free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Újrahasznosított telefonfülkék

Megyeri Nikolett         Címkék: művészet, praktikus, tárgy, telefonfülke, újrahasznosítás 1 hozzászólás

A funkciójukat vesztett telefonfülkéket kézenfekvőnek tűnik lebontani, manapság viszont már az újrahasznosításukra is születnek megoldások. Ilyeneket mutatunk.

A mobiltelefonok elterjedésével feleslegessé vált telefonfülkéket a legtöbb esetben egész egyszerűen lebontják. Ez általában nem is tűnik annyira rossz megoldásnak, hiszen a fülkék sokszor rendkívül elhanyagolt állapotban vannak és legfeljebb már csak reklámfelületként, hajléktalanszállóként, esetleg "mellékhelyiségként" használatosak, ami bizony nem dobja fel az utcaképet. A bontás helyett azonban alternatívát jelenthet, ha a fülke valami új, hasznos funkciót kap.

Fogadj örökbe egy telefonfülkét!

Az önérzetes britek nem szívesen mondanának búcsút ikonikus, piros telefonfülkéiknek. Tudták ezt a British Telecom illetékesei is, így miután megszületett a döntés, hogy a telefonfülkéket a továbbiakban a társaság nem tartja fenn, meghirdették az "Adopt a kiosk" (Fogadj örökbe egy telefonfülkét!) programot. Ennek lényege, hogy a településeknek jelképes, 1 fontos összegért felajánlották megvételre - a telefonkészülékektől immár megszabadított - kioszkokat, azzal a  feltétellel, hogy azokat valamilyen értelmes célra hasznosítják.

Közel 1200 település akadt, amely élt is az ajánlattal és szimpatikusabbnál szimpatikusabb ötletekkel rukkoltak elő. A Somersetben található Westbury-sub-Mendip falu például mini könyvtárrá alakította telefonfülkéjét (kép 1), melyből a nap 24 órájában, bizalmi alapon - egyet betesz, egyet kivesz - kölcsönözhetők a könyvek.

www.payphones.bt.com, www.trendhunter.com, http://cdn.webecoist.com

Az észak-yorkshire-i Settle-ben a világ legkisebb művészeti galériáját hozták létre a kioszkban (kép 2). A helyi iskolásoktól kezdve a kisvárosban élő művészekig bárkinek az alkotását kiállítják itt, az egyetlen feltétel az, hogy a mű mérete ne legyen nagyobb egy képeslapnál.

A Cumbria grófsághoz tartozó Loppergarthban az egykori telefonfülkében ma információs központ üzemel (kép 3). A faluba látogatók térképeket és tájékoztató anyagokat találhatnak a polcokon, melyek segítik az eligazodást.

Művészien vagy praktikusan

Az örökbefogadási akció ellenére még így is rengeteg piros kioszk került szeméttelepre. Ezek közül mentett meg három darabot Barry Robinson, hogy felhasználhassa őket Telephone Tree című szobrához (kép 4). A hat méter magas alkotás jelenleg a művész falujában díszeleg, igaz, a helyi lakosok közül sokan azt szeretnék, ha eltüntetné onnan.

http://cdn.webecoist.com, www.techdigest.tv

Nem csupán a britek gondolkodnak persze a telefonfülkék újrahasznosításában. Benedetto Bufalino és Benoit Deseille a franciaországi telefonfülkéknek adna új funkciót, méghozzá utcai akváriumként (kép 5). Az elképzelésük már gyakorlatban is megvalósult, igaz, csak ideiglenesen és egyelten példányban, a 2009-es Lyoni Fényfesztivál idején.

Simone de Graef holland tervező nem művészi, inkább praktikus koncepcióval állt elő: a telefonfülkéket dohányzókabinná alakítaná (kép 6). Igaz, ily módon leginkább a beltéri telefonfülkék hasznosíthatók, hiszen a dohányzókabin célja éppen, az, hogy a dohányosnak ne kelljen kimennie a szabadba, hanem a hermetikusan zárható kabinban kedvére füstölöghessen fedett helyen is.  

http://popupcity.net, www.ots.at

A legújabb és minden eddiginél jövőbemutatóbb elképzelést a Telekom Austria dolgozta ki. A cég a telefonfülkéket villanykutakká alakítja át, melyekből hibrid-, illetve elektromos üzemű járművek tankolhatnak (kép 7). Az első ilyen kutat május elején adták át Bécsben, és a cég azt tervezi, hogy az év végéig további 29 darabot létesítenek. A próbaüzem idején ingyen lehet tankolni ezeken a töltőállomásokon, később pedig pénzérmével és - ironikus módon - mobiltelefonos fizetéssel működnek majd.  LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés