free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tipton Zakariás, aki Elton Johnnak is készített szemüveget

Kádas Andi         Címkék: kiegészítő, nyár, szemüveg, tárgy 2 hozzászólás

Tipton Zakariás volt már a hónap tervezője a WAMP-on, szemüvegeit Elton John is viseli. Az új showroomjában látogattuk meg és egy jót beszélgettünk vele.

Múlt kedden egy gyönyörű belvárosi lakásban, Budapest legszebb panorámájával és bodzás-gyömbéres limonádéval fogadott minket Tipton Zakariás, a Tipton Eyeworks alapítója. A 250 négyzetméteres, irigylésre méltó stúdió magába foglalja az irodát, a showroomot és a műhelyet is, ottlétünk alatt sem állt meg az élet egy pillanatra sem. A Tipton szemüvegeket itthon leginkább a WAMP látogatói és a dizájn-cuccok iránt érdeklődők ismerik egyelőre, pedig a vállalkozást már közel 10 éve alapította meg Zack és testvére, Zoltán, ráadásul szemüvegeiket a világ számos különböző pontján árulják már.

Ebből legyen szemüveg...

Zack gyerekkorában feltaláló szeretett volna lenni, a szemüvegkészítés is csak hobbiként kezdődött, amikor kiderült, hogy neki is szemüvegre lesz szüksége. A szobrász-építészmérnök édesapa jóvoltából hamar megismerkedett a szerszámokkal és az anyagokkal, később pedig optikát is tanult: azt, ami a keretbe kerül, később mégis maguk a keretek és azok elkészítésének és tervezésének különböző módjai ihlették meg.Mint mondja, előfordult már, hogy ránézett egy érdekes anyagra és azt gondolta, "ebből legyen szemüveg"; ma már tehát "modernkori feltalálóként" azzal foglalkozhat, amit szeret. A mi homályos elképzeléseinket azonnal megcáfolta, mi ugyanis azt hittük, a szemüvegtervezésben már nincs új a nap alatt, elmondása szerint azonban a szemüvegtervezés egy sokoldalú szakma, lehet új anyagokkal, új technikákkal kísérletezni. A Tiptonnak például több újítás is fűződik a nevéhez: az egyik a keret és a szár találkozásánál lévő fém "hajtóka" lecserélése egy női hajcsathoz hasonló valamire, amit mi sem tudunk jobb szóval illetni, ugyanis a szabadalom sincs még elnevezve.

"Recyclingolt művészet"

Az egész márka az újításokra, a meglévő dolgok átalakítására és az újrahasznosításra épül, a recycling gyakorlatilag a cég mottója lehetne, itt ugyanis amit lehet, azt egészen biztosan felhasználnak, ha más nem, a csomagoláshoz. A recycling gondolata köré épül tulajdonképpen a Tipton összes kollekciója, legyen szó egy régi bakelitről vagy egy fél évszázados filmtekercsről.

Egy bakelit lemezből készülhet szemüvegkeret, arcot formáló díszszobor, meghajlítva szemüvegtok, a lemez borítójából táska, a lemezen található hanganyagból pedig Youtube-videó, már ha megéri azt a zenetörténelem részévé tenni (a Zack által mutatott 70-es, 80-as évekből származó magyar nótafák lemezei közül maximum a Dolly Rollt találtuk megörökítésre méltónak, márpedig lemez rengeteg van, mert a fiúk felvásárolták egy 80-as évekbeli lemezkiadó összes megmaradt példányát...).Az pedig már csak hab a tortán, hogy a Tipton saját maga is kiadja általuk kedvelt - azonban még kevésbé ismert - európai együttesek és zenészek albumait bakeliten - ezáltal is támogatva őket -, az el nem adott példányokból pedig szemüvegtokok készülnek. Ez a bakelit azonban már nem az a bakelit, amit szüleink gyűjteményeiből ismerünk, cellulóz-acetát az alapanyaga, amit fából vagy kukoricából állítanak elő, vagyis a réginél sokkal környezetbarátabb.

És hogy mi köze egy filmtekercsnek a szemüvegekhez? A Tipton 8, 16 és 35 mm-es filmek felhasználásával - a recycling eszméjét erősítve - hozza létre a szerintünk az utóbbi idők egyik legkreatívabb szemüvegdizájnját. A filmkockák a szemüveg szárain köszönnek vissza, és szinte bármit ábrázolhatnak. A Tipton kérésre saját filmet is felhasznál, szóval ha kedvünk támad, kedvenc kiskutyánkat is megörökíthetjük a szemüvegünkön, de a műhely gyakorlatilag tele van filmtekercsekkel, válogathatunk Charlie Chaplin, és Woody Allen filmjei közül, de akár komolyabb témák is szóba jöhetnek, mint a 2. világháborús híradások vagy az 56-os olimpia. Az utóbbival kapcsolatban egyébként komolyabb terveik is vannak: jövőre az 56-os olimpia 56. évfordulóján külön erre az alkalomra kitalált kampánnyal jelentkeznek majd.
Az egyedi szemüvegkeret természetesen a világ legnagyobb szemüvegmániásának, Elton John-nak a képzeletét is megmozgatta, olyannyira, hogy a fiúk végül melegpornó-kockák forgatására kényszerültek, hogy a zenész furcsa ízlését kielégítsék, de ennek a történetnek a teljes elmesélésére inkább nem vállalkozunk...

Még mindig retro

Csakúgy, mint a ruháknál, táskáknál vagy cipőknél, a szemüvegeknél is léteznek trendek, és most nem csak a napszemüvegekre, hanem az optikai keretekre is gondolunk. Az idei divat a Tiptonnak kedvez, mert továbbra is a vastag keretes, retro, nagy lencséjű szemüvegek a trendik, persze ez Magyarországon gyakran máshogy csapódik le, mint külföldön. Érdekes volt számunkra hallani, melyik országban milyen keretek a legnépszerűbbek: Zack szerint a franciák extravagánsak, ami New York-ban csak napszemüvegként adható el, azt a franciák minden további nélkül viselik a hétköznapokon is, a skandináv országok lakói pedig szeretik a feltűnő, színes kereteket, akár a zöldet vagy pirosat is ("Gondoljunk csak az Ikeára..." - teszi hozzá Zack).Persze a lencsék színe is változó, míg Izraelben koromfeketére van szükség, addig északon inkább a világosabb, színátmenetes lencséket keresik. Ezzel szemben itthon általában csak olyan formák jönnek divatba, amik külföldön már sikeresek és befutottak, mi, magyarok sokkal nehezebben változtatunk a jól megszokott szemüvegünkön, színeket pedig végképp nem vagyunk hajlandóak viselni. A Tipton legújabb tervei között éppen ezért szerepel olyan hordhatóbb, emészthetőbb, pénztárcabarátabb keretek piacra dobása, amik kizárólag a magyar közönség számára készülnek majd.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés