free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Töltött tojás

Ízbolygó         Címkék: húsvét, kaja, recept, tojás, töltött 0 hozzászólás

A húsvéti előkészületek a finisbe fordulnak: a sonkatekercset, a túrót kivégeztük, megérkeztünk a tojáshoz. Kemény tojás helyett valami sokkal finomabbat ajánlunk.

A húsvét úgynevezett mozgó ünnep, mivel a mindenkori tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnapra esik - vagyis a március 22-től április 25-ig tartó időszakon belül minden évben változik. A húsvét előtti böjtidőszak 40 napig tart és már a 4. századtól általános volt ezzel készülni az ünnepre. A szó maga a hús nagyböjt utáni első fogyasztására utal. Húsvét vasárnapot megelőzően 7 napig tart az úgynevezett Nagyhét, amely a Virágvasárnappal kezdődik. Nagypénteken Jézus halálára emlékezünk, ilyenkor mindenhol kioltják a tüzeket.

Maga a tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek legősibb jelképe. A piros/vörös tojásnak a pogányság idejében is már mágikus jelentőséget tulajdonítottak, ezért festünk tojásokat a locsolóknak. A húsvéti szimbolikában a víznek, a báránynak, a tűznek mind-mind jelentése van.

A sonkatekercs és a túró  után, tojás témában egy különleges medvehagymás-kesudiós töltött tojás receptjét osztanám meg veletek.

Hozzávalók

3 tojás
8 medvehagyma levél
1 evőkanál tejföl

frissen őrölt bors
kevés olívaolaj
1 marék natúr kesudió

A tojásokat megfőzöm, megpucolom, kihűtöm. Ha kihűlt, hosszában félbevágom. A sárgáját óvatosan egy tálkába kiszedem, majd villával összedolgozom a tejföllel, sóval, borssal. A medvehagyma leveleket megmosom, finomra vágom és a háromnegyed részét a tojáskrémhez adom, a maradék egy negyed részt pedig kevés olajjal összekeverem.A kesudiót rusztikus darabokra vágom és szintén a masszába keverem. A masszát kihűtöm és a tojásokba visszatöltöm. Tálaláskor a megtöltött tojásokra kevés olajos medvehagymát halmozok. A medvehagyma helyett használhatunk kevés hagymát, petrezselymet is, de akár fűszerezhetjük kicsit keletiesen, vagy éppen bazsalikommal is.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés