free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Európához közelít a tevetej

Borsa         Címkék: eu, íz-i, tevetej 0 hozzászólás

Bár a tevetej nem lesz olcsó mulatság, ha minden stimmel, és a szakemberek úgy ítélik, jövőre már az EU-ban is elérhető lesz a tevetej. És nyilván a tevetej-csoki is…

Az Egyesült Arab Emírségek szorgalmazására szakemberek vizsgálják az emírségek tevetej készleteit két tevetej-gazdaságban. Ha úgy ítélik meg, hogy minden kritériumnak megfelel a tevetej, akkor jövőre megkezdődhet szállításuk az EU-ba.

"A tevetej nagyon hasonlít az anyatejhez, bár a tehéntejjel ellentétben nem okoz fehérjeallergiát, magas az inzulintartalma, és a laktózérzékeny emberek is ihatják" - idézte a Reuters brit hírügynökség Ulrich Werneryt, a dubaji állatorvosi kutatólaboratórium tudományos igazgatóját, aki kiemelte még az ital magas C-vitamin gazdagságát megjegyezve, hogy éppen emiatt igen fontos táplálék a nomád, sivatagi törzseknél, melyek híjával vannak a zöldségnek, gyümölcsnek.

 

A tevetej azonban nem olcsó "mulatság". Még "szülőhazájában" is jóval drágább a tehéntejnél: az emírségekben literje 200 forintnyi dirhammal többe kerül. Az eltérés oka, hogy egy teve jó ha harmad annyi tejet ad, mint egy szarvasmarha, 10-15 liternél nem tejel többet. A tehenek tejhozamának növelése azonban sok évszázados munka, keresztezés, nemesítés eredménye, a tejtevék tenyésztése pedig csak most kezdődik - jegyezte meg Wernery. Így aztán Európának nem kell tartania a tevetej özöntől, ha megindul az export, akkor is jobbára csak egészségtárakban lesz kapható a sivatag "anyahajóinak" teje, ami persze utat nyit majd a tevetej-csokik, amit azért már az osztrákok gyártanak, tevetej-sajtok és tevetej-fagylaltok előtt.

(mti)LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés