free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A teljes kiőrlésű gabona gyógyít

Borsa         Címkék: egészség, gabona, ízi, kutatás 0 hozzászólás

A teljes kiőrlésű gabona már két hét alatt csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Ráadásul remek alapanyag diétához - állítják a svájciak.

Ha finomlisztből készült ételeinket teljes kiőrlésű gabonából készültre cseréljük, az már két hét elteltével is jótékony hatással van szívünkre és érrendszerünkre – derül ki a Lausanne-i kutatóközpontnak friss tanulmányából. A tudósok most először tudták bebizonyítani, hogy a teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrend már tiezen négy nap alatt emeli a szervezet betain szintjét. A betain a szív- és érrendszeri megbetegedések és a stroke kialakulásában szerepet játszó homocisztein szintjét csökkenti, így mérsékli az előzőekben említett betegségek kialakulásának kockázatát.   A Nestlé élelmiszeripari multicég kutatói nemcsak azt bizonyították, hogy már meglehetősen rövid, kéthetes teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrenddel óvhatjuk szívünket és érrendszerünket, hanem az eredmények az értékes táplálék emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatását is igazolták. A vizsgálatban résztvevők egyik csoportja finomított, fehér lisztből készült, másik csoportja pedig teljes kiőrlésű gabonában gazdag ételeket kapott két héten keresztül. A tudósok az utóbbi csoport étrendjét változatos, teljes kiőrlésű gabonákból készült összetevőkkel gazdagították: az élelmiszerek széles tárházából válogattak, a tésztáktól a gabonapelyheken át a különböző kenyerekig. A kutatók az eredményeket a táplálkozás metabolomika - a táplálkozást, az anyagcserét és az egészségi állapotot egyaránt figyelembe vevő, holisztikus megközelítés – elvei szerint elemezték.

"Most egy rövidtávú kísérlettel sikerült bizonyítani, hogy a teljes kiőrlésű gabonák rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Az eredmények biztatóak" – mondta el Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusa. A kereskedelmi forgalomban számos különböző - például korpás vagy barna - jelzéssel ellátott élelmiszer kapható, ezek a szimbólumok azonban nem feltétlenül jelentik azt, hogy a termék teljes kiőrlésű gabona felhasználásával készült. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének segítségével jól ismert élelmiszerekből, ételekből állítottak össze, egy kéthetes, teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrendet ezen az oldalon.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés