free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A testedzésfüggőség is lehet pszichés probléma

Borsa         Címkék: mozgás, púder, testedzés 2 hozzászólás

A vásárlásfüggőséghez és a kóros soványsághoz hasonlóan a testedzésfüggőség is lehet pszichés probléma. Ráadásul ügyesen idomul a kor által diktált trendekhez.

Amíg a "függő" prototípusa a vizeletében álomra szenderülő, hajléktalan alkoholista, vagy a tündér keresztanya tévéjét meglovasító dzsánki, addig senki sem gyanakszik arra a ráncokkal barázdált képű családapára, aki történetesen workaholic (munkamániás). Bár a problémát hajlamosak vagyunk észrevenni a "normálistól" erősen különböző esetekben, a túlhajtott "rendességgel" találkozva kicsorbul a bicskánk.

A vásárlásfüggőséghez – ami a fogyasztói társadalomban az egyik legjobban álcázható addikció –, a munkaalkoholizmushoz és a kóros soványsághoz hasonlóan a testedzésfüggőség az a pszichés probléma, amely legügyesebben idomul a kor által diktált trendekhez. Amikor a hasizomfejlesztésnek – havi rendszerességgel! – külön szakfolyóirata indul, ugyan ki szólna egy rossz szót annak a férfinak, aki két év fizetés nélküli szabadságot vett ki, hogy végre elkészítse a nagydoktoriját, ám ehelyett dobogós helyezett lett a hawaii Iron Man bajnokságon. Kritizálhatjuk-e a (hajdanvolt) legjobb barátnőnket, amiért Béres Alexandrára ezer pontot ráverő testet épít ahelyett, hogy velünk fröccsözgetne valamelyik kerthelyiségben?
A kultúránk "normalitásdefiníciója" miatt borzasztóan nehéz meghatározni, hogy hol húzódik a határ az "egészséges életmód" és az edzésfüggőség között. Képtelenség egyetlen tényezőt találni – például az edzések gyakoriságát, időtartamát stb. –, amelyet felelőssé tehetnénk e komplex jelenségért. A kutatók éppen emiatt több meghatározót emeltek ki: ezek együttes mintázata alapján dönthetjük el, hogy lelkes sportrajongóval vagy problémás testedzővel állunk-e szemben.

Akárcsak a heroin esetében, a túllihegett edzésekkor is kialakulhat tolerancia: mivel ugyanaz az "adag" már nem váltja ki a kívánt hatást, egyre nagyobb mennyiség szükséges a kellemes érzés biztosításához (vagyis a heroinfüggő egyre több pakettnyit szúr az eufória elérése érdekében, a futó pedig az Athén–Spárta távot abszolválja ahhoz, hogy a lelki békéje megalapozódjék). A kémiai addikciókhoz hasonlóan itt is találkozhatunk megvonási tünetekkel: akár egy kihagyott edzésnap is elködösítheti a horizontot, bekopogtat a szorongás, a depresszió és az alvászavar. (Az edzésfüggők olyannyira számolnak az elvonással, hogy a kutatók alig találtak rendszeres futót, aki hajlandó lett volna – pénzért! – lemondani egy-két edzésnapról a következmények vizsgálata érdekében.)
A túlhajtott testedzés hosszú távon szétzilálja a hétköznapi életvitelt, és maga alá rendel minden más tevékenységet. A fitneszdzsánki nem koccint a barátai esküvőjén, mert két korty pezsgő befolyásolni fogja a másnapi eredményeit; a naptárjából lassacskán kikerülnek a családi programok, s a filofax a résztávok eredményeivel telik meg. Egyre később ér be a melóhelyre, hiszen a hajnali gimnasztika lassacskán négy órát vesz igénybe, másképp pedig nem képes megbirkózni a stresszel, amit a főnökkel folytatott viták jelentenek.


Ahogy a szerencsejátékos is belátja az utolsó, fűthető nyaraló elveszítése után, hogy a rulettasztalnál neki már nem terem babér, úgy tisztább pillanataiban a sportmániás is észreveszi, hogy előbb-utóbb megérkezik a felmondásról/válóperről/gyerekelhelyezésről szóló papiros. El is határozza, hogy csökkenti az adagot, fogadkozik, hogy kevesebbszer kerül futócipő a talpára, és inkább dodzsemezni vinné a famíliát. Ebben a stádiumban fog találkozni a függőség két tartóoszlopával, a szándék könnyed módosulásával és a kontrollvesztés jelenségével. Mintha nem tartaná a kezében a saját döntéseit: elhatározza, hogy egy óra után már a szaunában fog regenerálódni, és azt veszi észre, hogy hajnali kettőkor még mindig a non-stop baditeremben feszeng a tükrök előtt. Megpróbál odaérni egy randevúra, két órával előbb el is indul az autó, csak hogy a „Gym” felirat előtt, az aszfalton ottmaradjon a hosszú fékcsík.


A társas és munkahelyi ügyek elhanyagolása, illetve az olyan, súlyos testi és pszichés tünetek, mint az elalvásra való képtelenség, a fokozott ingerlékenység és fáradtság, a tartós levertség és a fájdalom-érzékenység növekedése miatt a testedzés-addikció – a korábbi véleményekkel ellentétben – nem nevezhető pozitív függőségnek. Bár a mozgás továbbra is az egyik legjobb orvosság a szorongásos panaszok és a hangulatzavarok esetében – főként az önkontroll átélése, illetve az agyban felszabaduló endogén ópiátok miatt –, a függőség pont az ellenkezőjét: "kényszerítettséget" és a "szabad akarattól való megfosztottságot" jelent. Amikor már nem mi döntünk arról, hogy mi az, amit szívesen vállalunk, és hol az a pont, ahol megállhatunk, akkor lelki egészségről sem beszélhetünk többé.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés