free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 példa a nők különös tiszteletére

Brabham         Címkék: kultúrtripp, lista, nők 0 hozzászólás

A nőkkel szembeni kegyetlenségekkel foglalkozó lajstromunk után azt kerestük, élveztek-e, vagy élveznek-e most is valahol különös kiváltságokat a nők. Példák.

Miután nemrég a nőket érő kegyetlenségekről emlékeztünk meg, körülnéztünk, találunk-e példákat arra is, hogy a lányokat, feleségeket és anyákat különös tiszteletben, netán pozitív diszkriminációban részesítették valamikor a történelemben, vagy esetleg részesítik még ma is valahol. Bár nem mondhatjuk, hogy könnyű volt a dolgunk, végül azért egy ilyen listát is össze tudtunk állítani.

Női előjogok Mózes törvényeiben

A régi zsidók életét alapjaiban meghatározó 613 parancsolat ugyan vallási kérdésekben a férfiakat előtérbe helyezte, de a tulajdon szempontjából szinte teljesen egyformán kezelte a két nemet (a nőknek ugyanúgy lehettek ingóságaik, mint a férfiaknak), egyes pontjaiban pedig egyenesen előjogokat is adott a nőknek. Ezek közé tartozott például az, hogy a foglyul ejtett emberek közül elsőként mindig a nőket kellett kiváltani, valamint az is, hogy a családfő halála esetén ugyan a fiúgyerekek örököltek, de elsőként anyjukról és lánytestvéreikről kellett gondoskodniuk, és ha ez az apa után maradt vagyont teljesen felemésztette, a saját boldogulásukat már máshogyan kellett finanszírozniuk.

A moszók matriarchátusa

A Kína tibeti határához közel élő, mintegy 40 000 lelket számláló moszó nép alkotja a kevés ma is létező matriarchális társadalmak egyikét, bár ha pontosak akarunk lenni, hozzá kell tenni, hogy nyugati fogalmakkal nem írható le a berendezkedésük, és ebből sok félreértés is adódik. Ami biztos: a ház ura a moszóknál a nő (ő dönt a pénzügyekről és a munkáról is), az öröklés anyai ágon zajlik, és a származást is anyai ágon tartják számon. Ráadásul a házasság, az együttélés és a kétszülős család intézménye nem is létezik náluk a szó szoros értelmében – ehelyett a férfiak éjszakánként átjárnak hálni az őket befogadó nőkhöz, az esetleg születő gyerekek nevelésében pedig nem feltétlenül vesznek részt.

A tuareg nők kiemelt státusza

Bármilyen meglepő, még az arab világban is van olyan társadalom, amelyben a nők nemcsak megbecsültek, de egyenesen előkelőnek számítanak. A tuaregek köreiben a mai napig anyai ágon öröklődnek a rangok, a környező kultúrákkal szemben a frissen házasodott családok a feleség házában rendezkednek be a közös életre, a családi vagyon nagyrészt az asszonyok kezében van, és a nők általában képzettebbek is: 1992-es adatok szerint többségük tudott írni-olvasni, míg a férfiak túlnyomórészt analfabéták voltak. Ennek megfelelően a tuaregeknél a nők természetesen különösen nagy tiszteletnek örvendenek, ami főleg annak fényében meglepő, hogy technikai értelemben egy muszlim népcsoportról beszélünk.

A menstruáció tisztelete a vadászó-gyűjtögető népeknél

A menstruáció miatt a történelemben szinte mindig hátrányos megkülönböztetésben részesültek a nők, kivételek azonban ez alól is voltak és vannak. A vadászó-gyűjtögető társadalmakban a születésszabályozás ismeretlensége miatt meglehetősen ritkán tapasztalt havi vérzést a női erő szimbólumának tartják, így ha előfordul, mindenkinek jelzik, hogy a nő különleges állapotban van, sőt gyakran egy külön kunyhóban szállásolják el őt, és minden munka alól mentesítik, a fiatal lányok első menstruációját pedig a szó szoros értelmében megünneplik. A Kalahári sivatagban élő koiszánok egyenesen úgy tartják, hogy a menstruáló nő egyetlen csettintésére villám csap a tiszteletlen férfiakba.

A nők magasztalása az ősi Indiában

A szubkontinensen a nőknek hosszú ideig vajmi kevés joguk volt, és a mai napig is sok kegyetlenségnek vannak kitéve – az ősi Indiában viszont meglepő módon nagyon is tisztelték őket. A védák semmilyen szempontból nem rekesztik ki a nőket, és sok helyütt egyenesen magasztalják is őket, kimondva például, hogy a lányoknak a házasság előtt tanulniuk kell, és amikor férjhez mennek, a társuk házában királynővé válnak, valamint hogy az asszonyok minden tudás és bölcsesség letéteményesei, és az anyákat istennőként kell tisztelni. Mindemellett a Mahábhárata egyik fő alakja, Bhisma pedig azt tanította: egy anya fontosabb tíz apánál is, és nála nagyobb guru nem létezik sehol a világon.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés