free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tűrnünk kell, amíg jobb nem lesz

Trapp Henci         Címkék: pszichológiabuddhizmus, türlem 3 hozzászólás

Rengeteg tapasztalat, bölcsesség, megfontolás szükséges ahhoz, hogy harmonikusan, békében éljünk. A türelem az egyik alapköve a kiegyensúlyozott életnek. De mégis mi ez, kell-e és ha igen, hogyan csináljuk?

A türelem egy olyan fogalom, amelyet kisgyermek korunk óta nap mint nap hallunk, először szüleink kérnek türelmet, majd egyre többször önmagunkat presszionáljuk ugyanerre. Legelőször talán akkor fedezzük fel önmagunkban a türelmetlenséget, amikor várjuk a Jézuskát. Persze a türelem ennél jóval bonyolultabb kérdés, mint egy bizonyos időpontnak, eseménynek a bekövetkeztére való várakozás, vágyakozás. A sokféle értelmezést, meghatározást nagyban befolyásolja az ember vallása, de itt, a keresztény kultúrkör kellős közepén a türelem lényegében egy olyan erkölcsi magatartás, ami pozitív életutat biztosít - az ígéret szerint -, illetve az emberek iránt érzett tisztelet kifejeződését valósítja meg.

De miért legyünk türelmesek?

Jogos a kérdés, viszont a válasz szinte ugyanaz, mint az élet többi nagy megvalósítandó pozitív tulajdonság miértjének a felvetődésekor: a harmonikus, nyugodt, teljes élet elérése érdekében. Képzeljük el, hogy milyen feszültséget, stresszt képes generálni a türelmetlenségünk; mindannyian átéltük már a piros lámpánál való dekkolást, vagy amikor örökkévalóságnak tűnő ideig vártuk télen a buszt, vagy amikor egy nem szeretem munkát kellett elvégeznünk, aminek soha nem akart vége lenni - sorolhatnánk még a kellemesebb elfoglaltságokra való várakozáskor létrejövő türelmetlenséget: nyaralás, karácsony, esküvő, születés.


Borsaszerkesztő sokáig gondolkodott úgy a türelemről, hogy az egy pejoratív fogalom, hiszen valaminek az eltűrése nem lehet kellemes. Ennél persze jóval bonyolultabb a türelem kérdése, hiszen a türelem nem gyávaság, tétlenkedés, határozatlanság, gyengeség, megadás, elvtelen engedékenység. A türelem egy olyan magatartás - sőt akár egy teljes életen át megvalósítandó cél -, amely az elfogadásnak gyakorlata, és ez nem más, mint a szellemi szabadság tiszteletben tartása. Mások személyi integritásának a tisztelete, egymás elfogadása, gyengeségeinkkel együtt, közel sem olyan bonyolult feladat, mint saját akaratunk, vágyaink, egónk legyőzése. Amikor sürgetjük, hogy valami bekövetkezzen, önmagunkkal vagyunk türelmetlenek. Az akarat, a cél, aminek az eljöveteléhez türelem és kitartás kell feszültséget, stresszt és gyötrő gondolatokat okoz, aminek az elviseléséhez valóban sok-sok energiát kell felhasználnunk, többet, mint ahhoz, hogy egy-egy vágyunkat útjára eresszünk, és ne kattogjunk, ne türelmetlenkedjünk. Ezeket a felszólításokat, még önmagunknak is könnyű megtenni, a kivitelezés annál nehezebb.

A Dalai Láma a következőképpen fogalmazta meg, hogy miként lehet gyakorolni a türelmet: "A türelem gyakorlásához tulajdonképpen ellenség szükséges. Ellenségünk tettei nélkül nincs lehetőség arra, hogy kialakuljon bennünk a türelem és a tolerancia. Normális esetben barátaink nem teszik próbára türelmünket; azt csak ellenségeink tehetik meg. Ebből a nézőpontból ellenségünket legnagyobb tanítónknak tekinthetjük, és hálásak lehetünk neki, amiért alkalmat adott a türelem gyakorlására." Mindezek előtt azonban, rá kell jönnünk, hogy mi vagyunk önmagunk legnagyobb ellensége és ez csak önismerettel - az emberi lét legfőbb céljával - lehet elérni. Az önismeret elérése úgy lehetséges, hogy önmagunkhoz a lehető legnagyobb mértékben őszinték vagyunk, és úgy is cselekszünk, ahogy azt érezzük, viselkedés nélkül, az elvárásokat nem befogadva, figyelembe véve. Ezzel olyan tükröt mutatunk a társainknak, amely őket is őszinteségre, önmaguk legteljesebb kifejezésére ösztönzi, és itt már előjöhet a türelem gyakorlása. Hiszen, a Dala Láma nem mást mond, mint ami a Buddhizmus alaptanítása, hogy célunk legyőzni az ellenséget, ami nem más, mint az egónk. Tehát megint csak oda lyukadunk ki, hogy önmagunkkal kell megküzdeni, a saját gyarlóságainkat kell eltűrni, ha a türelemről van szó. Carlos Castaneda latin-amerikai származású, amerikai antropológus - a mexikói varázslóhagyományokról írt könyvei tettek világhírűvé -, értekezett hasonlóan a türelemről, mint a Dalai Láma. Ő azt mondta, hogy szerencsés az a varázsló, aki találkozik a "vacak kis zsarnokocskával", mert ilyenkor az ember kénytelen fegyelmezni magát, úgymond nagyon remek edzőpartner az olyan ellenség, akinek a társaságában türelmet tanúsíthatunk. De találunk ismertebb gondolkodót is, Nietzschét, aki arra intett, hogy legyenek közel a barátaink, de az ellenségeinket engedjük még közelebb, hiszen türelmet tanulhatunk általuk. Ha csak a világ nagy gondolkodóinak az intelmeit vesszük figyelme, rájöhetünk, hogy a türelem az egyik legvágyottabb tulajdonságunk, hiszen aki türelmes, az elfogadó, aki elfogadó, az békés, aki békés, az nyugodt, és folytathatnánk a sort, a számtalan pozitív jelző felsorolásával. 

Buddhista tanítók szerint itt is, mint az élet ösvényének oly sok buktatóján, a meditáció az, ami segíthet. "A türelem gyakorlásával nem pusztán a helyes, objektív megismerés birtokába jut az ember, hanem jó közérzetet is teremt magának. Ez a mindennapi életben nélkülözhetetlen. A türelem gyakorlásával válik lehetségessé a lelki nyugalmunk fenntartása, és a türelem gyakorlása teremti meg azokat a körülményeket is, amelyek között örömteli életet tudunk élni" – mondja a Dalai Láma, és az egyik leggyakrabban használt mantra, az Om mani padme hum mantra, ami hat szótagból áll, amelyben a tibeti buddhizmus legismertebb bodhiszattvájához, Csenrezig-hez, a szeretet és együttérzés bodhiszattvájához kapcsolható, ahol a Ni szótag a várakozás, és a türelem - mások elviselése - gyakorlását mozdítja elő. 

A türelmet sosem lehet kívülről ránk kényszeríteni, viszont létezhetnek olyan motiváló tényezők, amelyek figyelembe vétele, erőt ad ahhoz, hogy ez az idea, álom, vágy, remény, tehát a türelem, a lélek önmagával való megbékélésének állapota létrejöjjön. Erre mutat rá az a kísérlet is, amelyeket óvodás korú gyermekeken hajtottak végre. A kísérlet lényege az volt, hogy jutalommal elérjék, hogy a gyerekek türelmesen várjanak. Érdemes megnézni a videót! - igen, tudjuk, hogy nem tegnap készült, viszont idevág...


Már ebben a kísérletben is azt vizsgálták, hogy ellen tudunk-e állni az azonnali jutalomnak és türelmesen várjunk-e, ha valami sokkal jobbal, többel kecsegtet a jövő. Egy másik kutatás szerint - amelyet nemrégiben tettek közzé, a Neuron folyóiratba - kiderült, hogy bár a jutalom értéke egyre csökken az idő előrehaladtával, emberek mégis képesek türelmesen, hónapokig, évekig várakozni, valami jobbra. Dr. Jan Peters, a Hamburgi Egyetem idegtudósa, MRI vizsgálatai során megállapította, hogy a jövő élénk elképzelése csökkenti a hirtelen, meggondolatlan döntéseket. A jövőbeli megtérülés szempontjából a legjobb megtérüléshez, az első cinguláris kéreg – itt található a jutalmazási központ az agyban -, és a hippokampusz – ez az összetett információk feldolgozásának a helye - együttműködése segít hozzá. Mivel meditációval az agyműködésünk is befolyásolható, nincs más választásunk, ha türelemre vágyunk, mint ennek a fenti mantrának gyakori mormolása. LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés