free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Így szédítenek bennünket a televíziók

Szirmai Hedvig         Címkék: joshibnarat, magyarnyelv, műsor, műsorvezető, televízió 21 hozzászólás

Miért van az, hogy magyarul nem beszélő műsorvezetők szédítik a magyar nézőket a különböző népszerű tévéműsorokban? Igazi hungarikum, az már egyszer biztos.

Véget ért a magyar gasztrocsatorna szakácskutató műsora a Casting. Ez még nem lenne baj, sőt, tök jó, hogy lehetőséget adnak a kreatív magyar szakácsoknak arra, hogy a kamerák előtt is bizonyítsanak. Csakhogy van itt egy icipici bökkenő. Konkrétan a "magyar szakácsok" kitétel a problémás, ugyanis a győztes a francia Christophe Deparday lett! A már hét éve hazánkban élő francia séf profi éttermek elismert szakácsa, és két éve főzőtanfolyamokat vezet a francia konyháról. Biztosan kiváló szakember és nagyszerűen főz, de van vele egy nyúlfarknyi probléma: magyarul nem sikerült megtanulnia az alatt a hét év alatt.

www.gasztrotipp.hu
Christophe Deparday

Először egy pillanatra elgondolkodtunk, tulajdonképpen miért is jó az nekünk, ha egy magyarul nem beszélő szakács főz egy magyarok által nézett televízióban. Aztán rádöbbentünk, mindössze csak annyi történt, hogy a gasztrocsatorna is beállt a sorba, csatlakozott a magyar televíziózás mainstreamjéhez. A magyar nézők elszédítéséhez ugyanis lehetőleg magyarul nem beszélő műsorvezetőkre és celebekre van szükség. Ez biztos nagyon nyerő, de még csak trendinek sem nevezhetnénk, hiszen korántsem jellemző, hogy Nyugat-Európában az adott nyelvet csak felületesen vagy egyáltalán nem beszélő műsorvezetők lepnék el tömegesen a televíziócsatornákat. Igazi hungarikumról van tehát szó, és érdemes kicsit részletesebben is elmélyedni ebben a bábeli médiazűrzavarban.

Érti azt valaki, hogy tulajdonképpen miért rajongunk egy nigériai énekesért, aki nyelvünket nem beszéli ugyan, de mégis magyar lakodalmas nóták "éneklésével" szerzett magának országos hírnevet?! Vajon mi az oka annak, hogy az egyik kereskedelmi csatorna legnézettebb műsorának vezetője egy igen erős magyar akcentussal beszélő indiai tenyérjós? És a piacvezető kereskedelmi televízióban hogyan lehet műsorvezető egy francia rádiós DJ, aki olyan rosszul beszéli nyelvünket, hogy néha egy szavát sem lehet érteni? Biztos, hogy szükség van erre? (Miközben azért sok tehetséges hazai műsorvezetőnk is van, meg persze egy csomó tehetségtelen is, de ezt most inkább hagyjuk.) Vajon mi motiválja a televíziókat a folyamat erősítésére, hogy lassan a híradások kivételével minden műsorhoz fordítógép vagy szinkrontolmács kell?

http://rtlklub.sajtoklub.tv
Fekete Pákó

Nyilván van benne egy adag divat: "Ha nálad egy olasz, én rögtön kontrázom egy franciával. Ha nálad rekontra egy indiaival, én előkapok egy nigériait." Ez poénnak még akár el is mehetne, na de biztos, hogy ezt rendszeressé kéne tenni? Biztos, hogy az egyébként is komoly nyelvi nehézségekkel, értelmezési és szövegértési problémákkal küszködő tizenéves nemzedék Fekete Pákó folyamatos képernyős jelenlététől fog majd formába lendülni? Vajon Szelba Christian, alias Cooky, milyen füstjeleket küld a dobozt bámuló hazai nézők irányába? Ha már a magyarok nem akarnak megtanulni külföldiül, akkor inkább a külföldiek tanuljanak meg magyarul! Szép kis üzenet, gratulálunk. Végül is világnyelv vagyunk, vagy mi.

A skandináv országokban, például, nem szinkronizálják az angol nyelvű filmeket, mondván, úgyis mindenki beszél angolul, akkor meg minek? Mi bezzeg mennyivel előttük járunk! Idehozzuk a világ minden pontjáról a no name figurákat a szakácstól a kongadobosig, a DJ-től a kártyajósig. Aztán megtanítunk nekik két-három magyar szót, és máris irány a képernyő! Az, hogy néha konkrétan nem lehet érteni, hogy mit beszélnek, az meg direkt vicces és jópofa! (Azt már meg sem merjük említeni, hogy közben tehetséges magyar tévéseknek nincsen műsoruk, vagy vérgagyi mucitelevíziókban bohóckodnak. Bár ők tudják egyeztetni az alanyt az állítmánnyal, az egyes számot a többes számmal, és simán, érthetően ki tudnak mondani egy bővített mondatot.)

http://rtlklub.sajtoklub.tv
Szelba Christian

Még mielőtt bárki is félreértené, mi nem a "honosított" televíziósokkal nem vagyunk kibékülve. Mi azt a gyakorlatot tartjuk érthetetlennek, ami ezt az irányvonalat erőlteti a hazai televíziózásban. Egy poénnak biztos jó, és Lujza néni fel is kapja a fejét és nagyon figyel, hogy megértse a magyarul hadaró franciát vagy az autós kvízműsort vezető olaszt, de aztán mi lesz? Mi lesz másnap, amikor az egész dögunalmassá válik és már inkább kellemetlen, mint izgalmas? Azt gondoljuk, nem nehéz kitalálni. Ahogy jöttek, úgy fognak majd eltűnni hirtelen a külországi tévések, és hazudnánk, ha azt mernénk állítani, hogy betölthetetlen űrt hagynak majd maguk után.

Egy kétségtelen előnye persze ennek is van! A parodisták gyorsan rárepültek a történetre, és a Joshi Bharatból Szürke Bharattá átvedlő Gálvölgyi János, vagy a Fekete Pákó bőrébe bújó Nacsa Olivér, esetleg az Irigy Hónaljmirigy kiválóan világit rá a problémára, kikarikírozva ezt a fordított, hülye világot!

Ki kicsoda?

A nigériai születésű Lapite Oludayo gyerekkora óta zenél, hazájában kongásként és énekesként számos zenekarban megfordult. Magyarországon először az Afro Bongo nevű, tradicionális afrikai zenét játszó formációval lépett fel, majd egyszemélyes kongashow-val járta a szórakozóhelyeket. Első lemezén magyar mulatós dalokat énekel, mert szerinte azokra nagyon jól lehet kongázni. 1994-ben ösztöndíjjal érkezett Magyarországra, hogy az ELTE jogi karán nemzetközi jogot tanuljon, de harmadévesen megszakította tanulmányait, hogy a zenének éljen. Az elmúlt tíz évben hivatásos celebként csaknem minden tévécsatorna szórakoztató műsorában felbukkant.

http://tv2.hu
Joshi Bharat

Az indiai Joshi Bharat szülőhazájában színésznek tanult, s tanulmányútra érkezett Magyarországra 1980-ban. A mai harmincasok a nyolcvanas években az Állami Bábszínház művészeként láthatták fellépni, ahová a Bábstúdió elvégzése után került. Később közgazdász végzettséget szerzett, és sorselemzéssel, jóslással kereste kenyerét. 2008-tól délutáni talkshow-t vezet a Tv2 műsorán.

A magyar felmenőkkel rendelkező Szelba Christian Franciaországban született, Párizsban nőtt fel, ahol főiskolai tanulmányai mellett, a nyolcvanas évek végén rádiózni kezdett. A kilencvenes években már húzónév volt, s DJ-ként is fellépett. 1999-ben rokonlátogatóban járt Magyarországon, majd hamarosan egy miskolci rádió műsorvezetője lett. 2003-tól budapesti rádióadóknál dolgozik, DJ-ként is vállal fellépéseket. 2009 szeptembere óta az RTL Klub Kész átverés című produkciójának műsorvezetője.
 
http://miner.hu
Gianni Annoni

Az olasz Gianni Annoni ösztöndíjasként érkezett Magyarországra a kilencvenes évek közepén. A közgazdász diploma megszerzése után Budapesten nyitott pizzériát. Ma is étteremtulajdonos, az Olasz Intézetben főzőiskolát vezetett, szakácskönyvet is adott ki. A médiában először Friderikusz Sándor Fantasztikus Európa című műsorában volt látható. Műsorvezetőként rádióban és több televíziónál is megfordult, társkereső, autós, kvíz és gasztroműsorokban.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés