free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Praktikák tengerparti csípésekre

RA         Címkék: csípés, nyár, nyaralás, púder 0 hozzászólás

Egy szimpla, hazai rovarcsípéssel már tudjuk, hogy kell elbánni, de a tengerparti csípések, szúrások már nagyobb kihívást jelentenek. Nyári csípések, második rész.

A csípésekkel foglalkozó korábbi cikkünkben igyekeztük elérni, hogy a kedves Borsaolvasók, ha nem muszáj, ne tulajdonítsanak nagy jelentőséget a nyári viszkető-fájó csípéseknek. A külsérelmi nyomok enyhítésére kitűnőek a házi praktikák. Ezúttal veszélyesebb vizekre evezünk: itthonról indulunk, de csak azért, hogy megemlítsük a rovarcsípések lehetséges súlyos tüneteit is, aztán meg sem állunk a tengerpartig! Később pedig irány az erdő, ahol a fűből és a fákról parányi paraziták, a kullancsok lesnek ránk. De erről majd később, egy külön cikkben fogunk értekezni.

Amint azt nagyapám az eszembe véste, Magyarország rovarvilága csak azok számára lehet veszélyes, akik az átlagosnál érzékenyebben reagálnak valamely csúszó-mászó mérgére. Újságírói felelősségem teljes tuadatában visszatértem még erre a részletre, és megkérdeztem, vajon a vártnál dagadtabb és pirosabb csípési nyomok mellett mi utalhat még arra, hogy allergiásak vagyunk.Túlzott reakcióra utaló tünetek lehetnek csalánkiütés,  fulladás, sápadság, verejtékezés, nyirkos bőr, szapora légzés vagy pulzus, bágyadság vagy sokkos állapottal járó rosszullét. Előfordulhat az is, hogy feldagad az arcunk, a szemünk, a szánk, vagy hogy a csípés nyomán vörös csík indul felfelé a lábunkon. Az ilyen kínok esetén mentőt kell hívni, illete orvoshoz kell fordulni!

Amíg érkezik a mentő, addig is érdemes odafigyelni egy-két dologra, például nem árt megkeresni a bestiát, amely a csípést okozta - így lehet, hogy később könnyebben segíthet a szakember. Ha a csípés a szájban vagy az orrban van, szopogassunk jeget, és egyébként is bármilyen testrészen érdemes borogatni a duzzanatot, előtte pedig lemosni alkohollal. Aki már tudja, hogy allergiás valamilyen csípésre, az irasson fel antiallergikumot a háziorvosával mielőtt olyan helyre rándul ki, ahol egyéb is van, mint beton és neon. A gyerekekre a tárgyalt szempontból is vigyázni kell, a csípést követő öt-tizenöt percen belül már általában észrevehető, ha valami nem stimmel, és erre vonatozó árulkodó jel lehet a tüsszögés is.A súlyosabb csípéseknél maradva, ám földrajzilag kissé távolabb vonulva megemlékezünk néhány tengeri állat harapásáról, csípéséről, szúrásásról is, elvégre az ember leányunokája nem csak a Balatonra utazik, ha teheti.

A tengeri sün szárazföldi rokonához hasonlóan csupa tüske, csak még emellett mérgező is a szúrása. Fájdalmas, szúrt sebet okoz akár egy érintés hatására is, és a tüskék ráadásul általában bele is törnek a szerencsétlenül járt ember bőrébe. Innentől kezdve állandó fájdalmat, sőt gyulladást okoznak, de izületi- és izomfájdalmat, valamint kiütést is tapasztalhatunk a tengeri sünivel való testi kapcsolat következményeként.

A tüskét el kell távolítani. Lehet úgy is, hogy kipiszkáljuk, de mivel az ecet (!) feloldja a legtöbb tengeri sünfajta tüskéjét, az ecetes áztatás vagy kötés egyedül is elégséges lehet, ha a tüske nem hatolt túl mélyre. Ha mélyen van és már betokosodott, akkor irány a sebészet! Addig is érdemes a megszúrt testrészt forró vízben áztatni, mert a tengeri sün mérgét a hő hatástalanítja. Így csillapíthatjuk a fájdalmat.A korallok, a tengerirózsa, és a hólyagmedúza között annyi az átfedés, hogy valamennyien tömlőbelűek, ami a mi szempontunkból annyit tesz, hogy csalánsejteket viselnek csápjaikon, amivel megcsípnek bennünket. A csípés súlyossága a csalánozó fajtájától függ. Majdnem mindegyiknek fájdalmas a csípése, és hogy a szenvedés mellett rondák is legyünk, viszkető kiütést okoznak.

Ha szerencsénk elhagy, illetve ha egy veszélyesebb típus szemel ki bennünket, akkor ez a kiütés hólyaggá alakulhat, mely később gennyel telítődik, és aztán kifakad. További ajándék az embernek a tömlőbelűektől a gyengeség, a hányinger, a fejfájás, az izomfájdalom és izomgörcs, a könnyezés, az orrfolyás, a fokozott verejtékezés és a légzésre erősödő mellkasi fájdalom.Általános tengeri herkentyű-támadás utáni praktikák (azon kívül, hogy forduljunk orvoshoz, ha súlyosak, vagy nem enyhülnek a tüneteink): öntsünk tengervizet (ne édeset) a sérült területre, áztassuk a sebet ecetes oldatban körülbelül egy percig. Ha bennünk maradtak, akkor távolítsuk el magunkból a csápokat és tüskéket gumikesztyűs kézzel vagy csipesszel, s azt is megtehetjük, hogy antihisztamin tartalmú fájdalomcsillapító krémet kenünk szegény önmagunkra.

Hamarosan jelentkezünk cikksorozatunk harmadik részével, melyben a kullancscsípésekkel kapcsolatban adunk praktikus tanácsokat.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés