free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Televíziós sorozatok kultikus szlogenjei, tárgyai

Borsa         Címkék: sorozat, szlogen, tárgy, televízió 8 hozzászólás

A televíziós sorozatok nem csak az izgalmas sztorikkal lopják be magukat a nézők szívébe, hanem azzal is, hogy később is megmarad belőlük valami. Nem véletlenül.

A sorozatok készítői mindig is ügyeltek arra, hogy könnyen megjegyezhetővé és ezáltal még szerethetőbbé tegyék az adott szériát. Ennek legegyszerűbb módja, ha olyan kultikus szereplőkkel, tárgyakkal vagy szlogenekkel pakolják tele az egyes epizódokat, amelyek aztán átszivárogva a hétköznapokba tovább erősítik a sorozat iránti függést. Az X-akták óta nincs ember a földön, aki ne tudná, hogy "az igazság odaát van", és a Szex és New York rajongói mind tisztában vannak vele, hogy "Carrie Bradshaw tudja milyen a jó szex - vagy nem fél megkérdezni". A leginkább megjegyezhető népszerűségnövelők azonban olyan szokások vagy kulttárgyak tudnak lenni, amelyek alapján azonnal az adott széria szereplői ugranak be. Ha ez az apróság jól van kitalálva, akkor sokkal inkább megmarad utólag a nézőkben, mint maga a történet.

A 70-es 80-as évek szocialista televíziójában sokkal könnyebb volt divatot teremteni egy sorozattal, mint manapság. Jóval kevesebb széria jutott el hozzánk, mint mostanában, viszont ami eljutott, azt mindenki nézte. Könnyű volt akkoriban egy tárgyat kultikussá tenni és átvinni a köztudatba. Napjainkban óriási a kínálat, és korántsem ugyanazt nézi mindenki. Az alkotók az érdekes különc figurák helyett sokkal inkább az erős forgatókönyveket kultiválják. Persze ma is előfordulnak izmos karakterek, mit amilyen Doktor House, de a hangsúly sokkal inkább a sztorin van, és az egyes szereplők jellemét nem is nagyon szokták kibontani. Gondoljunk csak a Lost, a Hősök, a Szökés vagy az ilyen-olyan Helyszínelők című szériákra. Mivel azonban mára sem veszett ki teljesen a kultikus tárgyak csatasorba állítása, és a tévék rengeteg régi szériát is műsorra tűznek, ezért kiválasztottunk néhányat ezek közül.

Szivar és ballonkabát

Ha azt mondjuk, szivar, ballonkabát, egy 1959-es Peugeot 403-as, egy Kutya nevű kutya és egy láthatatlan feleség, akkor mindenki kórusban vágja rá: Columbo! Bizony, Columbo hadnagy annyira körbevette magát kultikus tárgyakkal és szokásokkal, hogy  idővel ezek teljesen eluralták az egész sorozatot.

http://fabandfinanciallysav.files.wordpress.com, http://broadcatching.files.wordpress.com

A szériát az Egyesült Államokban 1971-ben kezdték sugározni, és tizenegy évadot, valamint jó néhány speciális részt ért meg. A főszerepet játszó Peter Falkot el sem tudnánk képzelni szivar és ballonkabát nélkül. Ennek egyébként komoly hátrányai is vannak, hiszen a karakter annyira hozzátapadt a színészhez, hogy gyakorlatilag sosem sikerült azt levetkőznie.

Kojak-nyalóka

Egy másik krimi az 1973-tól vetített Kojak minket, magyarokat olyannyira megbűvölt, hogy a címszereplő Telly Savalas gömbnyalókája egyenesen Kojak-nyalókaként ment át a köztudatba. A kopasz színész szájából kilógó nyalókapálcika rövid idő alatt a sorozat védjegyévé vált. Kevesen tudják, hogy ez nem tudatos forgatókönyvírói választás volt. Telly Savalas ugyanis a sorozat első néhány részében még dohányzott, viszont amikor megpróbált a cigarettáról leszokni pótcselekvésként találta ki magának a nyalókát, ami megtetszett a producereknek, és a szériába is bevitték.

Olaj és whisky

A texasi olajmilliomos Ewing család életét feldolgozó Dallas a világ valaha volt legsikeresebb tévésorozata. Az 1978-tól tizennégy évadon keresztül futó szappanopera főgonosza, a gátlástalan és hatalommániás Jockey Ewing teljesen elképzelhetetlen lenne cowboy-kalap és viszkispohár nélkül. Az őt alakító Larry Hagman egyébként maximálisan azonosult a figurával: a töménytelen whisky fogyasztását magánemberként is szokásává tette, ami végül májátültetéshez vezetett.

Kitt, jelentkezz!

1982-ben kezdte sugározni az amerikai NBC csatorna a Knight Rider című akciósorozatot, amelyben a főhős, Michael Knight segítőtársa egy Kitt névre hallgató, mesterséges intelligenciával és egyéb különleges képességekkel felszerelt csodaautó. Maga a kocsi is elég lett volna a széria különös ismertetőjegyének, de a vicces alkotók úgy gondolták, hogy igazi popsztárt faragnak a főhősből.

www.etonline.com, http://nymag.com

A Michael Knightot alakító David Hasselhoff olyan frizurát kapott, amin a mai napig vitatkoznak baráti összejöveteleken néhány boroskóla elfogyasztását követően. Hasselhoff frizurája tulajdonképpen a kor újhullámos divatjának televízióra alkalmazott változata, és annak ellenére, hogy különösen Amerikában hallatlan népszerű viselet lett, szerintünk azért sugárzik belőle némi ügyefogyott bénaság.

Cosmo koktél New Yorkban

Végy egy marék jégkását, kínáld meg két rész vodkával, adj hozzá feleannyi Triple Sec-et vagy Cointreau-t, facsarj hozzá egy rész lime-levet, végül öntsd fel az egészet két és fél rész áfonyalével. Ha jól keverted az arányokat, máris kész a Cosmopolitan koktél, minden New York-i szingli kedvence.

http://fabandfinanciallysav.files.wordpress.com

Az 1998-ban útjára bocsátott Szex és New York nem csak a szingliket, de a divat, az éttermek és a jó italok iránt fogékony csajokat is magával ragadta. Majd minden részben van egy jelenet, amikor a négy főszereplő egy bárban vagy egy étterem teraszán közösen szürcsölgeti a Cosmopolitan koktélt, ami a kilencvenes évek végén csaknem megduplázta az áfonyalevet gyártó cégek forgalmát.

Bot és Vicodin

Sherlock Holmes-ról mindenki tudja, hogy imádta a tárgyakat, és mindenhol pipával és sapkában ábrázolták. 2004-ben a Fox csatorna úgy döntött, hogy modern Holmes-ként megteremti Doktor House alakját. A két figura között számos hasonlóság van, de a kábítószer-függőség a legszembetűnőbb. House karakteréhez szigorúan hozzátartozik a Vicodinos doboz, amelyből a legváratlanabb szituációkban úgy képes előkapni egy-egy tablettát, akárcsak mások a tic-tac-ot. A sántaságát ellensúlyozó bot is szerves része az egyes epizódoknak, amit sokkal inkább sétapálcaszerűen használ, és mindig fontos dramaturgiai szerepe van. Néhány részben próbálták a karaktert bot és Vicodin nélkül ábrázolni, de végül mindig visszatértek az eredeti figurához.

Karate és Babetta

Természetesen nekünk, magyaroknak is van sorozatnak köszönhető híres tárgyunk. Az 1984-ben indult Linda című magyar széria hatására ugyan rendkívüli módon megnőtt a karate népszerűsége a fiatal lányok körében, de az igazi újszerűséget a sárga Babetta jelentette.

http://randombitchez.files.wordpress.com, http://retronom.hu

A rendőrlány robogója annyira népszerűvé tette hazánkban a városi motorozást, hogy jó néhány szülő a pokolba kívánta az egész sorozatot, amikor középiskolás lányuk előállt a sikeres érettségi ellentételezésével. Ma már persze egy tinédzser sem vágyik Babettára, de a rendőrlány sárga robogójának örök helye van a sorozatok kultikus tárgyainak képzeletbeli múzeumában.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés