free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az elmúlt évtizedek legismertebb tévés sztárpárosai

Szirmai Hedvig         Címkék: film, párok, sorozat, sztár, televízió 5 hozzászólás

Manapság előszeretettel alkalmaznak férfi-nő párokat a televíziós sorozatok főszereplő karaktereihez. Vannak, akik legendává váltak, másokra nem is emlékszünk.

A televíziós sorozatok készítői a hetvenes évektől kezdve támadják a nézőket olyan produkciókkal, amelyekben két egymással kapcsolatban álló egyenrangú főszereplő játssza végig a történet gerincét. A vezérmotívum jellemzően férfi-nő párosokban jelenik meg, de a két vicces pasi vonulat is hamar népszerű lett. Ez egyébként mindig is a tévés trendektől függött, hiszen a sztárpárok alkalmazása a hatvanas években korántsem volt divat, és manapság sem használják a producerek ezt a megoldást. Mára az lett a divat, hogy a sorozat kitalálói vagy egy központi karakter köré építik fel a szériát (Dr. House, Férjem védelmében), vagy az egyes részek különálló karakterek sokaságát vonultatják fel (Hősök, Lost, A szökés). A híres párosok közül néhányan legendákká váltak, másokra viszont alig emlékszünk. Emlékeztetőül:

Keller és Stone


Az 1972-ben útjára indult San Francisco utcáin nem csak a tengerentúlon, hanem Magyarországon is klasszikussá vált. Valamiért úgy gondolták az akkori állampárt kultúrpolitikusai, hogy beengednek a Magyar Televízióba egy tipikusan amerikai, lövöldözős, autósüldözős, pörgős krimit a főszerepben Karl Maldennel (Mike Stone detektív) és Michael Douglas-szel (Steve Keller felügyelő).

http://tvguide.com, http://iwa.manna.ro

Ki gondolta volna akkor, hogy a teljesen kezdő és szinte még tejfelesszájú Michael Douglas korunk egyik legnagyobb világsztárjává növi ki magát? Körülbelül olyan karrier az övé, mint amit George Clooney futott be a Vészhelyzetből indulva. A történet amúgy nem hagyott túl mély nyomokat bennünk - nagyjából az autósüldözésekben és a csajozós Michael Douglas-ben ki is merült az egész. 


Derrick és Harry

A ZDF 1974-ben úgy döntött, hogy elkészíti minden idők legnépszerűbb és egyben legrosszabb német tévésorozatát. Mi, magyarok is gyakorlatilag munkába állásától a nyugdíjazásáig nyomon kísérhettük Stephan Derrick főfelügyelő és elválaszthatatlan kollégája, Harry Klein "kalandjait". A Horst Tappert és Fritz Wepper által megformált figurákon szocializálódott a hazai harmincas korosztály kilencven százaléka. Hogy mit szerettünk bennük, arra nehéz válaszolni, de valószínűleg csak azt, hogy nem volt más. Mindenesetre, ha Derrick felügyelő nyugdíjának folyósítását tíz évvel hamarabb megkezdték volna, valószínűleg mindenki jobban jár.
 
Starsky és Hutch

Egyszerű a képlet a sikeres zsarusorozathoz: kell két jóképű, karakteres főszereplő, akiknek az öltözködésük, sőt, az autójuk is egyedi, akik értik és szeretik a viccet, nem ijednek meg a főnöküktől és az alvilági figurákkal is megtalálják a hangot. Persze a megfelelő hangulathoz az sem árt, ha a szabályokra fittyet hányó, mégis sikeres zsarupáros nem csak kollegális, de egyenesen haveri viszonyban van.

www.imdb.com, http://i.dailymail.co.uk

Ezeket az irányelveket szem előtt tartva születhetett meg 1975-ben Dave Starsky és Ken Hutch(inson) alakja Paul Michael Glaser és David Soul segítségével, s a főszereplők nevét viselő sorozat, a Strasky és Hutch elsöprő sikert hozott Amerikában, majd nálunk is.

Dempsey és Makepeace

A széria 1984-ben Angliában indult útjára. Ez volt az első nálunk is bemutatott tévésorozat, ahol egy pasi és egy nő közösen és rendőrbőrbe bújva üldözi veszettül a bűnt, miközben a két karakter igyekszik a vicces oldalát is villogtatni. A rendszerváltás magasságában a honi tévénézők egyik kedvence volt a hűvös angol hölgy, Makepeace (Glynis Barber) és a nagypofájú amerikai zsaru, Demspey (Michael Brandom) kalandjait bemutató széria. A sorozatot néha még manapság is ismétlik néhány csatornán, és ilyenkor mindig némi nosztalgiával átitatott félmosoly jelenik meg az arcunkon, hiszen tulajdonképpen az összes azóta készült FBI-os, férfi-nő kapcsolatos sorozat innen nyúlta az alapsztorit.

David és Maddie

A megrögzött Bruce Willis rajongók kivétel nélkül ismerik és szeretik a Simlis és a szende (Moonlighting) minden egyes részét, amelyben a sármos színész még kevésbé világsztár, de igencsak szórakoztató. A Kékhold nyomozóiroda főmunkatársa és egyik tulajdonosa, David Addison szerethető bohém figura. "Párjával", az ex-modell tulajdonostárssal, Maddie Hayes-szel (akit Cybill Shepherd alakít) minden furfangos ügyet megoldanak együtt.

www.inquisitr.com, www.themovieness.com

Az 1985-ben indult sorozat bárgyú esetei felejthetőek, de Bruce Willis mosolya, Cybill Shepherd karcsú dereka és a szóviccekre alapuló párbeszédes jelenetek kárpótolják a nézőket. Itt is lehet izgulni, a két munkatársból mikor lesz boldog szerelmespár, de a forgatókönyvírók csak a véletlenül elcsattant csókig engedték kószálni fantáziájukat. 

Mulder és Scully

A tévésorozatok klasszikus párja, a Borsa egyik kedvence, az FBI két munkatársa:
Fox Mulder és Dana Scully vagyis David Duchovny és Gillian Anderson. A páros homogénnek nem mondható: a kutatóorvos végzettségű Scully ugyanis két lábbal áll a talajon, míg Mulder "hinni akar", vagyis mindig a misztikust, a Földön kívülit, a megmagyarázhatatlant kutatja. A két ügynök kiegészíti egymást, és az ellentétek a mondásnak megfelelően vonzzák egymást, így a naiv néző joggal várhatja, mikor omlanak már egymás karjaiba. Ez persze nem történik meg, bár a sorozatban rengeteg apró dolog köti össze a nyomozópárost. Az X-akták legelső része 1993-ban debütált az Egyesült Államokban, de kultusza ma is tart. Sőt, a két titkos ügynök karaktere ugyancsak ihletően hat(ott) a forgatókönyvírókra: figuráik, jellemző tulajdonságaik, heppjeik felfedezhetőek sok három és négybetűs sorozat speciálisan kiképzett egyenruhásai között is.

Lois és Clark

1993-ban kezdte sugározni az amerikai ABC csatorna Superman legújabb kalandjait. Superman/Clark Kent szerepét Dean Cain játszotta, míg Lois Lane-t az azóta filmes karriert is befutott, és jelenleg a Született feleségekben vitézkedő Teri Hatcher alakította. A készítők végig törekedtek arra, hogy a sorozat a gyerkőcök, illetve szüleik elvárásainak is megfeleljen.

http://cccsupermanfans.files.wordpress.com, http://analienparisienne.files.wordpress.com

A főszereplő kettős így rendkívül kedvesen és bájosan viszonyul egymáshoz, ami kifejezetten jó kedvre tudja deríteni a nézőket. A mifelénk is több csatornán bemutatott széria nem a szuperhős Clark Kentet állítja a középpontba, hanem sokkal inkább a főszereplők mókás kapcsolatára helyezi a hangsúlyt.
 
Lorelai és Rory

Rendhagyó páros, de a televíziózásban 2000 óta nem kevéssé meghatározó, a két különböző generációhoz tartozó Lorelai, vagyis a Gilmore lányok (és az őket alakító Lauren Graham és Alexis Bledel). A Magyarországon titokzatos módon Szívek szállodájára keresztelt sorozat két főszereplője, anya és lánya valószerűtlen, de nagyon szerethető párost alkot. Az amerikai kisvárosban élő, gyermekét egyedül nevelő Lorelai csak tizenhat évvel idősebb Rory-nál, így ők ketten inkább barátnők, mint család benyomását keltik. A sorozat sajátja, hogy a csinos, izgága panziótulajdonos anya és az okos, jókislány Rory megszámlálhatatlan, első hallásra sokszor követhetetlen kulturális vonatkozást képes belepasszírozni egy-egy röpke beszélgetésbe miközben rengeteg kávét és fánkot töm magába.
 
Bones és Booth

2005 szeptemberében kezdte sugározni a FOX a Dr. Csont című amerikai tévésorozatot. A történet tulajdonképpen Dr. Temperance Brennan törvényszéki antropológus és Seeley Booth FBI-ügynök sajátságos kalandozása az elszenesedett, lebomlott vagy mumifikálódott hullák, illetve azok csontjai között. A fiktív Jefferson Intézet munkatársai speciális eszközökkel próbálnak különös gyilkosságok elkövetőire bukkanni, miközben a két főszereplő közötti meghatározhatatlan kapcsolat igyekszik oldani a feszültséget.

www.celebla.com, www.imdb.com

Booth ügynök nemes egyszerűséggel "Bones"-nak, csontnak becézi a doktornőt, akiről néha valóban nehéz elhinni, hogy az élő emberekkel is képes kezdeni valamit. Talán nem árulunk el túl nagy titkot azzal, hogy az Emily Deschanel és David Boreanaz által megformált karakterek közötti kapcsolat a sorozat előre haladtával jelentősen elmélyül.

Emily és Matt

Ki hitte volna, hogy a szerelmespárok nem csak a hétköznapi foglalkozásokat űzők közül kerülhetnek ki, hanem lehetnek akár túsztárgyalók is? Pontosan ez az ötlet pattant ki 2006-ban a Túsztárgyalók (Standoff) című sorozat alkotóinak agyából is, akik szakítva a jól bevált "majdnem egy pár" sémával, ezúttal eleve összeboronálták a két főhőst. Bár főnökeik nem rajonganak az ötletért, Emily Lehmann és Matt Flannery (Rosemarie DeWitt és Ron Livingston) együtt ébrednek otthon munka előtt és a szabadidejüket is együtt töltik el, így a néző saját, apró-cseprő problémáit látja megelevenedni a sorozatban - már ami a dolog kapcsolat jellegét illeti. A szerelmespárok néha persze összevesznek, hogy aztán annál boldogabb legyen a kibékülés - amolyan túsztárgyaló módra.
 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés