free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tévhit, hogy a gyermekes nőnek nincs esélye új kapcsolatra

Borsa         Címkék: érzelem, gyerek, párkapcsolat, púder 0 hozzászólás

Tévhit, hogy a társat kereső gyerekes nőket minden férfi elutasítja. Ha összeillik a pár, az többnyire a férfit is meggyőzi, hogy érdemes vállalni a kapcsolatot gyerekestül is.

Több szempontból sincs könnyű helyzetben az a nő, aki egyedül marad a gyerekével, de leginkább mégiscsak azért, mert társkereséskor számolnia kell vele, hogy nincs egyedül. Előző házasságának gyümölcse ugyanis nem mindig jelent pozitív „többletet”, hiszen lehet tipikus ördögfióka, esetleg kiállhatatlan kamasz, vagy egyszerűen taszíthatja is az apa-mostohaapa szerepével nem túl békés viszonyt ápoló férfit. De mi van, ha csak mi gondoljuk mindezt? A bizonyosság kedvéért megkérdeztünk néhány pasit, hogy mit szólnak hozzá, ha a szeremmel együtt „készen kapnak” egy gyereket is.

„Multinál dolgozom, rengeteg ember van a vállalatnál, így hetekig csak figyelgettem Nórát. Végre vettem a bátorságot, megszólítottam az ebédlőben, és megbeszéltünk egy találkozót. A margaritája felett aztán rám nézett, és azt mondta, ha lesz új párja, akkor őt a kisfiával együtt kell majd elfogadnia. Hiába álmodoztam róla hosszú időn át, egy órával később árkon-bokron túl voltam” – emlékszik vissza egy harmincas informatikus, aki hajthatatlan e téren. Hitvallása szerint amíg tele az ország gyönyörű, egyedülálló lányokkal, nőkkel, addig minek kellene egy lízingelt gyerekkel együtt élnie?Kétségtelen, hogy létezik ez a fajta menekülés is, ám ne gondoljuk, hogy általános. Az Ízlések és pofonok című filmben szakácsot alakító Catherine-Zeta Jones kislánya például egyáltalán nem visszatartó erő arra nézve, hogy a szintén séfet játszó férfi beleszeressen a nőbe, és elfogadja kettőjüket úgy, ahogy vannak, és ilyesmi a valóságban is megtörténik. „Ha egy nő és férfi között minden stimmel, aminek stimmelnie kell, nem hinném, hogy egy gyerek léte húzna át egy értékes kapcsolatot. De ahogy más emberi viszonyokban, úgy itt sem lehet általánosítani. Vannak olyan, fiatalon is érett személyiségű férfiak, akiknek nem okoz gondot, ha szerelmüknek éppenséggel van már gyereke, és léteznek olyanok is, akiket ez távolt tart a nőtől, aki egyébként szimpatikus lenne nekik” – vélekedik Kánya Kata életvezetési tanácsadó. Több mint tíz éve foglalkozik párkapcsolati problémákkal, ami nem kevés idő a két nem közötti sorsszerűségek felismerésére. „Akkor kecsegtet reménnyel egy új kapcsolat, ha azonos életvitelt folytatókat sodor egymás mellé az élet, azaz nem merőben más hétköznapokat élő férfi és nő kerül össze. És érdekes módon valahogy az esetek többségében az azonos élethelyzetben élők, a hasonló értékeket valló emberek jó eséllyel vonzzák be egymást” – teszi hozzá.

Azt sem kell lenézni, aki nem akarja

Mindez talán különösen érvényes a szingli szülőkre, már ha létezik ilyen kategória. Mert közös pontként valóban fontos, hogy nem teljesen függetlenek - hiszen felelősek egy vagy több gyerekért -, ennek ellenére párt szeretnének találni. Erre egyébként jók is az esélyeik, hiszen épp annyi elvált, gyerekes anyuka van, ahány elvált, gyerekes apuka. Ennek ellenére, mivel senkinek a homlokára sincs odaírva, hogy van-e már gyereke vagy sem, sőt még a külcsínből sem lehet megállapítani egy nő családi múltját és jelenét - hiszen nem törvényszerű az ’elanyukásodás’ -, természetes, hogy néha keresztezik egymás útjait a társra vágyó anyukák és az egyedülálló férfiak. És bizony előfordul az is, hogy egyesek nem szeretnének egyik pillanatról a másikra családapává válni az egyébként vonzó fiatal anyuka mellett, ha elhangzik a kulcsmondat: „gyerekem van”.

„A gyerekes nők elől menekülő férfiak sem rosszabbak, mint azok, akik adnak esélyt az anyák női mivoltának. Abszolút meg lehet őket is érteni, akik képtelenek a sajátjuktól merőben eltérő, béklyókkal teli élethelyzetet felvállalni. Főleg ha kicsi gyerekeket is kapna néha randira, akik több kötöttséggel járnak, mint a nagyobbak” – mondja Kánya Kata, azt is hangsúlyozva, hogy természetesnek tekinthető, hogy a férfi, amíg nincs saját gyereke, nem tud megfelelő empátiával közeledni egy nő felé, aki szült már valakinek. Ezzel együtt a szakember úgy látja, ezek az esetek nem általánosíthatók, mert a férfiak is sokszor hallgatnak inkább az ösztöneikre, mint az észérvekre.   

Még csak ügyeskedni sem kell

Azért felmerül a kérdés, hogy ilyen helyzetekben érdemes-e egy kis rafinériával élni? Elő kell-e hozakodni már az első randevún a gyerekkel, vagy a kezdeti két-három találkozás alkalmával érdemes-e ezt az információt visszatartani? „Lívia nem titkolta a gyerekeit, az első pár találkozásunkon mégsem kerültek szóba. Egy baráti társaságban ismerkedtünk meg, és szombatonként mindig ott volt ő is. Arra gondoltam, ha gyereke lenne, nem tudna hétvégenként szabad lenni. Mikor aztán közölte, hogy két kisfiút nevel egyedül, addigra
elkezdtünk kötődni egymáshoz” – emlékszik vissza Miklós a három évvel ezelőtt történtekre. Ezzel együtt soha nem gondolta volna, hogy kétgyerekes anyában találja meg élete szerelmét, ő pedig szinte észrevétlenül, szép lassan apává avanzsál. Sok férfi egyébként mondogatja, hogy elvből nem kezdene gyerekes nővel, aztán ha belekerül a szituációba, nem csak a véleménye, ő maga is megváltozik. Miklós szerint a férfiaknak is nehéz társat találni, olyat, akit értékelni lehet, és ő is értékeli a másik jó tulajdonságait. Azaz valószínűleg a komoly párkapcsolatok megszületésében még a gyereknél is fontosabb szempontoknak kell érvényesülnie.Kánya Kata azon a véleményen van, hogy a pasik részéről a más gyerekéhez való hozzáállás nem annyira korfüggő, ennél meghatározóbb a személyiség. „Másoknál az érési, korosodási folyamat hozhat változást e téren, és persze vannak, akik soha nem adnák fel azt az elvüket, hogy gyerekes nőkkel ne kezdjenek. Ebben az egész játszmában persze egyáltalán nem mindegy, hogy maguk a gyerekes nők mit sugároznak feléjük” – figyelmeztet a társkereső iroda tulajdonosa, aki nő létére nem győzi hangsúlyozni, hogy mennyire kettőn áll a vásár.A társtalan, gyerekes anyák egy része ugyanis elkövet egy nagy hibát. Eldönti magában, hogy úgyse sikerül ilyen helyzetben értékes kapcsolatot kialakítania, nem kell ő így senkinek, ezért belebújik az álmártír-szerepbe azzal, hogy kijelenti: nem akar mostohát a gyerekének. „Ezzel a hozzáállással nemhogy egyedülálló férfiak, de nagy valószínűséggel még a gyerekes apukák is elkerülik” – mondja.

Röpke közvélménykutatásunk is azt támasztja alá, hogy míg a fiatal férfiak még megengedik maguknak, hogy elvszerűen messzire kerüljék a gyerekes (elvált) nőket, addig a tapasztaltabb, idősebb korosztálynak sokkal fontosabbak a belső értékek, amiket jó eséllyel megtalálhatnak egy magányos édesanyában. Egy gyerekes anyának pedig valószínűleg már nem is huszonévesekre fáj a fog, úgyhogy a jövő egyáltalán nem olyan borús, mondhatni: a gyerek nem akadály.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés