free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Citromos és sós teakekszek

Ízbolygó         Címkék: kaja, keksz, recept, sütemény, teakeksz 0 hozzászólás

Ízbolygó ezen a télen rákattant a teakekszek készítésére, most egy sós-mogyorós és egy mandulás-citromos verziót mutat meg nekünk. Már most imádjuk.

A kekszkészítéssel úgy vagyok ezen a télen, hogy muszáj. Belső kényszert érzek, hogy folyamatosan legyen otthon nagyobb mennyiség fémdobozba zárva, mert ezt a nyálkás-nyúlós-hideg időt másként el nem bírom viselni. És eldöntöttem: never ever fogok szülni októberben, mert bár jó volt az első két hónapban a friss gyerekekkel itthon kuckózni, mostanság már tömlöcnek érzem a falakat. Mennék sétálni, madarakat csipogni hallgatni, nem pedig havat lapátolni - még mindig.


A keksz meg hozzátartozik a forró ital, pontosabban a kávé-tea-kakaóiváshoz. Lehetőleg finom, omlós legyen. És aromás. És már ne karácsonyi ízvilágú, hanem valami frissebb. Már majdnem tavaszi.

Hozzávalók

40 dkg liszt
2 tojássárgája
15 dkg cukor
25 dkg vaj (puha)
25 dkg darált mandula
1 citrom leve
2 citrom héja
csipet só
fél teáskanál fahéj

A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojások sárgáját is egyesével. Ezt követően mehet bele a liszt, a darált mandula, a fahéj, a citromok reszelt héja, az egyik leve és a só. A tésztát összegyúrom. Innentől kezdve két lehetőség áll előttem: vagy diónyi darabokat szaggatok a tésztából és golyót gyúrok belőle, majd kilapítom és máris készen van a kekszem, vagy 1 cm vastagra nyújtom a tésztát és 4 cm átmérőjű korongokat szaggatok belőle.



180 fokon 18-20 percig sütöm őket, míg szép aranybarnák nem lesznek. A kekszben remekül érezhető a citrom illata és íze. Nem hivalkodó, nem savanykás, visszafogottan érezhető csak rajta a citrus aroma.

A másik keksz nem a citrusosságával, hanem a sós ízével tűnik ki az émelyítően édes kekszek sorozatából. Ahogy a sós karamell is, a sós keksz szintén trendi dolog.

Hozzávalók

12 dkg liszt
6 dkg sós mogyoró
1 tojás
10 dkg cukor
12 dkg vaj
10 dkg kukoricapehely összezúzva
12 dkg zabpehely
8 dkg aszalt áfonya
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor

Az elkészítés ugyanaz, mint fentebb. A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojást és a száraz hozzávalókat. Diónyi mennyiségeket csípek belőle, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetve őket 180 fokon 15 percig sütöm.



A sós mogyoróval remek kontrasztot alkot az aszalt áfonya, illetve a ropogós kukoricapehelytől klassz ropogós állaga lesz a kekszünknek.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés