free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Poligámiát mindenkinek?

Borsa         Címkék: házasság, iszlám, poligámia, többférjűség, többnejűség 13 hozzászólás

Az iszlám engedélyezi a férfiaknak a többnejűséget. Egy szaúdi újságírónő szerint ezen az alapon a nők is megérdemelnék a jogot a többférjűséghez.

"Ha a muszlim férfiaknak négy feleségük is lehet egyszerre, akkor az egyenlőség jegyében miért nem illeti meg a nőket is a jog, hogy négy férjük legyen?" - tette fel a logikus kérdést Nadine al-Bedair, szaúdi újságírónő 'Én és a négy férjem' című, provokatív hangvételű írásában. De vajon melyik lenne a tisztességesebb: az egynejűség, vagy a mindkét nem számára engedélyezett poligámia? A Guardian cikke.

Elfogadhatatlan magyarázatok

"Régóta foglalkoztat, miért a férfiak monopóliuma ez a jog. Senki sem volt képes meggyőzően elmagyarázni, hogy miért fosztanak meg a többférjűséghez való jogomtól" - panaszkodott Nadine. A szókimondó újságírónő nem fogadja el azokat a hagyományos magyarázatokat, melyeket a patriarchális társadalom ad a poligámiára: így többek között azt, hogy ez menedéket jelent olyan nők - például özvegyek - számára, akik nem tudnak másképpen férjet találni, vagy azt, hogy a férfiaknak nagyobb a szexuális étvágyuk, amit egyetlen nő nem tud kielégíteni. Nem fogadja el továbbá, hogy egy nő nem tudna több férjet kezelni, sőt még azt sem, hogy ha valakinek több férje lenne, akkor nem lehetne meghatározni, hogy ki a születő gyermekeinek apja. (Hiszen a modern tudomány segítségével ez már lehetséges.)

http://community.livejournal.com

"Azt állítják, hogy egy nő nem lenne képes testileg több férfit kezelni. Erre viszont nekem az a válaszom, hogy azok a nők, akik megcsalják a férjüket vagy épp a prostituáltak, ennél sokkal többet is képesek" - mondta.

Nem meglepő módon az őszinte, tabudöntögető hangvételű cikk éles reakciót váltott ki a tradicionálisan gondolkodó férfiakból. Néhány muszlim pap például panaszt tett a  cikk miatt, és isten büntetését ígérte a szerzőnek, egy egyiptomi parlamenti képviselő pedig beperelte.

Voltak persze olyanok is, akik támogatásukról biztosították al-Bedair-t, néhány muszlim hatalmasság például azzal védte őt, hogy felvetésével arra akarta felhívni a  figyelmet, hogy egyes férjek mennyire rosszul bánnak a feleségeikkel - különösen, ha második vagy harmadik feleségek -, még akkor is, ha az iszlám előírja, hogy egyenlően kell bánni az összes hitvessel.

Poligámia: több személlyel kötött házasság, nemtől függetlenül
Poliginia: többnejűség
Poliandria: többférjűség

Az újságírónő azzal fejezte be cikkét, hogyha a társadalom engedélyezné a nők számára a többférjűséget, az újraértelmezné a házasság intézményét. Egy kairói imám, Sheikh Amr Zaki szerint viszont a poligámia mindenestül a történelem szemétdombjára való. "A mai világban a poligámiának elfogadhatatlannak kellene lennie. Nincs rá szükség, és egy férfi egyébként sem képes egy nőnél többet őszintén szeretni, ami persze fordítva is igaz" - vélekedett. Ez a nézete pedig egyezik azzal, ami Egyiptomban jelenleg általánosan is elfogadott. Bár az iszlám engedélyezi a többnejűséget, a legtöbb egyiptomi féltékenyen monogám, és gyakran kigúnyolják, esetleg ki is közösítik azokat, akik több nőt vesznek feleségül. Az első feleség ilyenkor sok esetben szégyenkezve beadja a válást.

Informális poligámia

Még a monogám társadalmakban is létezik informális poligámia. Európában például  legtöbb ember elvileg monogám, ugyanakkor rengeteg nőnek és férfinek van párhozamosan több partnere, szeretője. A tendenciák azt mutatják, hogy egyre többen nyitottak az ilyen kapcsolatokra, miközben a törvények nem szentesítik azokat.  
"Egy férfi Nagy-Britanniában abszolút legálisan élhet együtt két nővel, viszont ha mindkettővel összeházasodik, az akár hét éves börtönbüntetéssel is sújtható" - magyarázta Brian Whitaker, a Guardian újságírója. "Ha egy férfi egynél több feleséget akar, vagy egy nő egynél több férjet, és mindenki nyíltan, saját elhatározásából lépne be ebbe a kapcsolatba, akkor mi rossz van benne?" - tette fel a kérdést.Persze a poligámia hagyományos modelljei leginkább a nemek, társadalmi osztályok és generációk közötti egyenlőtlenségeket tükrözik vissza. A modern poligámia viszont már igazságosabb: a férfiakat és a nőket olyan egyenrangú felekként kezeli, akik abban  reményben lépnek be ezekbe a többtagú, komplex kapcsolatokba, hogy abban mindinkább ki tudják majd elégíteni érzelmi és fizikai szükségleteiket.

Európában persze az emberek az együttélés számos módját választhatják a házasságon kívül is. Ugyanakkor persze felvetődik, hogyha a házasság az egyik opció, akkor miért kell kizárni belőle bizonyos csoportokat? Az azonos nemű párok például megoszthatják egymással az életüket házasságkötés nélkül, de miért nem lehet meg mindenhol a joguk ahhoz, hogy ha akarnak, akár házasságot is köthessenek?

Az lenne talán a legüdvösebb megoldás, ha a házasság intézménye életben maradna, viszont rugalmasabbá válna és jobban alkalmazkodna az emberek személyes elképzeléseihez, szükségleteihez.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés