free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 híres temető, amiket turisták is látogatnak

Borsa         Címkék: halál, kultúrtripp, lista, temetés 2 hozzászólás

Felejtsük el a gótikus romantikát: van néhány temető a világon, amelyeket egyszerű turistaként is érdemes felkeresni. Az alábbi öt mindenképpen közéjük tartozik.

Valahol talán bizarr, valahol azonban nagyon is érthető, hogy bizonyos temetőkbe az ott nyugvók hozzátartozóin kívül a turisták is rendszeresen és tömegesen járnak. Az alábbi öt híres sírkert kivétel nélkül ilyen hely: némelyiket egyedülálló hangulata, némelyiket a benne eltemetett hírességek miatt keresik fel a külföldi látogatók – és ha valaki épp a környékükön jár, jól teszi, ha követi a példát, mert az érdeklődés egyáltalán nem alaptalan.

Cemitério dos Prazeres, Lisszabon

Már a neve is rendhagyó ennek az 1833-ban létesült sírkertnek: a Gyönyörök Temetője. A turisták közül sokan csak véletlenül találnak rá, miután elmennek a népszerű 28-as villamossal a végállomásig, de a különleges síremlékek mindenkit bevonzanak, ugyanis az utakat kis, házikószerű kripták szegélyezik, amelyek közül soknak ajtaja és ablaka is van, amiken keresztül látni a bent elhelyezett koporsókat. Emellett a panoráma is kitűnő, ugyanis a temető dombra épült, és így az Alcântara-völgy, a Tejo folyó és a Ponte 25 de Abril is látható a sírok közül.

Židovský hřbitov, Prága

Egészen különleges látványt nyújt a Gólem megalkotójaként emlegetett Löw rabbi sírját rejtő prágai Régi zsidó temető is, amelyben a 15. századtól 1787-ig helyezték nyugalomra az elhunytakat. Jellegzetes zsúfoltságát annak köszönheti, hogy egy idő után áthordták ide az eredetileg más temetőkben elhelyezett emberi maradványokat is, és a több rétegben újrahantolt halottak fölé odahelyezték az eredeti sírköveiket is. Az ezekbe faragott ábrák egyébként az elhunytak nemzetiségét, nevét és foglalkozását jelzik.

Cimetière du Père-Lachaise, Párizs

Talán az egész világ leghíresebb temetője, de hogy a leglátogatottabb, az egészen biztos, és ez nem is csoda, hiszen a 48 hektáros területen temérdek híresség nyugszik Apollinaire-től és Chopintől Jim Morrisonon és Édith Piafon át Marcel Proustig, Oscar Wilde-ig és Moliére-ig. Kis túlzással – és az otrombaságot kínosan mellőzni igyekezve – akár azt is mondhatjuk, hogy már-már inkább turistalátványosság, mintsem tipikus sírkert, de attól még, hogy több százezren fordulnak meg benne évente a kíváncsiak, eredeti funkcióját és ennek megfelelő hangulatát most is rendületlenül őrzi.

Highgate Cemetery, London

London legismertebb temetőjét 1839-ben hozták létre, amikor a város belső területein fekvő kis sírkertekbe már képtelenség volt temetkezni. Mivel a viktoriánus korban épült, a gótika újra felfedezésének jegyében alakították ki, de hangulata nemcsak ettől egyedülálló, hanem attól is, hogy mindenféle emberi beavatkozás nélkül gazdag növényvilág burjánzott el benne, sőt állatok is lakják. Az itt nyugvók leghíresebbike Karl Marx, de Herbert Spencer, valamint a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzője, Douglas Adams sírja is a Highgate-ben áll.

Arlington National Cemetery, Arlington

Az USA egyik leghíresebb temetőjében 300 000 hősi halott nyugszik – a legrégebbi sírokat még az amerikai polgárháború katonáinak ásták, de az iraki és afganisztáni háborúkban elhunytakat is ide temették. Az egyforma sírkövek végeláthatatlan sora önmagában is egyedülálló látvány, de a temetőnek számos jellegzetes pontja van az ismeretlen katona sírjától az amfiteátrumon át John F. Kennedy nyughelyéig. A két és fél négyzetkilométeres területen a látogatókat buszok szállítják.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés