk, ha egy cigarettaszálnak látszó tárgy úszkálna a teáscsészénkben.

Az amerikai Sugart cég főprofilja a tasakos cukor gyártás, ebből kiindulva pedig egyáltalán nem meglepő, hogy ők dobták piacra a hosszúkás cukrostasak formájú teafiltert (kép 11) is. Ez a forma praktikus célt is szolgál, hiszen a henger alakú tasak nem csupán filterként, hanem keverőpálcikaként is működik.

www.thedieline.com, www.countingpixels.com

S ha eddig még nem sajnáltuk, hogy nincs saját teagyárunk, akkor Natalia Ponomareva orosz dizájner origami teafilterének (kép 12) láttán bizony el kell kezdenünk sajnálni. Ugyanis ha teagyárosok lennénk, akkor minden bizonnyal megvásárolnánk ezt a koncepciót és a továbbiakban kizárólag ilyen madárkás filterekbe töltenénk a teafüvet.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés